MANŞET

Boşanma Kararı Nasıl Kesinleşir?

Boşanma Kararı Nasıl Kesinleşir?

Boşanma kararının kesin bir sonuca hızlı bir şekilde bağlanması için belli sebepler gelir Bu sebeplerin en başında evlilikte aldatılmak aile temelini sarsacağından dolayı boşanma kararının hemen verilmesi için yeterli bir sebep olarak görülür. Çünkü aldatılmak evlilik temelini ciddi derecede etkileyen bir faktördür. Boşanma davalarında taraflar anlaşma yolunu tercih etmedikleri zaman çekişmeli boşanma davası görülür.

Boşanma kararının kesinleştirilmesi için aleyhinde başvuru yapılacak kanun yollarının tükenmiş olması gerekmektedir. Medeni Kanun’da yer alan maddelere göre, aldatılmak ve benzeri unsurlar evlilik birliğinin temelinden sarsılması anlamına gelir ve boşanmak için yeterli bir sebeptir. Bu tarz davalarda eğer taraflar anlaşma yoluna gitmezlerse, çekişmeli boşanma davaları açılmış olur.

Bu davada da sonucun kesinleşmesi oldukça zaman alır. Boşanma davalarında görevli mahkemeler Aile Mahkemeleridir. Çiftler son 6 ay içerisinde hangi yerde oturmuşlarsa o yerde bulunan Aile Mahkemelerine başvuruda bulunabilir. Oturulan bölgede Aile Mahkemelerinin olmadığı durumunda taraflar Asliye Hukuk Mahkemelerine müracaat ederek boşanmak için dava sürecini başlatabilir.

Boşanma Kararının Kesinleşmesi Nasıl Olur?

Boşanma Davalarında Yetkili Merci Aile Mahkemeleridir. Anlaşmalı boşanma davalarının söz konusu olması için evlilikte 1 yılın doldurulmuş olması zorunludur. Buna ek olarak, her iki tarafında her konuda anlaşmış olması gerekir. Anlaşılan konuların hepsi ayrı ayrı ele alınmalı ve yazılı olarak bir kağıda dökülmelidir.

Boşanma davalarında (ister çekişmeli ister anlaşmalı olsun) görevli mahkemeler Aile Mahkemeleri’dir. Son 6 ay içinde oturduğunuz ilçedeki Aile Mahkemesi hangisi ise, o mahkemeye başvuruda bulunabilirsiniz. Oturduğunuz ilçede Aile Mahkemesi bulunmaması halinde Asliye Hukuk Mahkemeleri’ne de boşanma kararının kesinleşmesi dilekçesi ile başvuruda bulunabilirsiniz.

Boşanma Davasının Kesinleşme Süreci

Boşanma davalarında sonuçların kesinleşmesi için belli süreye ihtiyaç duyulur. Aşağıda boşanma davalarının kesinleşme süreci ile ilgili aşamalar sırasıyla şu şekilde verilir:

Boşanma davalarının kesinleşmesi ve temyiz edilme olayları 15 gün içerisinde gerçekleşir.

Hâkimin sonuca bağlamış olduğu karar taraflara yazılı bir şekilde gönderilir.

Boşanma davasının temyiz edilmemesi durumunda ise boşanma davasının kararı resmen kesinleşir.

Davanın temyiz edilmesi durumunda ise boşanma süreci kesinleşmemiş olup dava daha uzun sürede sonuçlanır.

Boşanma kararına temyiz edilmemesi durumunda mahkemeler kesinleşme şerhi hazırlar.

Nüfus Müdürlükleri tarafından boşanma kararı iletilir.

Daha sonra mahkeme tarafından verilen boşanma kararını, Nüfus Müdürlükleri, tarafların kimliklerine işler.

 

Boşanma kararı nüfusa ne zaman geçer?

Boşanmanın kesinleşmesi ile boşanmanın sonuçları ve uygulanması ortaya çıkmaktadır. Burada en çok merak edilen Boşanma kararı nüfusa ne zaman geçer sorusudur. Boşanma kararı kesinleşmesi üzerine Aile mahkemesi nüfus müdürlüğüne boşanma kararı iletilir. Boşanma kararının nüfusa “Bekar” olarak kayıtlara işlenmesi ortalama 7 gündür.

 

Mahkeme Kararından Sonraki Süreç

Mahkeme kararından sonraki süreçte gerçekleşen olaylar vardır. Bu olaylar aşağıda sırasıyla şu şekilde yer alır:

Boşanma davasının son duruşmasında mahkeme, artık kesin sonucu taraflara bildirir.

Boşanma davasının duruşmasında gerekçeli boşanma kararı yazılır.

Daha sonra yazılan karar, mahkemeler tarafından taraflara yazılı bir şekilde iletilir.

Gerekçeli kararın tebliğ edilme aşamasından sonra tebliğ belgesinin bir nüshası dosyaya koyulur.

Hazırlanan tebliğ belgelerinin yasalara uygun olup olmadığı kontrol edilir.

Taraflar mahkeme tarafından verilen boşanma kararını temyiz etmemesi durumunda boşanma davası kesin bir sonuca bağlanır.

Kesinleşen boşanma davaları için mahkemeler, kesinleşme şerhini hazırlar.

Kesinleşme şerhini mahkemeler hazırladıktan sonra Nüfus Müdürlüklerine boşanma kararını bildirir.

Daha sonra Nüfus Müdürlükleri de mahkeme tarafından verilen boşanma kararını tarafların sistemine geçirir.

Nüfus Müdürlükleri, verilen boşanma kararını tarafların nüfus kayıtlarına işleyerek nüfus kimliklerinin değiştirilmesini sağlar.

Boşanma Kararının Kesinleşmesinin Tespiti Nasıl Yapılır?

Boşanma davalarının kesinleşip kesinleşmediğini öğrenmek isteyen taraflar, davanın görüldüğü mahkemenin kalemine müracaatta bulunarak boşanma davalarının kesin bir sonuca bağlanıp bağlanmadığını öğrenebilir. Mahkeme kararından sonra kişiler boşanma davasını temyiz ettirmez ise mahkeme tarafından kesinleşme şerhi hazırlanır. Mahkemenin yazmış olduğu kesinleşme şerhi ile boşanma davaları kesin bir sonuca bağlanmış olup taraflar arasında herhangi bir bağ kalmaz.

 

Boşanma Kararı Nasıl Kesinleşir?

Aile mahkemelerine açılan boşanma davalarında delillerin toplanması ve tanıkların dinlenmesi sonucunda aile hakimi davayı sonuçlandırarak boşanma konusunda olumlu veya olumsuz bir karar verilir. Aile mahkemesinin boşanma davalarında verilen karar taraflara yani davalı ve davacıya gerekçeli karar tebliğ edilir. Boşanma kararının taraflara tebliğ edilmesinde 15 gün sonra itiraz edilmez ise verilen boşanma kararı kesinleşir. Eğer verilen karar boşanma yönünde ise kararının kesinleşmesinden sonra nüfus müdürlüğüne yazı yazılarak tarafların medeni durumları düzeltilir.

 

Boşanma Davasının Bitmesi, Kararın Çıkması İle Boşanma Süreci Tamamlanır Mı?

Açılacak dava sonucunda işletilecek olan yargılama süreci başından sonuna kadar büyük bir ciddiyet gerektiren ve karmaşık bir süreci olan işlemlerdir. Bu uzun ve karmaşık işlemlerde hata yapılabileceği öngörülerek başka mahkemeler tarafından bu işlemlerin denetlenebilmesine karar verilmiştir. İtiraz hakkı tanınan kararlar ile alakalı olarak ilk derece mahkemelere, temyiz hakkı tanınmış olarak kararlar ile alakalı olarak da üst derece mahkemelere başvuru yapılabilmektedir. Bu tip yargılama süreçleri kesinleşmiş kararlar ile tamamlanmaktadır.

Boşanma Kesinleşmiş Karar Nedir?

Aleyhinde başvuru yapılacak hiçbir kanun yolunun kalmadığı kararlar kesinleşmiş kararlar olmaktadır. Kanunlar basit meselelerde kanun yollarına başvuru hakları belirlemiştir. Bunun yanında istisnalar dışında verilen kararların denetlenmesi için de kanun yolları belirlenmiştir. Bu verilen hakkın süresi içinde kullanılmaması veya kullanılması durumunda bile ilgili mahkemenin bu başvuruyu reddetmesi durumlarında mahkemenin kararı kesinleşmiş demektir.

 

Boşanma İlam Nedir?

Yargılamanın bitmesi ile mahkemenin vermiş olduğu karar yazılarak taraflara imzalı ve mühürlü bir şekilde verilmektedir. Verilen bu yazılara ilam denmektedir. Taraflara verilen ilamlarda kararın kesinleşmiş olup olmadığı son bölümünde yazmaktadır. Bunun yanında karar hakkında hangi mahkemeye kaç günlük bir süre içerisinde itiraz hakkının bulunup bulunması da yazılmaktadır. Verilen karar belirtilen süre içerisinde tarafların bu kanun yollarına başvurmaması durumunda kesinleşmektedir.

 

Boşanma Kararın Kesinleşmesi Nasıl Sağlanır?

Hukuk mahkemelerinde görülen davalarda tarafların kararın aleyhinde bir başvuru yapabilmesi için kararın taraflara tebliği gerekmektedir. Mahkeme tarafından gerekçeli kararın yazılmasından sonra harcın ödenmesi ile kesinleşmesi için gereken süre işlemeye başlamış olur.

Boşanma Kararın Kesinleşmesi Nasıl Tespit Edilir?

Kararın kesinleşmesi konusunda mahkeme kalemine başvuru yapılabilmekte ve bu konuda bilgi alınabilmektedir. Mahkeme kalemi temyize gitmeyen veya temyize giderek reddedilen kararların üzerinde kesinleşme şerhi olarak ifade edilen bir yazı yazmaktadır. Bu durumda karar kesinleşmiş olmaktadır.

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu