MANŞET

Boşanma | İstanbul Florya Boşanma Avukatı *2023

Boşanma | İstanbul Florya Boşanma Avukatı *2023

Evlilik çeşitli ihtimallerde sona erebilmektedir. Bu kapsamda evliliğin mutlak butlanı ve nisbi butlanı örnek gösterilebilir. Evlilik boşanma ile de sona erebilmektedir.

Boşanma anlaşmalı ve çekişmeli olabilmektedir. Anlaşmalı boşanma çekişmesiz şekilde görülmektedir. Bu kapsamda belirli şartlar gerekmektedir. Bunlardan ilki evliliğin 1 yıl süre ile devam etmesidir.

Boşanma avukatı İstanbul Avrupa Yakası ve şehrin diğer bölgelerinde görülen boşanma davalarında müvekkillerimize en başarılı sonuçları sunmak için çalışmalarını sürdürmektedir.

Bugüne kadar birçok saygın müşterimize avukatlık ve danışmanlık hizmeti sunduğumuz avukatlık büromuzda birçok hukuki alanda profesyonel destek sunmaktayız. Müvekkillerimizi asla bir müşteri olarak görmeyerek, ayı yolu yürüdüğümüz bir yoldaş olarak konumlandırmaktayız. Bu sayede her ne sebeple olursa olsun bizden hukuki destek talebinde bulunan bütün müvekkillerimizi odak noktası alarak onlara en iyi şekilde çözümler sunmak adına çalışmalarımızı büyük bir titizlikle yerine getirmekteyiz.

İyi boşanma avukatı denildiği zaman anlaşmalı boşanma, çekişmeli boşanma, boşanma protokolü, evliliğin iptali, mal rejiminin tasfiyesi, nafaka davası, velayet davası, velayetin değiştirilmesi, nişanın bozulmasından kaynaklanan maddi ve manevi tazminat istemleri, boşanma nedeniyle maddi ve manevi tazminat davası, iddet süresinin kaldırılması, evlenmeye izin verilmesi konularında yani Türk Medeni Kanunu’nun Aile Hukuku‘na ilişkin mevzuatına ve uygulamaya hakim olan avukatı anlamak gerekir.

Aile hukuku kapsamında görülen davalar:

Anlaşmalı ve çekişmeleri boşanma davalarında

Boşanma davalarının ferileri olarak talep edilen maddi ve manevi tazminatlar hususunda

Nafaka artırım,

Nafakanın kaldırılması,

Velayetin değiştirilmesi,

Ortak velayet , 

Ziynet eşyalarının iadesi,

Mal paylaşımı,

Nişanın bozulması nedeniyle maddi manevi tazminat,

Vesayet,

Soybağının Reddi ,

Babalık davaları , vb. davalar olarak sıralanabilir.

Boşanma süreci ile ilgili olarak ofisimizde boşanma kararının alınması öncesi ve sonrası hukuki danışma ve destek verilmektedir. Boşanma ile ilgili destek verdiğimiz alanlar; anlaşmalı boşanma protokolü hazırlanması anlaşmalı boşanma davası yürütümü, çekişmeli boşanma davası, nafaka ve velayet davaları, maddi-manevi tazminat davaları, boşanmada mal paylaşımı vb. alanlardır.

Boşanma davası avukatı (aile hukuku avukatı)”, anlaşmalı boşanma davası, çekişmeli boşanma davası, boşanma sonrası mal paylaşımı, nafaka davası, velayet davası ve velayetin değiştirilmesi, gibi aile hukuku alanına giren konularda uzmanlığı ve tecrübesi bulunan avukattır.

Boşanma | İstanbul Florya Boşanma Avukatı *2023

Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Anlaşmalı boşanma davası, eşlerin üzerinde anlaştığı koşullar doğrultusunda hazırlamış oldukları protokol ile son altı ay içerisinde ikamet ettikleri yerde bulunan Aile Mahkemesi’ne birlikte başvurması suretiyle açılır.

Ayrıca bir eş tarafından açılan boşanma davasının diğer eş tarafından kabul edilmesi suretiyle de boşanma isteminde bulunulabilir.

Bu durumda evlilik birliğinin temelinden sarsıldığı kabul edilir. Bu hâlde boşanma kararı verilebilmesi için, hâkimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın malî sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması gerekir.

Hâkim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü hâlinde boşanmaya hükmolunur.

Anlaşmalı Boşanma Protokolünde Bulunması Gerekenler Nelerdir?

Anlaşmalı boşanma protokolünde; tarafların isimleri, T.C. kimlik numaraları, adresleri, tarafların hür iradeleri ile anlaştığı hususu, müşterek konutun, ev eşyalarının, sahip olunan malların durumu, nafaka miktarı, maddi ve manevi tazminat talepleri, mal rejimi tasfiyesi, ziynet alacağı, müşterek çocuğun velayeti ve ebeveynle ilişkisi, iştirak nafakası, mahkeme masrafları ve vekâlet ücretine ilişkin hükümler yer almalı ve protokol her iki eş tarafından imzalanmalıdır.

Çekişmeli boşanma davası nedir?

Çekişmeli boşanma davası, bir boşanma davasında tarafların boşanma, velayet, tazminat veya nafakaya ilişkin bir anlaşmaya varamaması ve bu konularda bir tarafın talebinin diğer tarafça kabul edilmediği aile hukuku davalarıdır.

Eğer taraflardan biri boşanma istiyor ancak diğer taraf boşanma istemiyorsa, çocuk veya çocukların velayetini her iki taraf da istiyorsa ya da tazminat veya nafakanın ödenip ödenmemesi veya miktarı konusunda bir mutabakat yoksa çekişmeli bir boşanma davası söz konusudur. Çekişmeli davalar, anlaşmalı boşanmaya göre daha uzun süren ve süresi de boşanma sebepleri ve dava nedenlerine göre değişebilen dava türleridir.

Çekişmeli boşanma nasıl olur?

Karşılıklı mutabakat ve anlaşma söz konusu olmadığından, çekişmeli davalarda taraflardan biri tarafından boşanma davası açılabilir. Bu tür boşanma davaları, boşanma sebepleri konusunda iddia edenin ispatla yükümlü olduğu davalardır ve iddiaların ispatlanması amacıyla delillerin sunulması ve tanıkların bildirilmesi ve bunların değerlendirilmesi zaman aldığından genelde tek celsede sonuçlanan anlaşmalı boşanma davasından farklı olarak uzun süren davalardır.

İştirak Nafakası Nedir?

İştirak nafakası, velayeti kendisine verilmeyen eş aleyhine, ergin olmayan çocuk lehine herhangi bir talep olmaksızın da hakim tarafından hükmedilen nafaka türüdür. Bu nafaka türünde eşlerin kusur durumunun hiçbir önemi yoktur. Bu nafaka türündeki amaç ergin olmayan çocuğun yetiştirilmesi, sağlık barınma, eğitim vs. giderlerine velayet kendisine verilmeyen eşin mali gücü oranında katılmasını sağlamaktır. (Medeni Kanun m.182/2)

Mahkeme tarafından daha önce tedbir nafakası adı altında ödenmesine karar verilen nafakanın boşanma ya da ayrılık kararının kesinleşmesi ile birlikte iştirak nafakası şeklinde ödenmesine karar verilir. İştirak nafakası davasına bakmaya 4787 sayılı kanun ile kurulan Aile Mahkemesi görevlidir.

Türk Medeni Kanunu’nda tarafların boşanması ile birlikte varsa müşterek çocuklar hakkında bazı düzenlemelerin yapılması gerekir. Nitekim boşanmanın çocuklar açısından sonuçlarından birisi de çocuklara nafaka verilmesi hususudur.

Türk Medeni Kanunu’nun 182. Maddesinin 2. Fıkrasında ‘Velayetin kullanılması kendisine verilmeyen eşin çocuk ile kişisel ilişkisinin düzenlenmesinde, çocuğun özellikle sağlık, eğitim ve ahlak bakımından yararları esas tutulur. Bu eş, çocuğun bakım ve eğitim giderine gücü oranında katılmak zorundadır’ diyerek çocuğa verilmesi gereken nafakaya ilişkin yasa metni düzenlenmiştir.

Uygulamada ve yasada çocuklara verilecek nafaka çeşitleri şu şekildedir :

-Tedbir Nafakası,
-İştirak Nafakası,
-Yardım Nafakası,

Tedbir Nafakası : Türk Medeni Kanunu 169. Maddeye göre geçici bir önlem olan tedbir nafakası boşanma davası süresince çocuğun mağdur kalmaması adına verilen nafakadır.
Yardım Nafakası : Evlilik birliğinin sona ermesiyle birlikte 18 yaşından büyük müşterek çocuğun sağlık eğitim giderleri devam edecektir. Üniversite eğitiminin ve diğer ihtiyaçların karşılanması adına anne ve babanın yükümlülükleri devam eder.

İşte bu nedenle Türk Medeni Kanunu’nda çocuk 18 yaşını doldursa da nafaka hakkı mevcuttur. Bu tür nafakaya da yardım nafakası denmektedir.

İştirak Nafakası : 18 yaşını doldurmamış müşterek çocuk için verilen nafaka türüdür. Burada detaylıca bu nafaka türünden bahsedeceğiz.

Evlilik birliğinde anne ve babaya çocukların bakım, gözetim, eğitim, sağlık vb. sorumlulukları yüklenmiştir. Taraflar boşanmış olsalar da anne ve babanın bu yükümlülükleri devam edecektir. Velayeti kendisinde olmayan çocuk için her anne /baba giderlere katılmak zorundadır.

Peki iştirak nafakasına konu edilebilecek giderler nelerdir?

-Sağlık Giderleri,
-Eğitim Giderleri,
-Yiyecek Giderleri,
-Giyecek Giderleri,
-Barınma Giderleri,
-Sosyal Giderler ve benzeri giderler iştirak nafakasına konu edilebilir.

İştirak Nafakası Hangi Hallerde ve Ne Zaman Kesilir?

İştirak nafakası aşağıdaki hallerde kesilir:

-Nafaka borçlusunun ölmesi,
-Çocuğun ergin olduktan sonra eğitim hayatına devam etmemesi,
-Çocuğun evlenmesi.

İştirak Nafakası Ödenmezse Ne olur?

İştirak Nafakasının ödenmemesi durumunda cebri icra ile tahsili yoluna gidilebilir. Kanun koyucu nafakanın tahsilini kolaylaştırmak için bazı tedbirler ihdas etmiştir.
Nafaka alacakları İcra İflas Kanununa göre düzenlenecek sıra cetvelinde 1. sıra alacaklar arasında sayılmıştır. Dolayısıyla nafaka borçlusunun menkul ya da gayrimenkul mallarının icra yolu ile satılması durumunda satış parasından nafaka alacağı öncelikle ödenir.

Nafaka alacaklarının tahsili için emekli maaşına haciz konulabilir.

Nafaka alacağının tahsili için nafaka borçlusunun maaşına haciz konulması durumunda aylık nafaka miktarının tamamı maaştan kesilir.
Nafaka borçlusunun maaşında önceden haciz olsa bile aylık nafaka miktarı önceki hacizlerden bağımsız olarak maaştan kesilir.

Nafaka borçlusu, aylık nafaka bedelini ödememesi durumunda nafaka alacaklısının şikayeti üzerine diğer şartların da mevcut olması durumunda İİK 344. maddesine göre 3 aya kadar tazyik hapsine mahkum edilecektir.

Nafaka Alacaklarında Zamanaşımı Nedir?

Mahkeme ilamları ile ilam hükmündeki diğer kararlar son işlem tarihinden itibaren 10 yıl geçmekle zamanaşımına uğrar. Yani bu ilam dayanak alınarak işlem yapılamaz. (İİK m.39/1 BK m. 146)

Nafakaya ilişkin ilamlar bu kuralın istisnasıdır. Yani, nafaka alacağına dair bir mahkeme kararı üzerinden 10 yıl geçse dahi, o mahkeme kararı geçerlidir. Ancak biriken nafaka alacakları üzerinden 10 yıl geçmekle ilam zamanaşımına uğramasa bile biriken nafaka alacakları zamanaşımına uğrar.

Boşanmada Mal Paylaşımı Davası Ne Zaman Açılır?

Mal paylaşımı davası boşanmanın kesinleştiği tarihten itibaren 10 yıl içerisinde açılmalıdır. Boşanma kararının kesinleşmesinin üzerinden 10 yıl geçtikten sonra mal paylaşımı davası açılması mümkün değildir.

Boşanma davası sürecinde ayrı bir dava olarak mal paylaşımı davası açılırsa mahkeme karar vermek için boşanmanın kesinleşmesini beklemek zorundadır.
Yurt dışında gerçekleşen boşanmalarda mal paylaşımı davasına ilişkin zamanaşımı, ilgili ülkelerin hükümlerine göre boşanmanın kesinleştiği tarihte başlar.

Tek bir duruşmada boşanmanın gerçekleşmesine tek celsede boşanma denir. Çoğunlukla kişilerin, nafaka, velayet ve mal paylaşımı gibi konularda fikir birliğine vardığı ve bunu resmiyete döktüğü anlaşmalı boşanma davalarında tek celsede boşanma gerçekleşir.

Anlaşmalı boşanmanın gerçekleşebilmesi için:

İki tarafın da boşanmayı istemesi ve hakimin huzurunda bu iradelerini açıklamaları gerekmektedir.

Evliliğin en az bir yılını doldurmuş olması gerekmektedir.
Tarafların velayet ve maddi konulara ilişkin yaptığı anlaşmanın hakim tarafından hakkaniyete ve düzenlemelere uygun bulunması gerekmektedir.

Tarafların birlikte mahkemeye başvurmuş olması ya da bir tarafın açtığı boşanma davasını diğer tarafın kabul etmiş olması gerekmektedir.

Anlaşmalı boşanmaya karar veren eşler anlaşmalı boşanma protokolü hazırlarlar ve mahkemeye başvururlar. Boşanma sırasında gündeme gelecek velayet, nafaka ve mal paylaşımı gibi hususların bu protokolde detaylı olarak belirtilmesi ve iki tarafında bu hususlarda mutabık olması gerekmektedir. Hakim belirtilen bütün şartların varlığı ve düzenlemeye uygunluğu halinde tek celsede boşanmaya hükmeder.

Çekişmeli Boşanma Davası Ve Nedenleri

Türk medeni kanunumuzda boşanma nedenleri genel ve özel boşanma nedenleri olarak iki başlık altında toplanmıştır. TMK md. 166 uyarınca evlilik birliği temelden sarsılmış ve ortak hayatı sürdürmek çekilmez hale gelmiş kimseler genel boşanma nedenleri kapsamında dava açabilir. Burada söz edilen evlilik birliğinin temelden sarsılması şiddetli geçimsizlik olarak tanımlanabilir.

Bunun yanı sıra özel boşanma nedenleri TMK madde 161-166 arasında düzenlenmiştir:

Özel (Mutlak) Boşanma Nedenleri,
Zina,,
Hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış,
Suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme,
Terk,
Akıl Hastalığı,
Zina ve onur kırıcı davranışın söz konusu olduğu evliliklerde bu duruma maruz kalan tarafın eşini affetmesi halinde dava hakkı yoktur.

Eşin suç işlemesi sebebiyle açılacak boşanma davalarında suçun işlendiği tarih önemlidir. Şayet suç evlilikten önce işlenmişse TMK madde 145’e dayanılarak evliliğin yok hükmünde sayılması talebinde bulunulur. Eşin işlenen suçu evlenmeden öce bilmiyor olması gerekmektedir.

ÇEKİŞMELİ BOŞANMA DAVASI

Taraflar evliliğin sona erdirilmesi konusunda anlaşamıyor yani bir taraf boşanmak isterken diğer eş boşanmak istemiyorsa yada diğer konular olan nafaka, velayet, tazminat, ortak malların paylaştırılması gibi konularda bir anlaşmaya varamıyorlarsa dava çekişmeli boşanma davası olarak yürütülmelidir.

Çekişmeli Boşanma Davası nasıl sürer?

Anlaşmalı olmayan yani Çekişmeli Boşanma davasında taraflar taleplerini , karşı tarafın taleplerine olan itirazlarını gerekçeleri ile ileri sürmekte, mahkeme tarafından alınan yazılı ve sözlü beyanlarla ile toplanan deliller değerlendirilerek dava konusu edilen hususlara ilişkin bir karar verilmektedir. Süreçten de anlaşıldığı üzere çekişmeli boşanma davası anlaşmalı boşanmaya göre uzun sürmekte, buradaki uzunluğu anlaşılamayan hususların çokluğu/azlığı belirlemektedir.

Süreçte ileri sürülecek yada itiraz edilecek hususların niteliği itibariyle çekişmeli boşanma sürecinde de uzman bir avukattan / boşanma avukatı destek almak çok önemlidir. Aksi halde eksik belge ve bilgi sunulması, yasal sürelerin kaçırılması gibi sebeplerle hakkınıza kavuşmanız imkansız bir hal alabilecektir.

Boşanma | İstanbul Florya Boşanma Avukatı *2023

Boşanma Sebepleri Nelerdir?

-boşanma avukatı

Evlilik Birliğinin Temelden Sarsılması : Evlilik birliğinin devamı taraflardan beklenemeyecek durumda ise her hangi bir genel boşanma sebebi olan ‘Evlilik Birliğinin Temelden Sarsılması’ gerekçesi ile diğer eşe boşanma davası açabilir. Bu davayı açmak için diğer eşe göre daha az kusurlu olmayı gerektirmez.

Ancak davayı açan eşe göre daha az kusurlu olan taraf dava sırasında bu konuda itirazlarını ileri sürebilecektir. Pek tabi ki bu itiraz ileri sürülürken hakkın kötüye kullanılmaması gerekmektedir. Nitekim kanun koyucu davayı açan eş daha ağır kusurlu olsa dahi, evlilik birliğinin devamında davalı ve ortak çocuklar bakımından korunmaya değer bir yarar görülmediği takdirde boşanmaya karar verileceğini belirtmektedir.

Zina : Dava hakkı olan eş zina konusu eylemi öğrenmeden itibaren 6 ay ve her durumda eylemin gerçekleşmesinden itibaren 5 yıl içinde zinaya dayalı boşanma davasını açmalıdır. Aksi halde bu sebebe dayalı olarak dava hakkı düşecektir.

Hayata Kast, pek kötü muamele veya onur kırıcı davranış : Hayata kast, bir eşin diğer eş öldürme niyetini ortaya koyan davranışlar sergilemesi şeklinde olur. Bu direkt olarak eşe eylem şeklinde olabileceği gibi eşi intihara teşvik etme şeklinde de olabilir.

Pek kötü muamele eşin hayatına kast niyeti olmamakla birlikte eşin ruh ve beden sağlığını tehlikeye düşürecek davranışlardan bahsedilmektedir. Örnek olarak; eşi bir yerde zorla alı koyma, şiddet uygulama, normal olmayan yolla cinsel ilişkiye zorlama iken onur kırıcı davranışa örnek olarak da eşe toplum içerisinde ağır hakaretler etmek, yüz kızartıcı suç isnad etmek, evden kovmak gibi davranışlar gösterilebilir. Burada da zina da olduğu gibi eylemin öğrenilmesinden itibaren 6 ay veya eylemin gerçekleşmesinden itibaren 5 yıl sonra eşin dava hakkı düşer.

En iyi boşanma avukatı İstanbul Avrupa Yakası

Suç işleme ve haysiyetsiz yaşam sürme : Eşlerden birinin haysiyetsiz bir yaşam sürmesi veya yüz kızartıcı bir suç işlemesi halinde bu eş ile birlikte yaşamak diğer eşten beklenemezse bu durum da özel bir boşanma sebebi olarak mahkemede her zaman ileri sürülebilir.

Terk :Bir eş, evlilik birliğinden doğan yükümlülükleri yerine getirmemek için diğer eşi terk eder veya haklı bir neden olmaksızın ortak konuta 4 ay boyunca dönmezse ve kalan eş noter veya hakim tarafından eşe 2 ay içerisinde ortak konuta dönmesi gerekliliğini de ihtar etmesine rağmen geri dönmezse artık Terk Sebebiyle Boşanma davası açılabilir.

Akıl Hastalığı :Eşin akıl hastalığının diğer eş için evlilik birliğini çekilmez hale getirmesi ve hasta olan eşin durumunun resmi sağlık kurumu tarafından rapor edilmiş olması durumunda bu sebeple boşanma davası açılabilir.

BOŞANMA DAVASINDA NELER TALEP EDİLEBİLİR?

VELAYETE İLİŞKİN TALEPLER :

Taraflar boşanmadan sonra reşit olmayan ortak çocuğun velayetinin kimde kalacağında anlaşmışlarsa mahkeme tarafından gerekli incele ve araştırma yapılarak çocuğun menfaatine olan durum tespit edilir. Bu durumun tespiti için mahkemece öncelikle bir uzman kişi tayin edilir. Bu kişi öncelikle tarafları dinlemekte olup; gerekli gördüğü takdirde ve çocuğun bunu anlayabileceği/anlatabileceği hallerde konuya ilişkin çocuğu da dinleyebilir. Uzman tarafından yapılacak inceleme sırasında çocuğun menfaatini tespit için incelenmesi gereken her husus incelenerek ve uzman tarafından rapor düzenlenmektedir.

NAFAKAYA İLİŞKİN TALEPLER :

Boşanma davasında 3 çeşit nafaka türü bulunmaktadır. Bunlardan biri dava süresince ödenen tedbir nafakası, bir diğeri çalışmayan ve boşanmada daha az kusuru olan eşe karşı diğer eş tarafından ödenmesi gereken Yoksulluk nafakası ve ortak çocuklar reşit olana kadar ödenen çocuklar için ödenen iştirak nafakasıdır.

MAL PAYLAŞIMINA İLİŞKİN TALEPLER :

Mal paylaşımına ilişkin hukukumuzda 2 dönem ve 2 farklı uygulama mevcuttur.
Tarafların 01.01.2002 tarihinden önce evlilik birliği içinde edindikleri mallar, hangi eş üzerine kayıtlı ise boşanmadan sonra da bu eş üzerinde kalacaktır.

01.01.2002 tarihinde yürürlüğe giren ve halen yürürlükte olan Medeni Kanun ise Edinilmiş Mallara Katılma Rejimini kabul etmektedir. Buna göre eşlerin evlilik devam ederken edindikleri mallar, hangi eş üzerine kayıtlı olduğuna bakılmaksızın her iki eşin ortak malı sayılacaktır.

Boşanma | İstanbul Florya Boşanma Avukatı *2023

MADDİ TAZMİNAT TALEPLERİ :

Evlilik birliği, mahkemenin boşanma kararı ile sonlandırılmış olmalıdır. Boşanma davası sırasında yada sonrasında ayrı bir dava ile maddi tazminat talebinde bulunulmuş olmalıdır. Kendisinden maddi tazminat talep edilen taraf, boşanmaya sebep olan olaylarda kusurlu olmalıdır. Maddi tazminat talebinde bulunan taraf, boşanmaya sebep olan olaylarda kusursuz olmalı veya diğer eşe oranla daha az kusurlu olmalıdır. Evlilik birliğinin sona ermesi, maddi tazminat talebinde bulunan tarafın mevcut veya muhtemel menfaatlerinde zarara sebebiyet vermiş olmalıdır.

Hükmedilen tazminat miktarı, aleyhinde karar verilen tarafın ödeme gücüne uygun olmalıdır. Eş, boşanma nedeniyle uğradığı maddi zararı boşanma davası sırasında ya da en geç boşanmaya ilişkin kararın kesinleşmesinden itibaren 1 yıl içerisinde ayrı bir dava yolu ile talep edebilir. Bu süreler geçtikten sonra dava hakkı zamanaşımına uğrayacaktır.

MANEVİ TAZMİNAT TALEPLERİ :

Boşanmaya sebep olan olaylar nedeniyle kişilik hakkı saldırıya uğrayan ve manevi yönden zarar gören eş, boşanma davası sırasında yada boşanma kararının kesinleşmesinden itibaren en geç 1 yıl içerisinde açacağı ayrı bir dava ile kusurlu olan eş tarafından kendisine tazminat ödenmesini talep edebilir.

Boşanma Davası Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?

-boşanma avukatı

Boşanma davası açacak tarafların en çok merak ettiği sorulardan biri de davanın ne kadar zamanda sonuçlanacağıdır. Belirtmek gerekir ki; açılacak boşanma davasının türüne göre değişiklik gösterecek olup anlaşmalı boşanma davası açılması halinde maksimum 1-1,5 ay gibi kısa bir sürede sonuçlanacak ve tarafların daha az yıpranmasına ve sürecin daha kontrollü gitmesine fayda sağlayacaktır.

Çekişmeli boşanma dava yoluna başvurulması halinde ise 1-1,5 yıl kadar sürebilmektedir. Bu süre davanın seyrine göre daha da uzun sürebilecektir. Bu sürecin sağlıklı bir şekilde sürdürülmesi ve daha kısa sürede sonuçlanması adına boşanma avukatına başvurmak fayda sağlayacaktır.

Boşanma Davasında Tarafların Duruşmaya Katılması Zorunlu mudur?

En iyi boşanma avukatı İstanbul Avrupa Yakası

Boşanma davalarında dava türüne göre duruşmaya katılım değişiklik gösterecektir. Çekişmeli boşanma davasında duruşmaya katılma zorunluluğu eğer boşanma avukatınız varsa boşanma duruşmalarına bizzat katılmanız gerekmemekte olup boşanma avukatınız / boşanma avukatı sizin yerinize duruşmaya girip süreci takip edecektir. Eğer avukatınız yoksa ve eğer davayı siz açtıysanız yani davacıysanız tüm duruşmalara katılmanız yasal bir zorunluluktur.

Aksi durumda katılmadığınız bir duruşma olursa davanız işlemden kaldırılabilecektir. Eşiniz tarafından size dava açıldıysa yani davalı konumundaysanız boşanma davasına katılmak zorunlu değildir.

Anlaşmalı boşanma davasında ise eşler duruşmaya katılmak zorundadır. Anlaşmalı boşanma davasında taraflar kendilerini avukat / boşanma avukatı ile temsil ettiriyorsa dahi duruşmaya kendilerinin katılması gerekmektedir. Duruşmaya katılım sağlanmadığında tarafların boşanması gerçekleşmeyecektir.

Boşanma | İstanbul Florya Boşanma Avukatı *2023

Boşanma Davasında Hangi Delillere Başvurulabilecektir?

-boşanma avukatı

Boşanma Davasında davayı açan taraf, davadaki haklılığını ve davaya konu eylemin varlığını ispat ile yükümlü iken karşı taraf da davacının iddialarına itirazları varsa bu itiraz gerekçelerini ispatla yükümlüdür. Bu kapsamda ispat aracı olarak sosyal medya ya da telefon yolu ile yapılan mesajlaşmalar (whatsapp mesajları), fotoğraflar, notlar-mektup gibi yazışmalar, kamera görüntüleri, otel kayıtları, ulaşım aracı biletleri, banka kayıtları, sosyal ve ekonomik durum araştırması, tanık gibi deliller kullanılabilir.

Kullanılacak delillerin hukuka uygun olarak elde edilen deliller olmasına da dikkat edilmelidir. Aksi takdirde sunulan deliller mahkemece reddedilecektir. Bu konu hakkında uzman bir boşanma avukatından yardım almakta fayda vardır.

Boşanma Davasında Nafaka ve Tazminat İstemi
-boşanma avukatı

Boşanma davası devam ederken dava tarihinden başlamak üzere istenilmesi halinde tedbir nafakasına karar verilebilecektir. Tedbir nafakası, dava sürecinde dava devam ederken ödenmektedir.

Eşlerden birisi boşanma davası nedeniyle refah durumu düşmüş ve herhangi bir yerden geliri bulunmuyor ise dava süresince tedbir, dava sonuçlanınca yoksulluk nafakasına dönüşmesini talep edebilecektir.

En iyi boşanma avukatı İstanbul Avrupa Yakası

Bunun yanında çocuk adına dava süresince tedbir, dava sonuçlanınca iştirak nafakasına dönüşmek üzere nafaka ödenmesini isteyebilecektir.

Taraflar evliliğin bitiminde kusurlu ve sorumlu olan kişinin tespitini de talep etmektedir. Çekişmeli boşanma davasında, taraflar boşanmanın yanı sıra evliliğin bitimi nedeniyle uğramış olduğu maddi ve manevi zararının tazminini de talep edebilecektir.

Tazminat, kusurlu olan eş tarafından ödenecektir. Kusursuz olan eş tarafından tazminat ödeyerek zarar tazmininde bulunulmaz. Bu konu hakkında uzman bir boşanma avukatından yardım almakta fayda vardır.

Boşanma Davası İçin Avukat / Boşanma Avukatı Tutmak Zorunlu Mudur?

-boşanma avukatı

Belirtmek isteriz ki; boşanma süreci hem manevi olarak hem de süreç yönetimi ve tebligatların karşı tarafa tebliğ edilip edilmediğinin takibi, duruşmalara katılarak beyanda bulunulması ve dosyaya gelen giden evrakın kontrolünde sürelerin kaçırılmaması adına zor bir süreçtir.

Ayrıca şiddet gören eşler için karşı taraf aleyhine alınabilecek Koruma kararı büyük önem arz eden hususlardan olup, bu ve bunun gibi önemli haklar taraflarca bilinmemekte dolayısıyla bu dönemde alanında uzman bir boşanma avukatı ile çalışmanız hak kaybına uğramamanız açısından faydalı olacaktır.

Boşanma | İstanbul Florya Boşanma Avukatı *2023

Asal Hukuk Danışmanlık Bürosu olarak Adalar, Ataşehir, Beykoz, Çekmeköy, Kadıköy, Kartal, Maltepe, Pendik, Sancaktepe, Sultanbeyli, Şile, Tuzla, Ümraniye, Üsküdar, Arnavutköy, Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Başakşehir, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beylikdüzü, Beyoğlu, Büyükçekmece, Çatalca, Esenler, Esenyurt, Eyüp, Fatih, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kâğıthane, Küçükçekmece, Sarıyer, Silivri, Sultangazi, Şişli, Zeytinburnu bölgeleri ile Bursa ,İzmir, Kocaeli , Ankara şehirlerindeki ayrıca Darıca ile Gebze bölgesindeki müvekkillerimize hizmet vermekteyiz. Daha detaylı bilgi edinmek için Asal Hukuk Danışmanlık Bürosu İle İletişim bölümünden iletişime geçebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu