Ayrılık Davası Nedir | Boşanma Davası
Ayrılık Davası Nedir | Boşanma Davası
Hukuken Ayrılık Kararı Ne Anlama Gelir?
Boşanma davalarında asıl olan evlilik birliğinin korunmasıdır. Bu düşünceyle kurtarılması mümkün olan evliliklerin ayakta kalmasını sağlamak için eşlerin bir müddet ayrı yaşayarak son kez düşünmeleri ve evlik birliğini yeniden kuramamaları halinde ise boşanmalarını sağlamak için ayrılığa karar verilebilmesi kabul edilmiştir.
Ayrılık Davası Nedir ?
Boşanma davası gibi evliliği sonlandıran bir sonuç doğurmamakla birlikte, eşlerin ortak yaşam alanlarından ayrılmasını ifade eden bir davadır. Bir süreliğine ara vermek anlamını taşıyan ayrılık kararında, söz konusu dava, süreci başlatan eş tarafından açılabilir.
Aile Mahkemesi Hâkimi tarafından boşanma davası süresince eşlerin barışma ihtimaline yer verilir. Ayrılık kararının boşanma kararına etkisi yoktur. Boşanma kararı verilirken; evliliğin bitme sebepleri, deliller ve tüm koşullar incelenir. Ayrılık kararı, boşanma aşamasında tekrar uzlaşma yoluna gidebileceği düşüncesi ile verilebilir. Boşanma kararı için hâkim tarafından evlilik birliğinin devam edebileceği kararının oluşmaması gerekir.
Hâkim tarafından evliliğin bitmediği kanaatine varılması hâlinde ayrılık kararı yine de verilebilir.
Ayrılık Davasının Şartları Nelerdir?
Medeni Kanunda ayrılık davası için ayrıca bazı şartlar düzenlenmemiştir. Bunun yerine bazı boşanma sebeplerinin varlığı, ayrılık davasının açılması ve ayrılık kararı verilmesi için yeterlidir. Ancak hakim bu şartlarla bağlı değildir. Yani bu şartlar gerçekleşse bile hakim bunlarla bağlı değildir. Karar verilmesi hususunda takdir yetkisini kullanır. Bu şartlar;
Evlilik birliğinin temelden sarsılması,
Eşlerden birinin zina yapması,
Haysiyetsiz hayat sürme,
Terk,
Akıl Hastalığı şeklindedir.
Ancak bazı boşanma sebeplerinin varlığı halinde ise yine hakimin takdirinde olmak kaydıyla, öğretide bu sebepler nedeniyle eşler arasında barışma ihtimali kalmaz. Bu sebeple ayrılık kararı verilmesi fazla tercih edilmez. Bu sebepler de genellikle;
Hayata kast,
Pek kötü davranış,
Onur kırıcı davranış olarak karşımıza çıkmaktadır.
Sonuç olarak, boşanma sebeplerinin varlığı halinde hakimin takdiri sonucu boşanmaya veya ayrılığa karar verilir. Ancak; davayı açan eş yalnızca ayrılık kararı talep ediyorsa hakim tarafından boşanma kararı verilemez. Hakimin takdiri, davanın boşanma kararı talebiyle açılmış olması halinde söz konusu olur. Bu durumda da boşanma talebine karşılık hakim tarafından ayrılık kararı veriliyorsa hakim bunun gerekçesini de kararında belirtmelidir.
Ayrılık Davası Açmadaki Amaç Nedir?
Ayrılık davası, evliliklerinde sorunlar bulunan ancak evliliklerini boşanma ile sona erdirmek istemeyenler eşlerin başvurdukları ve belirli süre ayrı yaşanması yönünde karar verilmesi talepli bir davadır. Ayrılık davası, boşanmak istemeyen ama beraber de yaşamak istemeyen eş için düşünülmüş bir yoldur. Davada amaç, evliliğin devamını sağlayabilmek için eşlere zaman tanınmasından ibarettir. Günümüzde geçerliliği çok bulunmasa da ailenin korunmasını amaçlayan kanun koyucu, ayrılık ile ilgili hükümlere medeni kanunda yer vermiştir.
Ayrılık Ne Kadar Sürebilir?
Ayrılık davası açılarak eşlerin ayrı kalması yönünde hâkimin takdir yetkisinde karar alınabilir. Bu durumda eşlerin ayrı kalabileceği süre miktarı da belirlenir. Ayrılık davasına bağlı olarak eşler için 1-3 yıl aralığında ayrı kalmaları yönünde karar verilebilmektedir. Bu sürenin işlemesi için ayrılık kararının kesinleşmesi gerekir. Karar kesinleştiği andan itibaren süre başlar. Hukuki açıdan bu konunun takip edilmesi ve sürenin kaçırılmaması önem arz eder. Bu nedenle ayrılık davası açmayı planlayan taraflar için hukuki danışmanlık alınması önerilir.
AYRILIK KARARININ SONA ERMESİ
Mahkemece karar verilen ayrılık süresinin bitimi ile ayrılık kararı kendiliğinden sona erer. Bu durumda şayet ortak hayat yeniden kuruldu ise eşler evlilik birlikteliğine yeni bir karara ihtiyaç duymadan devam edebilirler. Ancak ortak hayat yeniden kurulamamış ise, eşlerden her biri tarafından boşanma davası açılabilir.
Ayrılık davası içerisinde ispatlanan tüm vakalar ile ayrılık süresince meydana gelen tüm olaylar boşanma davasında da delil niteliği arz etmektedir. Örnek vererek açıklayacak olursak; aldatılan eş, aldatıldığını ayrılık davası içerisinde ispat etmiş ise, aynı olayı boşanma davasına da taşıyabilmekte ve bu husus mahkeme tarafından göz önünde bulundurulmaktadır.
Yukarıda arz ettiklerimiz TMK’nun 172. Maddesi ile hükme bağlanmıştır.
Türk Medeni Kanunu
Konusu
Madde 167– Boşanma davası açmaya hakkı olan eş, dilerse boşanma, dilerse ayrılık isteyebilir.
Yetki,
Madde 168– Boşanma veya ayrılık davalarında yetkili mahkeme, eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesidir.
Geçici önlemler
Madde 169– Boşanma veya ayrılık davası açılınca hâkim, davanın devamı süresince gerekli olan, özellikle eşlerin barınmasına, geçimine, eşlerin mallarının yönetimine ve çocukların bakım ve korunmasına ilişkin geçici önlemleri re’sen alır.
Boşanma veya ayrılık
Madde 170– Boşanma sebebi ispatlanmış olursa, hâkim boşanmaya veya ayrılığa karar verir. Dava yalnız ayrılığa ilişkinse, boşanmaya karar verilemez. Dava boşanmaya ilişkinse, ancak ortak hayatın yeniden kurulması olasılığı bulunduğu takdirde ayrılığa karar verilebilir.
Ayrılık Süresi
Madde 171– Ayrılığa bir yıldan üç yıla kadar bir süre için karar verilebilir. Bu süre ayrılık kararının kesinleşmesiyle işlemeye başlar.
Ayrılık Süresinin Bitimi
Madde 172– Süre bitince ayrılık durumu kendiliğinden sona erer. Ortak hayat yeniden kurulmamışsa, eşlerden her biri boşanma davası açabilir. Boşanmanın sonuçları düzenlenirken ilk davada ispatlanmış olan olaylar ve ayrılık süresinde ortaya çıkan durumlar göz önünde tutulur.
Ayrılık Davası ile Boşanma Davası Arasındaki Fark Nedir?
Ayrılık kararı verilebilmesi için, tarafların boşanma sebebini ispat etmiş olmaları gerekmektedir. Ancak, boşanma sebebi ispat olmasına rağmen, hakimde, tarafların ileride barışabileceğine dair bir kanaat oluşur ise, tarafların ayrılığında karar verebilir.
Sadece ayrılık talep edilerek de dava açılabilir. Bu ayrılık davasında, hakim boşanmaya karar veremez. Ancak boşanma talebi ile açılan davada boşanma sebebi ispatlanmış ise, hakim, ayrılığa veya boşanmaya karar verebilir.
AYRILIK KARARININ MİRASÇILIĞA ETKİSİ
Ayrılık kararı evlilik ilişkisine son vermez. Mahkemenin ayrılığa karar vermesi halinde mirasçılık hakkı ve dolayısı ile eşlerin birbirlerine mirasçı olmaları durumu devam eder. Bu konuda kanunen hiçbir engel bulunmamaktadır.
Ayrılık Davasında Zamanaşımı
HAK DÜŞÜRÜCÜ VEYA ZAMANAŞIMI SÜRESİ: Davanın açılması için herhangi bir süre söz konusu değildir. Ancak daha önce verilen ayrılık kararına dayanılarak boşanma davası açılabilmesi için ayrılık kararının kesinleşmesi ve mahkemece belirlenen ayrılık süresinin dolması şarttır. Ayrılık kararı kesinleşmeden veya kesinleştikten sonra mahkemece tespit edilen ayrılık süresi henüz sona ermeden eşlerden herhangi biri tarafından açılacak boşanma davasının dinlenme imkanı yoktur.
Ayrılık Davası Hangi Mahkemede Açılır?
Ayrılık davası da boşanma davası gibi, tarafların son 6 aydır ikamet ettikleri yer aile mahkemesinde veya eşlerden birinin ikametgahında açılır. Aile mahkemesinin olmadığı yerlerde boşanma davaları asliye hukuk mahkemelerinde açılır.