MANŞET

Boşanma Davasında Maddi Tazminatın Sona Ermesi 

Boşanma Davasında Maddi Tazminatın Sona Ermesi

Boşanma sonucunda mevcut veya beklenen menfaatleri boşanma yüzünden zedelenen taraf maddi tazminat talebinde bulunabilir. Maddi tazminat talebinde bulunan eşin, diğer eşe göre kusurunun hiç veya daha az olması gerekir. Aynı zamanda bu kişinin kişilik hakları da saldırıya uğramışsa bu nedenle de manevi tazminat talebinde bulunabilir.

 

Maddi Tazminatın Şartları 

  • Evlilik birliğinin boşanma kararı ile sonlanması gerekir: Evlilik birliği ölüm veya gaiplik nedeniyle sona ermişse maddi tazminat talebinde bulunulamaz.
  • Maddi tazminat talebinde bulunulması gerekir: Hakim kendiliğinde maddi tazminat kararı vermez. Eşin bu yönde talepte bulunması gerekir. Maddi tazminatla birlikte faizde istenebilir.
  • Eşin kusurlu olması gerekir: Aleyhine maddi tazminata hükmedilecek eşin boşanma nedeniyle kusuru olması gerekir. Tazminat talebinde bulunan eşin kusuru hiç veya diğer eşe göre daha az olması gerekir.
  • Evlilikten doğan menfaatlerin boşanma nedeniyle zedelenmiş olması gerekir: Örneğin boşanma nedeniyle maddi desteğin yitirilmiş olması boşanma nedeniyle ortaya çıkan maddi bir kayıptır. Yine eşinin sigortasından yararlanan kişi, boşanma sonucunda bu durum sona ereceği için bir kayıp ortaya çıkacaktır.

Maddi Tazminatın Sona Ermesi 

Maddi tazminatın, toptan veya irat şeklinde (aylık) ödenmesine karar verilebilir. İrat şeklinde ödenmesine karar verilen maddi tazminat hakkı bazı durumlarda son bulabilir:

  • Eşlerden birinin ölümü
  • Tazminat alacaklısı eşin evlenmesi, haysiyetsiz hayat sürmesi,
  • Tazminat alacaklısı eşin, maddi tazminat gerekçesi olan ekonomik ihtiyacın ortadan kalkması. Örneğin maddi durumunun iyileşmesi.

 

Maddi Tazminat Talebinde Nasıl Bulunulur?

Maddi tazminat boşanma davasında talep edilebilir. Boşanma kararı gerçekleştikten sonra ayrı bir dava açılarak tazminat talebinde bulunulması mümkündür. Boşanma kararının kesinleşmesinden itibaren 1 yıl içerisinde davanın açılması gerekir. Aksi halde tazminat talebinde bulunulamaz.

 

Boşanmada Manevi Tazminat 

Manevi tazminat talebinde bulunan eşin kişilik haklarının zedelenmiş olması gerekir. Yani boşanmaya sebep olan olaylar yüzünden kişinin duyduğu acı, üzüntüdür.

 

Manevi Tazminat Şartları 

  • Boşanma kararının verilmesi gerekir.
  • Manevi tazminat isteminde bulunulmalıdır.
  • Manevi tazminat borçlusunun boşanmada kusurlu olması gerekir. Manevi tazminat isteyen eşin, diğer eşe göre kusurunun hiç veya daha az olması gerekir.
  • Manevi tazminat isteyen kişinin kişilik hakları boşanma nedeniyle zedelenmiş olmalıdır.

Manevi tazminat tek seferde ve toplu olarak ödenebilir. Maddi tazminatın belirlenmesinde istemde bulunan kişinin talebi esas alınır. Bu talepten fazlası verilemez.

 

Manevi Tazminat Talebinde Nasıl Bulunulur?

Manevi tazminat boşanma davasında talep edilebilir. Boşanma davasından sonra ayrı bir dava açmak suretiyle de istenmesi mümkündür. Ancak boşanma kararının kesinleşmesinden itibaren 1 yıl içerisinde dava açılması gerekir.

 

Boşanma Davasında Tazminat Ödenmezse Ne Olur?

Boşanma davasında tazminat ödenmesine dair mahkeme kararı alındığı için tazminatın ödenmemesi durumunda ilamlı icra yoluyla takip başlatılabilir. Başlatılan icra takibi sonucunda masraf, avukatlık ve vekalet ücretleri ortaya çıkacaktır. Ortaya çıkan bu masraflar tazminat borçlusu tarafından ödenir. Ancak tazminat alacaklısının icra takibini başlatması için mahkemenin tazminata yönelik olarak vermiş olduğu kararın kesinleşmesi gerekir. Karar kesinleşmeden önce icra takibi başlatılamaz. İcra takibinin başlatılmasıyla birlikte icra müdürü, tazminat borçlusuna icra emrini gönderir. İcra emrinin borçluya tebliğ edilmesiyle birlikte takip kesinleşmiş olur. Tazminat borçlusu kişi, icra dairesinde borcun varlığına itiraz edemez. Ancak İcra mahkemesine, icra emrinin tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde dilekçe ile şikayette bulunabilir. Şikayet dilekçesinde borcun zamanaşımına uğradığını, ihmal veya itfa edildiğini ileri sürebilir.

Yani boşanma davasında tazminatın ödenmemesi halinde icra takibi başlatılması gerekir. Böylece borç, haciz yoluyla tahsil edilmeye çalışılır.

Boşanma Davasında Maddi Tazminatın Sona Ermesi

Stajyer Av. Merve ÇATAR

Makale Yazarlığı İçin

Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu