MANŞET

Boşanma Kararının Tanınma Süreci

Tanıma Tenfiz

Boşanma Kararının Tanınma Süreci

Yabancı bir devletin adli faaliyetleri kapsamında verilen bir kararın, söz konusu devletin topraklarında etkili olabilmesi için o devletin mahkemeleri tarafından tanınması veya tenfiz edilmesi gerekmektedir.

Boşanma kararının kesinleşmesiyle evlilik birliği sona erer. Yabancı boşanma kararları ise tanınma süreci yoluyla hukuki sonuçlar doğurmaktadır. Türkiye’de boşanma kararının tanınması çok önemlidir. Boşanan taraflardan birinin Türkiye’de yeniden evlenebilmesi için yabancı boşanma kararının tanınması gerekmektedir.

Küreselleşen dünyada yargılamanın tanınması ve tenfizi çok önemli bir role sahiptir. Günümüzde kişilerin uluslararası nitelikteki uyuşmazlıklarla karşı karşıya kalmaları muhtemeldir ve bu nedenle, kararların yabancı ülkelerde tanınması ve tenfizinin karmaşıklığını anlayacak bilgiye sahip olmak önemlidir.

Yabancı mahkeme kararlarının Türkiye’de doğrudan icrası mümkün değildir. 5718 sayılı Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Kanunu’nun (“ Kanun ”) 50. maddesine göre, yabancı bir hukuk mahkemesi tarafından verilen kesinleşmiş bir karar, ancak yetkili Türk mahkemesinin bu kararın icra edilebilir olduğuna karar vermesi halinde Türkiye’de icra edilebilir.

Bu nedenle yabancı mahkeme kararının Türkiye’de infaz edilmesini elinde bulunduranların, bu mahkeme kararının icra edilebilir hale getirilmesi için mahkeme sürecinden geçmesi gerekmektedir.

Boşanmanın Tanınma Ve Tenfizinde Kesinleşme Koşulu

Kesinleşmemiş yabancı mahkeme kararının Türkiye’de icrası mümkün değildir. Yabancı mahkeme kararına tenfiz kararı verilebilmesi için tenfizi istenen kararın kesin olması gerekir. Tarafların yabancı mahkeme kararına karşı temyiz başvurusunda bulunma imkanları varsa, karar kesinleşinceye kadar bu karar icra edilemez.

Yabancı mahkeme kararının kesinleşip kesinleşmediği, kararın verildiği ülke kanunlarına göre belirlenir. Buna ek olarak Kanun, ilgili mahkeme tarafından kararın kesin olduğunu teyit eden yazılı bir beyanın da kararın üzerine eklenmesini gerektirmektedir.

Tanıma ve tenfiz nedir?

Tanıma, özel hukuk alanında verilen yabancı mahkeme kararının başka bir ülke topraklarında kesinleşmesinin onanması kararıdır.

Tenfiz, yabancı bir nihai mahkeme kararının başka bir ülkenin topraklarında icra edilebilir olmasını sağlar.

Yabancı mahkeme tarafından verilen boşanma kararı sadece boşanmaya ilişkin hükümler içeriyorsa bu kararın tanınması ve tescili yeterli olacaktır.

Ancak boşanmaya ilişkin hükümlerin yanı sıra nafaka, velayet, tazminat ve mal paylaşımına ilişkin hükümlerin de düzenlenmesi halinde bu hükümlerin uygulanması gerekecektir. Yabancı mahkeme tarafından verilen boşanma kararının icrası için Türk mahkemelerinden tenfiz kararı almanız gerekmektedir.

Tanıma Tenfiz Davası Nerede Açılır?

Tanıma Tenfiz davasına ilk olarak davalının ikamet ettiği yer mahkemesi yetkilidir.Türkiye’de ikametgahı yoksa davanın sanığın bulunduğu yere açılması gerekir. Bunlardan hiçbirinin uygulanamaması durumunda dava Ankara, İstanbul veya İzmir’de açılabilecek.

Hangi Nafaka Türü Tanıma Tenfiz Edilebilir?

Gecici olana ve kesinlik içermeyen nafaka türleri Türkiyede icra edilemez.
Yoksulluk nafakası ve çocuklara ilişkin nafaka, icra edilebilir ve boşanma davasının icrasına konu olabilecek nafakadır.

Boşanma Kararının Tanınma Süreci

Tanıma Tenfiz Hangi Mahkemede Açılır?

Yabancı mahkemelerce verilen boşanma kararlarının tenfizinde yetkili ve sorumlu mahkeme kural olarak davalı eşin Türkiye’deki yerleşim yeri aile mahkemesidir.

Yabancı Mahkeme Kararı İnfazı

Tenfiz kararında öncelikle yabancı mahkeme tarafından verilen boşanma kararının şartlara uygunluğu tespit edilir. Daha sonra şartların kabul edilmesi halinde hükmün infazına karar verilir. Bu kararlar daha sonra icra yazısı yoluyla uygulanır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu