Borçluya Ödeme Emri Gönderilmesi
Borçluya Ödeme Emri Gönderilmesi
İCRA DOSYASININ TAKİPSİZLİK SONUCU DÜŞMESİ
- İcra takibi dosyası üzerinde gerçekleştirilen işlemler alacaklı veya borçlunun talebi üzerinde gerçekleştirildiği için eğer 1 yıllık süre boyunda icra dosyası üzerinde herhangi bir işlem yapılmamışsa başlatılmış olan icra takibi kendiliğinden düşecektir ve icra takibi dosyası arşive kaldırılacak, işlemden kaldırılacaktır.
İŞLEMDEN KALDIRILAN İCRA TAKİBİ DOSYASININ YENİLENMESİ MÜMKÜN OLUR MU?
- İşlemden kaldırılan, düşmüş kabul edilen icra takibi dosyasının yenilenmesi için yenilenme icra müdürlüğünden talep edilir, yatırılması gereken harçlar yatırılır ve borçluya yeniden icra dairesi tarafından tebligat gönderilir çünkü icra takibinin yenilenmesinden sonra borçlu yeniden yenilenmeye ilişkin tebligat gönderilmesinin gereklidir ancak Yargıtay içtihatlarına göre takip dosyasının yenilenmesi sonucu borçluya yeniden bir ödeme emri gönderilmemesi gerekmemektedir.
- İcra takibi dosyasının yenilenmesine ilişkin tüm masraflar alacaklı tarafından ödenecektir.
YARGITAY
12. HUKUK DAİRESİ
E. 2008/18334
K. 2008/21803
T. 5.12.2008
“Bir yıllık süresi içerisinde haciz talebinde bulunulmaması veya yapılmış olan haciz talebi geri alınıp da aynı 1 yıllık süre içinde yeniden haciz talebinde bulunulmaması nedeniyle takip dosyasının işlemden kaldırılması üzerine, alacaklı yeniden haciz isteyebilmek için, yenileme talebinde bulunulmalıdır. Bu yenileme talebi yalnız haciz talebi içindir. Takip dosyasının işlemden kaldırılması üzerine alacaklının haciz isteyebilmek için takip talebini de yenilemesine ve borçluya yeni bir ödeme emi gönderilmesine gerek yoktur. Çünkü kesinleşmiş olan takip devam etmektedir; yani derdesttir.”
Borçluya Ödeme Emri Gönderilmesi
İCRA TAKİBİNDE ZAMANAŞIMI SÜRESİ NEDİR?
- Alacaklı tarafından başlatılmış bulunan icra takibi 10 yılın geçmesiyle zamanaşımına uğrayacak ve silinecektir. İcra takibi dosyasında 1 sene içerisinde herhangi bir işlem yapılmadığı ihtimalinde icra takibi dosyası düşer ancak tamamen silinmez. Fakat icra takibi dosyası 10 yıllık süre içerisinde yenilenmezse ve aktif hale gelmezse 10 yılın geçmesiyle zamanaşımına uğrayacaktır.
ALACAKLININ 1 YIL İÇERİSİNDE HACİZ TALEBİNDE BULUNMASI HALİNDE YENİLEME GEREKİR Mİ?
- Alacaklı tarafından gerçekleştirilen haciz talebi 1 yıl içinde yapılmışsa, icra takibi dosyasının yenilenmesine ve yenileme harcı ödenmesine gerek yoktur, yenileme gerçekleştirilmeden alacaklı borçlunun mallarının haczedilmesini isteyebilir.
Haciz istemi ve haciz talebinin yenilenmesine ilişkin yasal düzenleme olan İcra İflas Kanunu 78. maddeye göre,
“Haciz istemek hakkı, ödeme emrinin tebliği tarihinden itibaren bir sene geçmekle düşer. İtiraz veya dava halinde bunların vukuundan hükmün katileşmesine kadar veya alacaklıyla borçlunun icra dairesinde taksit sözleşmeleri yapmaları halinde taksit sözleşmesinin ihlaline kadar geçen
zaman hesaba katılmaz.
Alacaklı isterse, haciz talebinin vukuuna dair bir vesika verilir. Bu vesika hiç bir harç ve resme tabi değildir. Haciz talebi kanuni müddet içinde yapılmaz veya geri alındıktan sonra bu müddet içinde yenilenmezse dosya muameleden kaldırılır. Yeniden haciz istemek, alacaklı tarafından vuku bulan yenileme talebinin borçluya tebliğine mütevakkıftır. İlama müstenit olmayan takiplerde yenileme talebi üzerine yeniden harç alınır. Yenileme masraf ve harçları borçluya tahmil edilmez.”
Borçluya Ödeme Emri Gönderilmesi
T.C.
YARGITAY
HUKUK GENEL KURULU
E. 2017/12-1147
K. 2017/1304
T. 8.11.2017
ÖZET : Haciz isteme hakkı, ödeme emrinin tebliği tarihinden itibaren bir yıl geçmekte düşer. Alacaklı, bir yıllık süresi içinde haciz talebinde bulunmaz veya haciz talebini geri alıp da, bu bir yıllık süre içinde yeniden haciz talebinde bulunmaz ise takip dosyası işlemden kaldırılır. Bu halde takip dosyası yalnız işlemden kaldırılır; yoksa icra takibi düşmez. Yenileme talebinde bulunmak suretiyle aynı takip dosyasında haciz isteyebilir.
Alacaklı bir yıllık süresi içinde haciz talebinde bulunmuş ise aynı bir yıllık süre içinde borçlunun mallarının haczedilememiş olması haciz isteme hakkının düşmesini ve dolayısıyla takip dosyasının işlemden kaldırılmasını gerektirmez. Bu halde borçlunun mallarının haczedilmesinin istenmesi, yenileme talebi niteliğinde değildir. Alacaklı vekili yasal bir yıllık süre içinde borçluların menkullerinin ve borçlunun maaşının haczini talep etmiş olmakla alacaklının haciz isteme hakkı düşmemiştir. Bu durumda alacaklının yeniden haciz isteyebilmesi için borçluya yenileme emrinin tebliğine ve dolayısıyla yenileme harcı alınmasına gerek olmayıp alacaklı yenileme talebinde bulunmaksızın doğrudan haciz isteyebilir.
DAVA : “…Alacaklının haciz isteme hakkı, ödeme emrinin tebliğ tarihinden itibaren bir yıl geçmekle düşer (İİK madde 78/2.C.1). Bu durumda takip dosyası işlemden kaldırılacağından (md.78/4) alacaklı, haciz isteyebilmek için yenileme talebinde bulunmalı ve bu talep borçluya tebliğ edilmelidir. Diğer taraftan aynı maddenin 5. fıkrasında; ilama dayalı olmayan takiplerde yenileme talebi üzerine harç alınacağı öngörülmüştür.
Somut olayda, örnek 7 numaralı ödeme emri, borçluların birincisine 18.9.2009 tarihinde, ikincisine 30.9.2009 tarihinde, üçüncüsüne 01.10.2009 tarihinde tebliğ edilmiş ve alacaklı tarafından 10.3.2010 ve 26.05.2010 tarihlerinde, yani yasal bir yıllık süre içerisinde borçluların menkullerinin ve borçlu…’in maaşının haczi talep edilmiş olmakla, alacaklının “haciz isteme hakkı” düşmemiştir. Bu durumda alacaklının yeniden haciz isteyebilmesi için İİK’nın 78/5. maddesi gereğince borçluya yenileme emrinin tebliğine ve dolayısıyla yenileme harcı alınmasına gerek yoktur. Başka bir ifadeyle alacaklı yenileme talebinde bulunmaksızın doğrudan haciz isteyebilir. İİK’nın 110/3. maddesinde haczin konulması ve muhafazası gibi giderlerden alacaklının sorumlu olduğu düzenlenmektedir. Anılan düzenleme yenileme harcı ve haciz isteme süresi ile ilgili olmadığından somut olayda uygulama yeri yoktur. O halde, mahkemece şikayetin kabulü gerekirken reddine karar verilmesi isabetsizdir…”
Borçluya Ödeme Emri Gönderilmesi
Stajyer Derya MERİÇ
Makale Yazarlığı İçin
Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.