MANŞET

Borçtan Kurtulma Davası Nedir

Borçtan Kurtulma Davası Nedir

Kişinin borçlu olmamasına rağmen, borçlu olduğu ileri sürülen kişinin borçlu olmadığını kanıtlamak için açacağı bir dava türüdür. Tespit davası niteliğindedir.

Alacaklı borçlu olduğunu ileri süren bir kişiye karşı icra takibi başlatır. Borçlu icra takibini durdurmak için imza itirazında bulunursa; alacaklının itirazı hükümden düşürebilmek için için itirazın geçici kaldırması talebinde bulunabilir. İcra mahkemesi itirazın geçici kaldırılmasına karar verirse icra takibine devam edileceği anlamına gelir. İşte bu durumda borçlu daha doğrusu borçlu olmadığını düşünen kişi borçtan kurtulma davası açması gerekir.

Borçtan kurtulma davası, genel haciz yoluyla yapılan takiplerde, imzaya itirazın geçici olarak kaldırılmasının, itirazın kesin olarak kaldırılmasına dönüşmesini engellemek için yapılır. Dolayısıyla icra takibinin devam etmesinin de önüne geçilmiş olunmaktadır.

Borçtan Kurtulma Davası Ne Zaman Açılır?

Borçtan kurtulma davası; itirazın geçici kaldırılmasına karar verildiği zaman açılan bir dava türüdür.

Borçtan Kurtulma Davası Ne Zaman Açılır?

İcra mahkemesinin itirazın geçici olarak kaldırılmasına karar vermesi halinde; borçlu olmadığını düşünen kişi bu kararın tebliği veya tefhiminden itibaren 7 gün içerisinde açılmalıdır.

Borçtan Kurtulma Davası Açılmazsa Ne Olur?

İtirazın geçici kaldırılması kararının verilmesinden sonra 7 gün içerisinde davanın açılmaması halinde; itirazın geçici kaldırılması, kesin kaldırmaya dönüşür. Alacaklı itirazın geçici kaldırılmasına karar verildiği zaman borçlunun mallarının üzerine geçici haciz talebinde bulunur. Ve alacaklının geçici haciz talebinde bulunabilmesi için icra mahkemesinin kararının kesinleşmesini beklemesine gerek yoktur. Ödeme emrindeki sürenin geçmiş olması yeterlidir. 7 günlük süre içerisinde borçtan kurtulma davası açılmazsa alacaklının koymuş olduğu geçici haciz kesin hacze dönüşür.

Borçtan Kurtulma Davasında Teminat

Borçtan kurtulma davası açan borçlunun duruşma gününe kadar dava konusu alacağın %15’ini teminat olarak mahkeme veznesine depo etmesi gerekir. Aksi halde dava reddedilir.

Borçtan Kurtulma Davasında İspat Yükü Kimdedir?

Borçtan kurtulma davasının  süresi içerisinde açılması ve teminat yatırılması halinde dava kabul edilir. Ve davada borçlunun borcu olduğunu ispatlayacak olan kişide alacaklıdır. Alacaklı borçlunun borcu olduğunu ispat etmek zorundadır.

Alacaklı alacağının varlığını ispat etmesi halinde ispat yükü borçluya geçer. Borçlu borcu olmadığını ispat etmek zorundadır.

Borçlunun borcu olmadığına karar verilmesi halinde icra takibi kalkar. Aynı zamanda itirazın geçici kaldırılması davasına borçluya yükletilmiş olan tazminat ve yargılama giderleri de alacaklıya yüklenir.

Borçtan kurtulma davası reddedilirse yani borçlunun borcu olduğuna karar verilirse; borçlu itirazın geçici kaldırılması davasında tazminatı ve yargılama giderlerini ödemek durumunda kalır. İtiraz kesin olarak kalkmış olur ve borçlunun mallarına konulmuş olan geçici haciz, kesin hacze dönüşür. Artık alacaklı olan kişinin hacizli malların satışını talep edebilir hale gelmiş demektir.

Borçtan kurtulma davasında haksız çıkan taraf, dava değerinin %20’sinden aşağı olmamak üzere tazminata mahkum edilir.

Borçtan kurtulma davası sonucunda verilen karar maddi anlamda kesin hüküm teşkil eder. Bu nedenle alacaklıya karşı menfi tespit yahut istirdat davası açılamaz. Alacaklıda genel mahkemelerde alacak davası açamaz.

Borçtan Kurtulma Davasında Yetkili Ve Görevli Mahkeme

Borçtan kurtulma davası;

  • icra takibinin başlatıldığı yer,
  • alacaklının yerleşim yeri,

bu iki yerden birindeki Asliye Hukuk Mahkemesinde dava açılabilir. .

Borçtan Kurtulma Davası Nedir

Stajyer Av. Merve ÇATAR

Makale Yazarlığı İçin

Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu