MANŞET

Arabuluculuk Süreci | Turizm Hukuku 2023

Arabuluculuk Süreci | Turizm Hukuku 2023

Turizm Hukuku

Turizm Hukuku uluslararası nitelikli bir hukuk dalıdır. Bu hukuk dalı ülkeye gelen yabancılar ile ülke dışına giden yabancıların tümüne uygulanan kurallar olduğu için evrensel nitelikli kurallar topluluğudur.

Turizm hukuku; kamu ve özel hukuk kurallarının içiçe uygulandığı bir hukuk dalıdır. Borçlar Hukuku’ nun temel ilkesi olan sözleşme serbestisi Turizm Hukuku’ nda da geçerlidir. Ancak; özellikle sözleşmenin ekonomik yönden zayıf tarafı olan turistin korunması amacıyla emredici nitelikte kurallar konularak sözleşme serbestisi kısıtlanabilir.

Turizm Hukuku; turizm sektöründeki gelişmelere paralel olarak piyasa ekonomisi kuralları içinde yönlenen bir hukuk dalıdır.

Turizm Hukukunun Özellikleri

Ulusal ve uluslararası nitelikleri haiz bir hukuk dalı olan Turizm Hukuku hem yerli hem de yabancı turistleri ilgilendirmektedir. Nitekim bu alandaki tanımlar, uluslararası turizm kuruluşlarının çalışmaları neticesinde kabul görmektedir. Bu alanın bir diğer özelliği ise kamu ile özel hukuk kurallarının birbiri içine geçmiş şekilde uygulanmasıdır.

TURİZM HUKUKU’ NUN ULUSAL KAYNAKLARI

YAZILI KAYNAKLAR

Anayasa, Yasalar (1618 sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu), (2634 sayılı Turizm Teşvik Kanunu), Yasa hükmünde kararnameler (Turizm Bakanlığı’ nın teşkilat ve görevleri hakkında kanun hükmünde kararname), Tüzükler (Turizm Bakanlığı Teftiş Kurulu Tüzüğü), Yönetmelikler (Profesyonel Turist Rehberliği yönetmeliği, Av.Turizmi Yönetmeliği, Yat Turizmi Yönetmeliği)

YAZISIZ KAYNAKLAR

Örf, adet ve gelenek hukuk kuralları

TURİZM HUKUKU’ NUN ULUSLARARASI KAYNAKLARI

İKİ TARAFLI ANLAŞMA

Turizm ilişkileri ile ilgili konuları çözmek için iki ülkenin aralarında yaptığı anlaşmalarıdır. Ülkemizin dış politikası gereği 43 ülke ile ikili turizm işbirliği anlaşması bulunmaktadır.

ÇOK TARAFLI ANLAŞMALAR

İkiden fazla devletin imza koymasıyla yapılan anlaşmalardır.

Arabuluculuk Süreci | Turizm Hukuku 2023

ULUSAL TURİZM ÖRGÜTLERİ

TURİZM BAKANLIĞI: Ülkemizde turizme yönelik ilk kural koyma çalışmaları 1890 yılında başlamıştır. 1923 yılında kurulan Seyyahin Cemiyeti öncü sayılacak bir kuruluştur. Kuruluş aynı zamanda Turing Kulübü adını almış günümüzde de Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu olarak faaliyetlerini göstermektedir. 1963 yılında turizm konusunda özgür politikalar oluşturmak ve uygulanmak üzere Turizm ve Tanıtma Bakanlığı kurulmuştur. 1982 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı adını almış; 1989 yılında Turizm Bakanlığı adıyla çalışmalarına devam etmiştir.

Turizm Bakanlığı’ nın ana hizmet birimi beş bölümden oluşmaktadır:

1)Yatırımlar Genel Müdürlüğü
2) İşletmeler Genel Müdürlüğü
3) Tanıtmalar Genel Müdürlüğü
4) Turizm Eğitim Genel Müdürlüğü
5) Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı

ULUSLARARASI TURİZM ÖRGÜTLERİ

1) WTO (DÜNYA TURİZM ÖRGÜTÜ): 1970’ de Madrid’ te kurulmuştur. Ülkemiz 1973
yılında katılmıştır.
Örgütün faaliyetleri: a) Kalkınma için işbirliği
b) Eğitim ve öğretim
c) Çevre ve planlama
d) Turizm hizmetlerinin kalitesi
e) İstatistikler ve pazar araştırması

2) IATA (ULUSLARARASI HAVA ULAŞIM BİRLİĞİ): 1945’ de Küba’ da kurulmuştur.

3) AH&MA (AMERİKAN HOTEL VE MOTEL BİRLİĞİ)

4) WATA (DÜNYA SEYAHAT ACENTALARI DERNEĞİ)

ULUSAL TURİZM ÖRGÜTLERİ

1) TURSAB
2) PROFOSYONEL TURİZM REHBERLERİ ODA VE DERNEKLERİ
3) TURİSTİK OTELCİLER VE TURİZM İŞLETMECİLERİ BİRLİĞİ (TURTOB)

TÜRKİYE KALKINMA BANKASI

Özellikle yatırımların finansmanında DDT’ nin teşvik primlerinin uygulayıcısı durumundadır.

BANKANIN FİNANSMAN FAALİYETLERİ

Kredi tahsis edecek kuruluşlarda aranan koşullar: Bankaca herhangi bir yatırım projesine ilişkin kredi talebinin incelenebilmesi için öncelikle: Yatırımcının a.ş. olması Yatırımını teşvik mevzuatı çerçevesinde kredilendirilebilir olması Firma hakkında yapılacak istihbarat sonuçları ve proje ile ilgili ekonomik, mali ve teknik değerlendirme sonuçlarının olumlu olması gerekir.

BANKANIN SAĞLADIĞI KREDİ TÜRLERİ

1) KUR GARANTİSİZ DÖVİZ KREDİLERİ: Sözleşme tarihleri itibariyle ilgili ülkelerde geçerli olan faiz oranlarına tabii olup kaynak faizine banka komisyonu eklenmek suretiyle uygulanır. Kaynağına göre kur garantisiz döviz kredileri çeşitlere ayrılır:
A) KFV KAYNAKLI KREDİ: Türk yatırımcılarının Almanya’ daki bir ihracatçıdan yapacakları Alman orjinli makine, teçhizat ve montaj hizmetlerinin tamamında kullanılır.
B) SWİSS BANK CORPARATİON KAYNAKLI KREDİ: Yukarıdaki işlemin İsviçre’ de gerçekleşmiş halidir.

C) İSLAM KALKINMA BANKASINDAN KİRALAMA VE TAKSİTLİ SATIŞ KREDİSİ

2) İÇ KREDİLER:
A) ORTA VADELİ YATIRIM VE İŞLETME KREDİLERİ: Yatırımların finansmanında işletme sermayesinin ihtiyaçlarının karşılanmasında kullanılır.
B) KREDİ ÖZEL FONU II. : Türk işçi şirketlerinin yapacakları yatırımlarda kullandırılır.
C) KAMU ORTAKLIĞI FONU KAYNAKLI KREDİLER: Sadece a.ş. statüsündeki şirketlere kullandırılır.
D) TEŞVİK FONU KAYNAKLI KREDİ

3) FİNANSAL KİRALAMA (LEASİNG): Yatırımcının ihtiyaç duyduğu yatırım malının bir finansal kiralama kuruluşu tarafından satın alınarak yatırımcıya belli bir süre ve ücretle kiralanmasıdır.

4) TİCARİ KREDİLER: Kısa vadeli finansman gereksinmelerinin karşılanması için kullanılır. İki çeşittir: nakit krediler, gayri nakit krediler.

TURİZM TEŞVİK KANUNU
(2634 SAYILI YASA)

Kapsam olarak ana ilkeleri ve yasa düzeyinde oluşturulması gereken kuralları düzenleyen kanun, 15 yönetmelik ve bir genelge ile bir bütün oluşturmaktadır. Yasa; turizm hizmeti ile bu hizmetin gereği, turizm bölgeleri, turizm alanları ve turizm merkezlerinin tespiti ve geliştirilmelerine, turizm yatırım ve işletmelerinin teşvik edilmesine, düzenlenmesine ve denetlenmesine ilişkin hükümleri kapsar.

TURİZM TEŞVİK YASASINI GEREKTİREN NEDENLER

1) EŞGÜDÜM EKSİKLİĞİ: Turizm bakanlığını ilgilendiren birçok konu diğer bakanlıkları da ilgilendirebilir.
2) ARAZİ SORUNU: Hangi yerlerin, hangi arazilerin turizme açılma konusu
3) ALT YAPI YETERSİZLİĞİ: Bu kanun aracılığıyla bazı alt yapı ihtiyaçları karşılanmaya çalışılır.
4) BÜROKRATİK ENGELLER: Turizm Bakanlığı diğer bakanlıklarla aralarında çıkan sorunları bu yasaya dayanarak düzeltmeye çalışır.

Münferit otel sözleşmesi nedir?

Turizm İlişkiler Yönetmeliğinin 27. Maddesinde bireysel ( münferit ) otel sözleşmesinin tanımı olarak; münferit (bireysel) müşteri sözleşmeleri, aynı otel hizmetlerinden yararlanan 1 ile 10 yolcu için yapılan sözleşmelerdir. Esas alınacak müşteri sayısı rezervasyon fişinde yazılan rakamdır.

Yarı garantili kontenjan nedir?

b. Yarı Garantili Kontenjan; Acentenin konaklama işletmesinde bloke ettirdiği odaların bir bölümünün bedelini ödemeyi garanti ettiği sözleşme türüdür.

Arabuluculuk Süreci

Hem çalışan tarafından hem işveren otel tarafından gerçekleştirilecek fesihlerde arabulucunun da sürece “doğru, gerçek ve hukuki” bir şekilde katılım sağlamasının da fayda sağlayacaktır. gerçek bir arabuluculuk sürecinin işletilmesinin hayati önem taşıdığını belirtelim. Çünkü gerçek anlamda bir arabuluculuk sürecinin işletilmediği fesihlerde, Yargıtay kararlarına istinaden mahkemeler arabuluculuk tutanaklarını geçersiz sayabilmekte ve işveren oteller arabuluculuk sürecinden umdukları faydayı görmemekte tam aksine ekstra maddi zarara uğramaktadır.

Çünkü bazen hem otel avukatı olan ve otelin menfaatlerini korumakla yükümlü olan avukat, hem de arabuluculuk sıfatıyla arabuluculuk görüşmeleri yapıp, hem taraf hem de adeta hakem olduğu için bu şekilde süreçler yalnızca şekli anlamda arabuluculuk süreçleri olmakta ve doğal olarak tüm arabuluculuk evrakları geçersiz hale gelmektedir. Dolayısıyla bu süreçlerle ilgili şekli anlamda değil gerçek bir arabuluculuk süreci işletilmeli ve otel avukatı olan arabulucunun, arabulucu sıfatıyla arabuluculuk süreçlerinde yer almaması, hatta hem otel avukatının hem de işçinin tanımadığı bir arabulucunun seçilmesi gerekmektedir. Zira işçiler yalnızca arabulucunun otel avukatının tanıdığı olması nedeniyle dahi arabuluculuk süreçlerinin iptali amacıyla dava açabilmektedir.

Davanın başından sonuna kadar titiz takip edilmesi gerekmektedir. Fesih öncesi ve fesih süreçleri otel avukatı sorumluluğunda titiz bir şekilde yürütülüp yönetildiğinde ve akabinde de olası bir davada gerekli usuli itirazlar ile savunmaların süresinde ve düzgün yapılarak, tanıkların doğru bir şekilde dinletilmesi ile dava dosyasının da titiz bir şekilde takip edilmesi neticesinde iş davalarının kaybedilmesinin de önüne geçilmektedir.

Arabuluculuk Süreci | Turizm Hukuku 2023

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu