MANŞET

Çalışma İzni Başvurusunun Reddi 2021

Çalışma İzni Başvurusunun Reddi 2021

Çalışma İzni Neden Reddedilir?

6735 Sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu 9.maddesinde çalışma izni başvurusunun ret sebepleri düzenlenmiş olup bu şartlardan birini taşıyanların başvurularına Bakanlıkça ret kararı verilmektedir. Söz konusu kanunda yer alan kanun metni gereğince ret sebepleri aşağıdaki gibidir:

Uluslararası İşgücü Politikasının dışında kalan başvurular,

Belge ve bilgilerin sahte olarak düzenlenerek yapılan başvurular,

Başvuruda bulunan işverenin yabancı çalıştırmaya ilişkin gerekçesinin yetersiz görüldüğü durumlar,

Yabancılara yasak olan mesleklere yapılan başvurular,

Başvuruda belirtilen nitelik ve uzmanlığı taşımayan yabancıların başvuruları,

ÇSGB tarafından belirlenen kriterlerin karşılanmadığı başvurular,

6458 Sayılı Yabancılar Kanunu’nun 7.maddesine göre Türkiye’ye giriş verilmeyen yabancıların, 15.maddesine göre vize verilmeyecek yabancılar, 54.maddesine göre hakkında sınır dışı kararı alınan yabancılar,

Kamu sağlığı, güvenliği ve düzeni açısından tehdit oluşturan yabancılar,

Türkiye’nin tanımadığı ülke vatandaşlarının başvuruları(Dışişleri Bakanlığı tarafından uygun görülmüştür durumu istisna oluşturur) ,

Bakanlık tarafından başvurucuya tanınan kanuni süre içinde tamamlanmayan başvurular çalışma izninin reddi ile karşılaşır.



Yabancılara Yasak Olan Meslekler

6735 Sayı Uluslararası İşgücü Kanunu’nun Çalışma İzni Başvurusunun Reddi başlıklı 9.maddesinde ret sebepleri düzenlenmiştir. Aynı maddenin ç fıkrasında kanunla Türk vatandaşlarına özgülenmiş işlerde yabancıların çalışamayacağı yer almaktadır.

İlgili Kanunlarda yer alan kanun hükümlerine istinaden yabancılara yasak olan meslekler aşağıdakilerdir:

Avukatlık;

Yabancıların Türkiye’de avukatlık yapması Avukatlık Kanunu ile yasaklanmış olup, ilgili kanunun 3/a maddesi gereğince, kişinin avukatlık mesleğine kabul edilebilmesi için T.C. vatandaşı olması gerekmektedir.

Noterlik;

Noterlik Kanunu’nun 7.maddesinde noterlik stajına başlayabilmek için T.C. vatandaşlığı şartı getirilerek yabancıların Türkiye’de noterlik mesleğini icra etmeleri yasaklanmıştır.

Diş Hekimliği;

Yabancılara en çok yasak getirilen mesleklerin başında sağlık sektörü gelmektedir. Eskiden doktorların Türkiye’de çalışması da yasak meslek kapsamında değerlendirilmekte ve Türkiye’de çalışmaları yasaktı. Sonradan getirilen düzenleme ile doktorluk ve hemşirelik yabancılara yasak meslek olmaktan çıkarılmış, Sağlık Bakanlığı’ndan ön izin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan çalışma izni alınması suretiyle çalışılmasına izin verilmiştir. Ancak diş hekimlerinin çalışma şekli Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun ile düzenlendiğinden T.C. vatandaşı olmayanların çalışması yasaktır.

Veterinerlik;

Veteriner Hekimleri Birliği ile Odalarının Teşekkül Tarzına ve Göreceği İşlere Dair Kanun’da Türkiye’de veterinerlik mesleğini icra edebilmek için vatandaşlık şart koşulmuştur.

Özel Hastanelerde Sorumlu Müdür;

Hususi Hastaneler Kanunu’nda sorumlu müdürün taşıması gereken şartlar içinde T.C. vatandaşı olmak ibaresinin yer alması sebebi ile yabancıların bu mesleği icra etmesi yasaktır.

Güvenlik Görevlisi;

Bazı Kurum ve Kuruluşların Korunması ve Güvenliklerinin Sağlanması Hakkında Kanun uyarınca, yabancıların çalışması yasaktır.

 

Kabotaj Kanunu’nda yer alan meslekleri icrası (dalgıçlık, kaptanlık, tayfalık vs);

Gümrük Müşavirliği;

4458 Sayılı Gümrük Kanunu’nun 227.maddesi gereğince, gümrük müşavirliği mesleğinin icrası için Türk Vatandaşı olmak gerektiğinden yabancıların bu mesleği icra etmesi yasaktır.

Turist Rehberliği;

Yabancıların Turizm sektöründe çalışmasıyla ilgili her hangi bir yasak bulunmamakla birlikte tek yasak turist rehberliği konusunda getirilmiştir. 6326 sayılı Turist Rehberliği Meslek Kanununun 3. maddesi gereğince, turist rehberliği Türklere özgü meslek olması sebebi ile yabancıların çalışması yasaktır.



Çalışma İznim Reddedildi ne Yapmalıyım?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı başvuruyu inceledikten sonra kararını başvurucuya bildirir. Bu karar olumlu olabileceği gibi olumsuz da olabilmektedir.

Yabancıya veya işverenine çalışma izni veya uzatma başvurusunun reddi tebliğ edilir. Bakanlığın kararına karşı red kararının ilgiliye tebliğinden itibaren 30 gün içinde itiraz edilebilir. Bu itirazın reddine karar verildiği durumlarda ise ilgili idari yargı yoluna başvurabilir.

Çalışma izni iptal edilen yabancının Türkiye’de çalışması yasal değildir. Çalışma izninin iptaline ilişkin kararın tebliğinden sonra izin hükümsüz olacaktır. Yabancı iptal edilen çalışma izninin aslını, iptalin tebliğ edilmesinden itibaren 1 hafta içinde Bakanlığa iade etmelidir.



Çalışma İzninin Reddi ve Red Nedenleri

Yabancı çalışma izni başvuruları 6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu dikkate alınarak değerlendirilir. Çalışma izni reddi ve red nedenleri de bu kanunun 9.maddesinde açıkça belirtilmiştir.

9.Madde A Bendi; Uluslarası iş gücü politikalarına uygun olmayan

En geniş kapsamlı red gerekçelerinden biridir. Bakanlık sektörel açıdan o sektörde yabancı çalıştırılmasına gerek olmadığını düşünmüş olarabilir, başvuru yapılan görev tanımı için Türk vatandaşının da çalışabileceğine kanaat getirilmiş olabilir veya işyerinin bağlı olduğu bölgedeki İşkur’a o görev için çok fazla TC vatandaşı iş aramak için başvurmuş olabilir.

 

9.Madde B Bendi; Sahte veya yanıltıcı bilgi ve belgelerle yapılan başvuru

Başvuru sırasında bakanlığa sunulan evrakların sahte olduğu, başvuru formu doldurulurken bakanlığa sunulan bilgilerin gerçek olmadığı bakanlık tarafından tespit edilmiş demektir.

 

9.Madde C Bendi; Yabancı istihdam edilmesine ilişkin işverenin gerekçesi yeterli görülmeyen başvurular

Her yabancı çalışma izninde form üzerinde de yabancının TC vatandaşı yerine neden çalıştırıldığının bir gerekçesi yazılır. Bu gerekçenin makul sayılabilir bir sebebe dayandırılması gerekir. Aksi durumda C bendi gereği çalışma izni başvurusu red edilir.

 

9.Madde Ç Bendi;  Diğer kanunlarda Türk vatandaşlarına hasredilen iş ve meslekler için yapılan başvurular

Yabancılara yasak olan meslekler kanunlar ile belirtilmiştir ve bu meslekler için yabancı çalışma izni başvurusu yapılamaz. Yapılan başvurular ise Ç bendi gereği red edilir.

 

9.Madde D Bendi; Gerekli nitelik ve uzmanlığı taşımadığı anlaşılan yabancılar için yapılan başvurular

Yabancı çalışma izni başvurusu yapılan her bir görev tanımı için İşkur Meslekler Sözlüğü’nde minimum eğitim vb gibi asgari yeterlilik kriterleri belirtilmiştir.

Örneğin başvuru yapılan görev tanımı için asgari eğitim seviyesi ön lisans ise ve başvuru yapılan yabancı lise mezunu ise başvuru red edilir.

 

9.Madde E Bendi; Bakanlıkça belirlenen değerlendirme kriterlerini karşılamayan başvurular

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü başvuruların değerlendirme kriterlerini açıkça belirtmiştir. Genel olarak kurumsal firmalarda ödenmiş sermaye, TC vatandaşı çalışan sayısı en önemli kriterlerdir.

100 bin TL ödenmiş sermaye ve her bir yabancı işçi için 5 tam zamanlı Türk vatandaşı çalışan kriteri muaf olan yabancılar hariç istisnasız sağlanmalıdır.

Ev hizmetlerinde ise evde çocuk olması, hasta veya engelli varsa rapor ile belgelenmesi ve aile bireylerinin yeterli gelire sahip oldukları ispat edilmelidir.

 

9.Madde F Bendi; 6458 sayılı Kanunun 7nci, 15 inci ve 54 üncü maddeleri kapsamında olduğu İçişleri Bakanlığınca bildirilen yabancılar için yapılan başvurular

Türkiye’ye giriş yasağı olan, sınırdışı kararı alınmış olan veya hakkında benzeri adli işlem yapılmış yabancılar için yapılan başvurular F bendi gereği red edilir.

 

9.Madde G Bendi; Kamu düzeni, kamu güvenliği veya kamu sağlığı açısından Türkiye’de çalışmasında sakınca görülen yabancılar için yapılan başvurular

 

9.Madde Ğ Bendi; Dışişleri Bakanlığının uygun görüşü olması durumu hariç, Türkiye Cumhuriyetinin tanımadığı veya diplomatik ilişkisinin bulunmadığı ülke vatandaşları için yapılan başvurular

 

9.Madde H bendi; Kanuni Kanuni süresi içinde yapılmayan veya eksiklikleri tamamlanmayan başvurular

Yabancı çalışma izni başvuruları yapıldıktan sonra bakanlık tarafından talep edilen güncellemeler, eksik evrak yüklemeleri ve harç ödemeleri 30 gün içerisinde tamamlanmaz ise başvurular red edilir.

Çalışma İzni Başvurusunun Reddi Davası

Çalışma İzni Başvurusunun Reddi 2021

Çalışma İzni Başvurusunun Reddi 2021

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu