MANŞET

Boşanma Davası Neden Reddedilir*2023

Boşanma Davası Neden Reddedilir*2023

Evlilik birliğinin devamını istemeyen eşler 2 şekilde boşanma davası açabilir.

  1. Çekişmeli boşanma davası
  2. Anlaşmalı boşanma davası

Çekişmeli Boşanma Davası 

Çekişmeli boşanma davası, eşlerin boşanmanın kendisinde veya sonuçlarına ilişkin olarak anlaşmaya varamamaları halinde söz konusu olur.  Çekişmeli boşanma davası şu şartların varlığı halinde açılır:

  • Eşlerden her ikisi boşanmak istemekle birlikte velayet, nafaka gibi boşanmanın sonuçlarında anlaşama sağlayamazlarsa çekişmeli boşanma davası açılır.
  • Eşlerden birisi boşanmak istiyor ancak diğeri istemiyorsa çekişmeli boşanma davası açılır.
  • Evlilik süresi 1 yılı doldurmamış eşler ancak çekişmeli boşanma davası açabilir.

Çekişmeli boşanma davası genel ve özel sebepler olmak üzere iki kategoride açılabilir.

  • Genel boşanma sebepleri: Eşlerin ortak hayatı sürdürmeleri kendilerinden beklenemeyecek derecede çekilmez hale gelmişse çekişmeli boşanma davası açılabilir. Evlilik birliğinin temelde sarsılması söz konusudur. Evlilik birliğini sarsan sebepler sınırlı sayıda değildir.
  • Özel boşanma sebepleri: Özel boşanma sebeplerinin neler olduğu kanunda sınırlı sayıda sayılmıştır. 
  1. Zina
  2. Aldatma
  3. Hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış
  4. Suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme
  5. Terk
  6. Akıl hastalığı

Çekişmeli Boşanma Davası Neden Reddedilir?

Özel boşanma sebepleri ve genel boşanma sebepleri farklı hukuki sonuçlar doğurur. Özel boşanma sebeplerinin varlığında davacı karşı tarafın kusurlu olduğunu ispatlamak zorunda değildir. Sadece özel boşanma sebebinin varlığını ispatlaması gerekir. Özel boşanma sebebinin varlığının ispatlanamaması halinde boşanma davası reddedilir.

Genel boşanma sebeplerinin varlığı halinde ise her iki tarafta birbirinin kusurunu ispatlamak zorundadır. Tarafların birbirlerinin kusurlarını ispat edememesi halinde boşanma davası reddedilir.

Eşlerden boşanmak isteyen tarafın kusurlu olması ve boşanmak istemeyen tarafın kusursuz olması halinde boşanma davası reddedilir. Boşanmak isteyen taraf kusurlu değilse bile diğer tarafın kusurunu ispatla yükümlüdür. Eğer ispat edemezse dava reddedilir.

Boşanma Davası Neden Reddedilir
Boşanma Davası Neden Reddedilir

Anlaşmalı Boşanma Davası 

Anlaşmalı boşanma davası tarafların ortak boşanma iradesi doğrultusunda açılır. Tarafların her ikisi boşanmak istemekle birlikte boşanmanın hukuki sonuçlarında da anlaşmaları söz konusudur. Anlaşmalı boşanma davasının açılabilmesi için evlilik süresinin en az 1 yılı dolmuş olmalıdır. Boşanma için eşlerden her ikisi başvuruda bulunabilir veya diğer eş boşanmayı kabul edebilir. Anlaşmalı boşanma davasında tarafların anlaşma protokolü hazırlaması gerekir. Anlaşma protokolünde boşanmanın sonuçları yer alır. Yani  nafaka, tazminat, çocukların velayet durumu gibi hususların ayrıntılı yer alması gerekir.

Anlaşmalı Boşanma Davası Neden Reddedilir?

Anlaşmalı boşanma protokolünün hakim tarafından uygun bulunmuş olması gerekir.  Anlaşma protokolünde çelişkili, muğlak ifadeler yer almamalıdır. Anlaşma protokolünde her şeyden önce evlilik birliğinin ortak irade sonucunda sona erdiği gösterilmesi gerekir. Her iki tarafta boşanma kararını özgürce vermiş olması gerekir. Eşlerden birisinin iradesinin fesada uğramış olması halinde anlaşmalı boşanma davası reddedilir.

Anlaşmalı boşanma davasında tarafların her ikisi de duruşmaya gelmesi gerekir. Aksi halde taraflardan birisi boşanmak istemiyor kabul edilir. Yine taraflardan birisinin boşanmak istemekten vazgeçerse anlaşmalı boşanma davası reddedilir. Tüm bu hallerde anlaşmalı boşanma davası çekişmeli boşanma davasına dönüşür.

Boşanma Davası Reddedilirse Ne Olur?

Boşanma davasının reddedilmesinden itibaren 3 yıl içerisinde aynı sebeple yeni bir boşanma davası açılamaz. Ancak boşanma sebebinin değişmesi halinde 3 yılın dolması beklenmeden boşanma davası açılabilir.

  • Yargıtay Kararı 

Dava, şiddetli geçimsizlik sebebine (TMK.m.166/1) dayalı olarak açılmıştır. Toplanan delillerden, davalı erkeğin akıl hastası olduğu ve kendisine vasi atandığı anlaşılmaktadır. Akıl hastalığına dayalı (TMK.m.165) bir dava da söz konusu değildir. Mahkemece, Türk Medeni Kanununun 166/1. maddesi gereğince boşanma kararı verilebilmesi için davalı erkeğin davranışlarının iradi olması gerekmektedir. Akıl hastası davalı erkeğin davranışları iradi olmadığına göre, davanın reddi yerine kabulü doğru olmayıp, bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA,.. (2. Hukuk Dairesi         2015/5174 E.  ,  2015/19178 K.)

 

Boşanma Davası Neden Reddedilir*2023

Makale Yazarlığı İçin
Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu