Asalet Tasdik Nedir
Asalet Tasdik Nedir
Devlet memurluğu kadrosunda çalışmak için sınavı kazanmış olan kişilere yönelik olarak eğitim ve staj verilir. Bu eğitim ve staj için herhangi bir kurum ve kuruluşa atanırlar. Bu kişilere aday memur adı verilir. Verilen eğitimler bütün memurlara verilmek zorundadır. Aday memurlar bu süre içerisinde eğitimlerde başaralı olmaları, memurlukla bağdaşmayan hareketlerde bulunmamaları, disiplin cezası almamaları gibi benzeri olumlu etki yarattıkları takdirde aday memur statüsünden asil memur statüsüne geçerler. Ve asil memur olarak atamaları gerçekleştirilir. Bu duruma asalet tasdik denir. Asalet tasdik olmayan aday memurların; memurlukla ilişiği kesilir.
Devlet Memurluğu Kanunu 54- 58. maddeleri arasında aday memurluğa ilişkin düzenlenme yapılmıştır.
Adaylığa Kabul Edilme
Devlet memurluğu sınavını kazanan kişiler ilan edilen kadro sayısı kadar memur adayı olarak atanırlar. Devlet memuru adaylık süresi 1 yıldan az 2 yıldan çok olamaz. Bu süre içinde aday memurun başka kurumlara nakli yapılamaz.
Adaylığa kabul edilen memurlar; aday memur statüsündedir. Aday memurlarının devlet memuru olarak atanabilmesi için verilen eğitimlerden başarılı geçmeleri, memurluğa uygun davranmaları, ceza almamaları gibi yükümlülükleri vardır.
Eğitim süresi, programın içeriği, değerlendirme nasıl yapılacağı Cumhurbaşkanı tarafından hazırlanacak olan yönetmelikte düzenlenir.
Aday Memurun Görevine Son Verilmesi
Aday memurlar kendilerine verilen eğitim ve staj devrelerinde başarısız olmaları hallerinde ve adaylıkla bağdaşmayacak hareketlerde bulunmaları durumunda memurlukla ilişikleri kesilir. Aynı zamanda görev yapmakta devamsızlıkları bulunan adaylarda bu kapsamda değerlendirilir.
İlişkileri kesilenler ilgili kurumlarca derhal Devlet Personel Başkanlığına bildirilir.
Aday memurluk süreci içerisindeyken aylıktan kesilme ve kademe ilerlemesi durdurulması cezası alınmışsa memurlukla ilişikleri kesilir. Yine ilişiği kesilenler Devlet Personel Başkanlığına bildirilir.
Adaylık devresinin içerisinde yahut sonunda eğitim ve stajlarda başarısız olanlar, devamsızlık yapanlar, memurlukla bağdaşmayan hareketlerde bulundukları için memurlukla ilişiği kesilmiş olanlar 3 yıl devlet memurluğuna alınmazlar. Ancak ilişiğin kesilmesine memurun sağlık nedeni sebep olmuşsa bu halde 3 yıl kuralı uygulanmaz.
Asalet Tasdik Nedir
Asalet Tasdik
Aday memurluğu başarılı olarak geçenler asli memur olarak atanırlar. Staj ve eğitimden başarılı olanlar, ceza almayanlar, devamsızlıkta bulunmayanlar aday memurluktan başarı ile geçerler ve asli memurluğa atanırlar. Yani devlet memuru olarak atamaları yapılır.
Asalet tasdik, Aday memurluktan başarılı olanların asli memurluğa kabul edilmelerine denir.
Aday memurluk evresinde eğitimde başarılı olanlar asli memurluğa atanır demiştik. Asli memurluğa geçme tarihi adaylık süresinin sonunu geçemez.
Asaleti Tasdik Olmayan Memurların İdari Dava Açma Süreci
Asaleti tasdik olmayan memurlar, kararın tebliğinden itibaren 60 gün içerisinde idare mahkemesinde dava açabilirler. Davanın açılırken yürümenin durdurulması talepli olarak açılması gerekir.
Genellikle Asaleti tasdik olmayanların memurluktan çıkarma ve ilişiklerinin kesilmesi söz konusu olabiliyor.
Ancak kanun maddelerine bakıldığında;
- aylıktan kesme ve kademe ilerleme cezası almamış olan ,
- temel ve hazırlayıcı işlemleri yani staj eğitimlerini başarılı tamamlayan,
- memurlukla bağdaşmayan hareketleri bulunmayan,
- eğitim ve stajlarda devamsızlığı bulunmayanlar,
bu kişilerin aday memurluğu tasdik edilmelidir. Bu hususlar kanunda düzenlenmiştir. Ve idarenin takdir yetkisi yoktur. Buna rağmen memurluk tasdik edilmemişse; İdari Mahkemelerinde idari işlemin iptali davası yürütmenin durdurması talepli açılmalı ve hukuka aykırı tesis edilmiş olan işlemin geriye dönük iptali istenmelidir.
Asalet Tasdik Nedir
Stajyer Av. Merve ÇATAR
Makale Yazarlığı İçin
Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.