MANŞET

Boşanma Davasına Katılmak Zorunlu Mudur?

Boşanma Davasına Katılmak Zorunlu Mudur?

Boşanmak isteyenlerin merak ettiği sorulardan biri de mahkemeye katılıp katılmayacakları konusudur.

ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASINDA DURUŞMAYA KATILMAK ZORUNLU MU?

Anlaşmalı boşanma davalarında eşler, sözleşme niteliğinde bir anlaşmalı boşanma protokolü hazırlar ve bunu mahkemeye sunarlar. Anlaşmalı boşanma davasında çiftler boşanma protokolü(sözleşmesi) imzalayarak bunu mahkemeye sunsalar dahi duruşmaya katılmaları zorunludur.

Anlaşmalı boşanmada tarafların kendini avukatla temsil ettirmesi halinde de yine bir kez duruşmaya katılarak boşanmak istediklerini aile mahkemesi hakimine beyan etmeleri zorunludur.

ÇEKİŞMELİ BOŞANMA DAVASINDA DURUŞMAYA KATILMAK ZORUNLU MU?

Çekişmeli boşanma davasında duruşmaya katılma zorunluluğu avukatınız olup olmadığına göre değişecektir. Çekişmeli boşanma davanızı bir boşanma avukatı ile yürütüyorsanız boşanma duruşmalarına bizzat katılmanız gerekmez. Boşanma davası avukatı, davayı başından sonuna sizin için takip edecektir.

Çekişmeli boşanma davasında avukatınız yoksa ve eğer davacıysanız (davayı siz açtıysanız) tüm duruşmalara katılmanız yasal bir zorunluluktur. Aksi durumda katılmadığınız bir duruşma olursa davanız işlemden kaldırılabilecektir. Eşiniz tarafından size dava açıldıysa ve davalı konumundaysanız boşanma davasına katılmak zorunlu değildir.

Önemle belirtmeliyiz ki boşanma süreci manevi olarak zor bir süreçtir. Bu dönemde alanında uzman boşanma avukatı ile çalışmanız hak kaybına uğramamanız açısından faydalı olacaktır.

İlk Duruşmada Hakim Taraflara Ne Sorar?

Mahkeme kararıyla boşanmak isteyen eşler ya da eş bunun için avukat yardımıyla işlemleri başlatırlar. Hukuksal olarak hak ve özgürlüklerinin kaybolmadan gerçekleşecek boşanma için dosyaların mahkemeye iletilir. Mahkeme öncesinde hazırlanan dosyaları ön incelemeden geçirir ve boşanma davasının ilk duruşmasını gerçekleştirir.

İlk duruşmanın amacı uyuşmazlığın tespiti ve sulhe davet etmek olarak öne çıkar. Anlaşmazlığın tespitinden önce eşlerin sulhe varıp varmayacağı sorulur. Evliliğin devam ettirme düşüncesi var ise bunu uzman yardımı alarak süreç içine girme teklifi yapılır. Eğer ki sulh durumu söz konusu olmayacak şekildeyse boşanmanın gerçekleşmesini isteyecek anlaşmazlığın dinlenmesi gerçekleşir. Ayrıca mahkeme hakimi taraf dilekçelerinde belirsiz veya anlaşılamayan noktaların net şekilde söylenilmesini isteyecektir. Hakimin sorduğu sorular neticesinde konu aydınlığa kavuşması için uğraş verilir.

İlk Duruşmaya Davacı Katılmaz İse Ne Olur?

Boşanma davasını açmış olan tarafın bizzat avukat yardımı ile takip etmesi gerçekleşmelidir. Bu durum içerisinde boşanma davasında duruşmalara katılmak zorunlu mudur sorusu öne çıksa da davacı ilk duruşmaya katılmaz ise davayı takip edip etmeyeceği sorulur. Eğer ki takip isteği varsa ön inceleme duruşması davacının yokluğunda devam eder.

Ancak davacının katılmamasıyla davalı iddialarını ve savunmalarını hiçbir kısıtlamaya tabi olmadan dilediği gibi değiştirebilme ve genişletebilme hakkına sahip olur. Yeni iddiaların da katılmasıyla beraber duruşmaya katılmayan taraf hak talebinde bulunamaz.

İlk Duruşmaya Davalı Gelmezse Ne Olur?

Boşanma davasında duruşmalara katılmak zorunlu mudur sorusunu soran bir diğer taraf ise davalıdır. Davacının kendi açtığı dava olmasından kaynaklı kontrol etme zorunluluğu bulunurken, davalı durumunda ise böyle bir durum zorunluluğu içerisinde olmaz.

Davalının duruşmaya gelmemesi, duruşmanın yapılmasına ya da yargılamanın devamına engel bir durum olarak ortaya çıkmaz. Ancak gelmeme durumunda ise kendini savunma durumuna da giremeyecektir. Davalı için negatif sonuçların ortaya çıkması görülebilir. Davacı davalının mahkemeye gelmemesiyle bulunduğu yeni iddiaları dosyaya ekleyebilir ve itiraz süreci olmaz.

Duruşmaya Her İki Taraf Gelmez ise Ne Olur?

Boşanma davasında duruşmalara katılmak zorunlu mudur suali iki tarafı ilgilendirir. Kendilerine duruşma günü usulüne uygun olarak tebliğ edilen davaya katılmaz ve mazeret bildirmez, vekil bildirmemişse mahkemece “Dosyanın Yenileninceye Kadar İşlemden Kaldırılmasına” karar verilir. “Müracaata Bırakıldı” olarak da adlandırılan durum ancak belirlenen süre içerisinde bir daha talebin gelmesiyle değerlendirilir. 3 ay içerisinde yenileme dilekçesi verilmesi takdirinde davanın işleme girmesine izin verilir.

Ancak 3 ay içerisinde bir yenileme dilekçesi verilmez ise davanın açılmamış sayılmasına karar çıkar.

Boşanma Davasına Katılmak Zorunlu Mudur?

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu