MANŞET

Boşanma Süreci Sık Sorulan Sorular

Boşanma Süreci Sık Sorulan Sorular

Boşanma avukatı neler yapar?

Boşanma avukatı, eşler arasındaki uyuşmazlığın aile hukukun temel ilkelerine uygun bir şekilde çözülmesini sağlayan savunma avukatıdır. Hukuken boşanma avukatının görevi de hak ve borçların tespit edildiği ve uyuşmazlığın tam olarak çözüldüğü noktada sona erer.

Boşanma davasında mahkeme masraflarını kim öder?

Çekişmeli boşanma davalarında mahkeme masraflarının davayı açan taraf yani davacı tarafından ödenmesi gerekmektedir. Davanın kazanılması durumunda yargılama giderlerinin bir kısmı karşı taraftan alınabilmektedir.

İyi bir boşanma avukatı nasıl olur?

İkna kabiliyeti yüksek olmalı, gerektiğinde tarafları olması gereken konularda ikna edebilmelidir. Birçok tarafın boşanma nedenleri ve durumları farklı olabilir. Bu konularda mutlaka deneyimli olmalıdır. Savunduğu davalının ne istediğine vakıftır, onu anladığını her zaman hissettirmeli ve göstermelidir.

Boşanma davasına hangi avukat bakar?

Mevzuatta boşanma avukatı adında bir avukatlık dalı tanımlanmamıştır. Boşanma davalarına giren avukatların kendini boşanma avukatı olarak tanıtması da yasal değildir. Ancak, halk arasında boşanma davalarına giren avukatlara kimi zaman boşanma avukatı denildiği görülmektedir.

Boşanma hukuku nedir?

Boşanmayı evlilik birliğinin mahkeme kararı ile sona ermesi olarak tanımlayabiliriz. Boşanma hakim kararı ile sona ereceğinden medeni kanun boşanmayı belli sebeplere dayandırmıştır. Kişiler keyfi bir şekilde evlilik birliğini sona erdiremez. Evlilik birliği ancak yasada belirlenen sebepler ile sona erebilir.

Boşanma davası açmak ne kadara mal olur?

Boşanma davası açılması için davayı açan tarafın yani davacı eş kural olarak boşanma davası masraf ve harçlarını aile mahkemesi veznesine yatırılması gerekmektedir. Boşanma davası açma ücreti ve masrafı 700 TL ile 1.000 TL arasında değişmektedir.

5000 TL maaş alan ne kadar nafaka verir?

Ortalama gelir sahibi kişiler arasında bir boşanma davası açılacak ise bu oran yüzde 25 kabul edilir ve 5000 TL maaş alan ne kadar nafaka verir sorusunun cevabı 1250 TL olacaktır. Bu tutar %60 oranına kadar gelir durumu ile bağıntılı olarak yükselebilecektir.

Boşanma davası açıldıktan ne kadar sonra mahkeme olur?

Dilekçe aşaması tamamlandıktan sonra mahkeme tarafından ilk duruşma tarihi belirlenir. Bu süreç mahkemelerin yoğunluğuna göre değişmesine rağmen genellikle davanın açılış tarihinden ortalama 5 – 6 ay sonra ilk duruşma gerçekleştirilir.

Tek celsede boşanma sebepleri nelerdir?

Zina, hayata kast, haysiyetsiz yaşam sürme, terk gibi özel nedenler delillerle ispat edilmesi gereken nedenlerdir. Özel nedenlerin olduğu durumlarda tek celsede boşanmak zordur. Nedenlerin ispat edilmesi, tanıkların dinlenmesi, kusurun ortaya konması zaman alabilir.

6000 TL alan ne kadar nafaka verir?

Maaş olarak 6.000 Tl maaş alan kişi, 1.500 Tl nafaka öder.

Anlaşmalı boşanmada avukat tutmaya gerek var mı?

Anlaşmalı boşanma, çekişmeli boşanmaya nazaran daha kısa süren bir dava olsa dahi bu dava türünde de takibin avukat aracılığıyla yapılması, tarafların sonradan hukuki ve maddi kayıplar yaşamaması adına faydalı olacaktır.

Boşanma hangi mallar paylaşılır?

Evlenmeden önce satın alınan mallar, satın alan eşin kişisel malı olarak kabul edildiğinden mal paylaşımına dahil edilmez. Evlenmeden önce satın alınan, ancak kredisi evlilik içinde ödenen ev, araba, arsa vb. gibi mallar belli bir hesaplama tekniği ile boşanmada mal paylaşımına dahil edilir.

Üç yıl ayrı yaşayan eşler boşanabilir mi?

Taraflar üç yılı aşkın süredir ayrı yaşıyor ise fiili ayrılık sebebiyle boşanma davası açılamaz. Fiili ayrılık sebebiyle boşanma davası açabilmek için boşanma davasının reddinin kesinleşme tarihinden itibaren üç yıl ayrı yaşamaları gerekmektedir.
Boşanma davasında avukat tutma zorunluluğu var mıdır?

Kişiler davalarını kendisi yürütebilirler, avukatla birlikte dava açma zorunluluğu bulunmamaktadır ama avukatla yürütülmelidir.

Anlaşmalı da olsa çekişmeli boşanma dosyası da olsa Hukuk Muhakemeleri Kanunu, Türk Medeni Kanunu, 6284 Sayılı Kanun ve onlarca uluslararası sözleşme ve Yargıtay kararları gibi derya deniz konuya hakim olunmalıdır. Misal birçok çift avukat olmadan anlaşmalı boşanma davasını gerçekleştireceği kanaatinde.

Ancak yasal hakkını bilmeden imzalanan bir sözleşme nasıl bir kişinin yararına olacaktır. Mutlaka ama mutlaka boşanma davalarının bir avukatla yürütülmesi gerekmektedir.

Boşanma davaları ne kadar sürmektedir?

Çekişmeli boşanma davaları en uzun süren dava türlerinden olduğundan ilk onu cevaplamak istiyorum. Her mahkemenin sürecine göre elbette değişiklik gösterir, ancak en az 1 sene sürmektedir. Çünkü hukuki olarak belli prosedürlerin yerine getirilmesi gerekmektedir.

İlk dilekçeler aşaması tamamlanmalıdır, zaten bu aşama bile 2-3 ay sürer. Akabinde duruşmalar süreci başlıyor ve delillerin toplanması halinde dosya karara bağlanmaktadır.
Anlaşmalı boşanma davası ise yaklaşık 1 ay kadar sürmektedir, bazı durumlarda 1 haftada dahi bitmektedir.

Boşanma davaları neden bu kadar uzun sürüyor?

Aslında her dosya uzun sürmemektedir, bazı mahkemelerin iş yükü fazla olduğunda duruşma ertelemelerinden kaynaklı boşanma davaları uzun sürüyor. Bazı dosyalarda deliller, tanık sayıları fazla olduğundan süreç de uzamaktadır. Dosya takibi, delillerin toparlanması ve süreci yönetmek davanın uzun sürmemesi açısından çok fazla önem taşımaktadır.

Eşlerden birisi boşanmak istemeyince süreç değişiyor mu?

Anlaşmalı boşanma davasında, eşlerin her ikisinin de boşanmayı istemesi ve boşanmaya bağlı unsurlarda ortak bir karara varmalıdır. Elbette protokolü imzalayan ama duruşmada boşanmaktan vazgeçmesi halinde anlaşmalı boşanma süreci tamamlanmamış olacak, süreç uzayacaktır.

Boşanma Süreci Sık Sorulan Sorular

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu