MANŞET

Boşanmada Mal Kaçırma Nedir?

Boşanmada Mal Kaçırma Nedir?

 Davasında Mal Kaçırma Nedir?

Evlilik birliğinin son bulmasıyla birlikte eşler arasında mal paylaşımı yapılır. Mal paylaşımının nasıl yapılacağı eşlerin seçmiş olduğu mal rejimine göre değişebilir. Mal paylaşımı boşanmanın sonuçlarından birisidir. Malların paylaştırmaya katılmaması için eşlerden birinin veya her ikisinin mal varlığı üzerinde kötüniyetli olarak tasarrufta bulunmasına mal kaçırma denir. Mal kaçırma şöyle olabilir:

  • Evlilik birliği sürerken taşınır veya taşınmaz mallar bağışlanmış, satılmış olabilir.
  • Evlilik birliği sürerken taşınır veya taşınmaz malların satılırken değerinden çok düşük bedele devredilmiş olabilir.
  • Aile konutunun devri için eş adına başka birine imza attırılmış olabilir.

Boşanma Davasında Mal Kaçırma Nasıl Engellenebilir?

  • Ortak yaşanılan yere aile konutu olduğuna dair şerh konulabilir. Böylece eş, diğer eşin rızası olmadan ev hakkında tasarrufta bulunamaz.
  • Muvazaalı olarak yapılan işlemlerin iptali istenebilir. Ancak işlemin muvazaalı olduğunun ispatlanması gerekir. Örneğin eş, mal kaçırmak için taşınmaz malı satmış gibi göstererek bağışlamış olabilir. Bu durumda satım işleminin yapıldığı kişinin mali gücünün yetersiz olup olmadığına bakılarak muvazaa ispatlanmaya çalışılabilir.
  • Boşanma davası açıldığı zaman mal tasfiyesi içinde dava açılabilir. Açılan mal tasfiyesi davasında mallara ihtiyati tedbir kararı konması istenebilir.
  • Boşanma davasından 1 yıl önceki yapılmış olan karşılıksız kazandırma yoluyla yapılmış devirlerin iptali istenebilir.  Aynı zamanda eşin mal kaçırma amacıyla tasarrufta bulunduğu belli ise süre sınırına takılmaksızın iptalleri istenebilir.

 

Boşanma Davasından Önce Mal Kaçırma Nasıl Engellenebilir?

Eşlerin ortak yaşam alanlarını sürdükleri yer; aile konutudur. Eşlerden birisi o yerin aile konutu olduğuna dair tapuya giderek şerh konulmasını isteyebilir. Bu durumda evin satılması, kiralanması, teminat olarak gösterilmesi gibi benzeri işlemler için diğer eşin rızası aranır. Ancak tapu kaydına aile konutu şerhi konulmasa bile o yer aile konutu sayılır. Dolayısıyla diğer eşin rızası olmadan üzerinde tasarrufta bulunulamaz. Yani aile konutu şerhi konulmamış bir taşınmazın devredilmesi halinde de devir işleminin iptal edilmesi mümkündür.

Tapu kaydına aile konutu olduğuna dair şerh koydurulması ise taşınmazın izinsiz devredilmesini engeller. Dolayısıyla devir işleminin iptal edilmesi için uğraşmaya gerek kalmaz.

 

Boşanma Davası Açıldıktan Sonra Mal Kaçırmayı Önlemek İçin Eve Tedbir Kararı Nasıl Konur?

Boşanma kararı kesinleşmeden önce mal paylaşımı yapılamaz. Mal paylaşımının yapılması için boşanma kararının verilmiş olması gerekir. Bu nedenle ya boşanma davasından sonra ya da boşanma davası ile birlikte mal paylaşımı için dava açılmalıdır. Boşanma davası ile birlikte mal paylaşımı için dava açılması halinde mal paylaşımı davası açılır ancak bekletici mesele yapılır. Yani boşanma davasının kararı kesinleşene kadar dava bekletilir. Mal kaçırmanın önüne geçmek için mal paylaşımı davasının, boşanma davası ile birlikte açılması daha avantajlıdır. Çünkü mal paylaşımı davası açıldığı zaman mal kaçırmanın önüne geçilmesi için ihtiyati tedbir talep edilebilir.

Mahkeme ihtiyati tedbir talebini kabul etmesiyle birlikte bütün mallara şerh düşülür. Böylece şerh düşülmüş olan mal; satım, devir vb. gibi hiç bir işleme konu olamaz.

Mal paylaşımı davası, boşanma davası ile birlikte açılmamışsa boşanma davasının hemen sonrasında açılması mal kaçırmayı önlemek için avantajlı olacaktır. Mal paylaşımı davasının açılmasıyla birlikte ihtiyati tedbir kararı verilmesi talep edilebilir. Boşanmadan 1 sene önce yapılmış olan karşılıksız kazandırmaların ve muvazaalı işlemlerin iptali istenebilir. Tabi ki tüm bu işlemlerin mal kaçırmak için yapıldığının ispat edilmesi gerekir.

Boşanmada Mal Kaçırma Nedir?

Stajyer Av. Merve ÇATAR

Makale Yazarlığı İçin

Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu