MANŞET

   Boşanma Davası Nasıl Açılır

Boşanma Davası Nasıl Açılır          

Boşanma Avukatı

Boşanmaya Sebep Olan Konular

Boşanma konusu insanlar için çok önemli bir konu olup bu süreçte doğru adımları uygulamak çok önemlidir. İyi bir boşanma avukatı sizin haklarınızı korumanızda ve bu dava sürecini uzun uzadıya sürmeden kısa sürelerde sonuçlandırmanıza yardımcı olacaktır.

Türk Medeni Kanununa göre evliliği sona erdiren haller kapsamında yasanın 161-184 maddeleri uygulanmaktadır.

Mahkeme sürecinde tarafların dinlenmesi, anlaştıkları hususlar ile beraber anlaşamadıkları hususlar, çekişmeli konular, aleyhte veya lehte olan delillerin sunulması, mevcut delillerin tartışılması, ret ve üstün durumları, sabit vakalar ile bundan çıkan sonuçlar ortaya konularak tarafların iddiaları çerçevesinde mahkemece gerekçeli karar alınmaktadır.

Alınan gerekçeli karara itiraz hakkı bulunmaktadır. Bu tür durumlarda boşanma konusunda uzman bir avukattan yardım almak sizin için çok faydalı olacaktır.

     Boşanmaya Sebep Olan Konular

Türk Medeni Kanununda açıkça boşanmaya sebep olan durumlar tek tek sıralanmıştır. Bunlar zina, hayata kast edecek hareketler, onur ve gurur kırıcı davranışlar, haysiyetsiz hayat sürme, suç işleme, terk etme, akıl hastalıkları, evlilik birliğini temelinden sarsıcı hareket ve eylemler olarak sıralanmaktadır.

Yukarıdaki sebeplerden bir tanesinin veya birkaçının olması halinde boşanmaya sebep oluştuğundan taraflar birbirlerine karşı boşanma davası açma hakkına sahiptirler.

Boşanmaya konu olan fiillerin ve olayların ispatı halinde mahkeme boşanmaya karar verebilir.

Mahkeme öncelikle tahkikat işlemi yapar ve daha sonrasında tarafların sözlü dinlenmesi işlemlerine geçer.

Mahkeme hakimi öne sürülen delillerin yeterliliğine vicdanen kanaat getirmedikçe boşanmaya onay vermeme hakkına sahiptir.

Boşanma davaları Aile Mahkemelerinde açılır ve orada dava süreci işler.

Boşanma Davası

Boşanma davası bizzat kişinin kendisi tarafından açılabileceği gibi bir avukata verilecek vekalet ile de açılabilmektedir.

Boşanma davası kendisinin veya eşinin bulunduğu yerdeki Aile Mahkemesine başvurarak açılır.

Aile Mahkemesi Tavzi bürosuna boşanma dilekçesi ve evrakının verilmesi vezneden gerekli harçların ödenmesi, yargılama giderlerinin peşinen ödenmesi ile dava açılmaktadır.

Boşanma davaları usül açısından anlaşmalı veya çekişmeli boşanma davası olarak ikiye ayrılmaktadır.

Boşanma usulüne bağlı olarak boşanma şartlarıda farklılık göstermektedir. Çekişmeli olarak adlandırılan boşanma davalarında yukarıda belirttiğimiz yasaya uygun şartların oluşmuş olması gerekmektedir.

Boşanma Davası Nasıl Açılır

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu