MANŞET

Çek İptali

Çek İptali

Çek iptali davası nedir?

Çek zayi olduğunda (kaybedildiğinde), çalındığında veya tahrif olduğunda çekin iptal edilebilmesi için açılacak davaya çek iptali davası denir.

Çek zayi davası veya çek zayi iptal davası adında ayrı bir çek iptali davası yoktur. Çekin zayi olması durumunda çek iptal davası açılır.

Çek iptali ilan nasıl yapılır?

Mahkemece, çek iptali davası açan kişinin iddiaları inandırıcı bulunursa, çeki elinde bulunduran kişinin, çeki ibraz etmesi aksi halde çekin iptal edileceği ihtarını içeren ilan yaptırılır.

Bu ilan Ticaret Sicil Gazetesi aracılığıyla 3 defa yaptırılır ve çek ibrazı için 3 ay ile 1 yıl arasında değişen bir süre verilir.

Çek iptali davası değişik iş mi?

Mahkeme kararı olmadan bir çek iptal edilemez. Çekin üzerine bir şeyler dökülmesi, çekin yırtılması, çekin yanması, çekin kaybolması gibi durumlarda çekin hamil tarafından bankaya ibrazı imkânsız hale gelir, bu durum hukuk dilinde çekin zayi olmasıdır. Yani çekin zayi olması durumunda açılacak dava çek iptal davasıdır.

Keşideci çek iptali isteyebilir mi?

Keşideci nedir sorusunun cevabını bulduktan sonra cevaplanması gereken en önemli soru, “keşideci çek iptali isteyebilir mi” sorusudur. Türk Ticaret Kanunu’na göre keşide edilmiş bir çekin iptalini sadece ve sadece lehtar veya hamil isteyebilirKeşidecinin çek iptali isteme hakkı bulunmamaktadır.

Çekin hükmü kaç yıldır?

Bu nedenle zamanaşımı süresi, 6762 sayılı TTK’nın 726. maddesini değiştiren 6273 sayılı Kanunun 7. maddesinin yürürlüğe girdiği 03.02.2012 tarihinden önce ibraz süresi dolan çeklerde altı ay, ibraz süresi bu tarihten sonra dolan çeklerde ise üç yıldır.

Çek iptali davası hangi mahkemede açılır?

Yargıtay kararları çerçevesinde çek iptali davasını ancak yetkili hamil açabilecektir. Çeki düzenleyen (keşideci) kişinin bu davayı açamayacağı belirtilmiştir. Çek iptali davalarında görevli mahkeme asliye ticaret mahkemesidir. Yetkili mahkeme ise ödeme yeri veya hamilin yerleşim yeri mahkemesidir.

Çek çalındı ne yapmalıyım?

Çekin keşidecisinden veya hamilinden çalınması veya kaybolması halinde çek sahibi ödeme yasağı koydurabilir. Bankalar bu yasağa uymak zorunda. Aksi halde banka hesap sahibine karşı sorumlu olur.

Çek iptali davası kim açabilir?

TTK’nın 651/2. maddesi uyarınca iptal davasınıçekin zayi olduğu veya zıyaın ortaya çıktığı anda çek üzerinde hak sahibi olan kişi açabilir.

Yargıtay yerleşik kararlarında, çekin iptalini isteme yetkisinin lehdar ve hamile ait olduğunu, keşidecinin iptal davası açma hakkının bulunmadığını belirtmektedir.

Çekin ödeme yeri neresidir?

Ödeme Yeri

Ticaret Kanunu’nun 781. maddesi; çekte düzenleme yeri veya düzenleme yerini belirlemeye yönelik bir ibare gösterilmemiş olsa dahi, ödeme yerinin muhatabın merkezinin bulunduğu yer olarak kabul edileceğini hükme bağlamıştır.

Çek iptal olur mu?

TTK m.651/I uyarınca kıymetli evrak zayi olduğu takdirde mahkeme tarafından iptaline karar verilebilir.  Çekin zayi olması halinde, çek üzerinde hak sahibi olan kişinin talebi üzerine mahkemece çekin iptaline karar verilebilir.

Çeki kaybeden keşideci ne yapmalı?

Çekini zayi eden keşidecinin yapabileceği tek şey TTK m. 711/3’e göre muhatap bankaya ödemeden men talimatı vermek ve çekin ibraz süresi içinde muhatap bankaya ibrazını beklemek olacaktır. İbraz süresinin sonunda ise çekten caymaktır.

Çek üzerinde düzeltme nasıl yapılır?

Eğer çek üzerinde düzeltme yapılması gerekiyorsa, bu düzeltme ancak çeki düzenleyen kişi tarafından yapılabilirÇekte yapılan değişikliklerde değişikliğin yanına veya altına düzeltmeyi onaylamak için keşideci tarafından imza atılması gerekir.

Çeke ödeme yasağı nasıl konulur?

Ödemenin mahkeme kararı dışında bir yolla durdurulması ancak “özel ihbar” yoluyla mümkündür. Bu yol TTK’nın 711. maddesinin 3 numaralı bendinde, “… Keşideci çekin kendisinin veya üçüncü bir kimsenin elinden rızası olmaksızın çıkmış olduğu iddiasında ise muhatabı çeki ödemekten menedebilir” şeklinde düzenlenmiştir.

Yabancı banka çeki nasıl tahsil edilir?

Yabancı bankalar tarafından konvertibl paralar üzerinden düzenlenmiş döviz çekleri bankamızda tahsil edilebilmektedir. Döviz çekleri muhabir bankalara tahsile gönderilmekte, çek bedeli bankamız hesaplarına alacak kaydedildikten sonra ödemesi gerçekleştirilmektedir.

Çekte vade tarihi olur mu?

Türk Ticaret Kanunu’muzda yer alan “çekte vade olmaz , çek görüldüğünde ödenir” düzenlemelerine rağmen keşideciler çekin üzerine düzenlenme tarihi olarak ileride gelecek olan bir tarihi yazarak, çekte vade uygulamasını fiilen gerçekleştirmektedirler

Çekte tedbir kararı nedir?

Tedbir kararı çeklerin ibrazı halinde çek bedelinin muhatap banka tarafından alacaklılara ödenmemesine yönelik olup, icra takibinin durdurulmasına ilişkin bulunmamaktadır.

Çek ne zaman icraya konulur?

Çeklerde zamanaşımını 6 aydan 3 yıla çıkaran kanun maddesi 3.2.2012 tarihinde değişti. Yani elinizdeki çekin ibraz süresi bu tarihten önce ise 6 ay, sonra ise 3 yıllık zamanaşımı süresine tabisiniz. Türkiye’de ticaret gittikçe hızlanıyor, artıyor ve şekil değiştiriyor.

Çek hamiline düzenlenebilir mi?

Çek Kanunu’na göre hamiline çekler yalnızca hamiline çek kullanmak üzere basılan koçanlara yazılabiliyor. Yasada ticari çek koçanlarına hamiline çek yazanlar için ise “Bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.” hükmü bulunuyor.

Çek nasıl yazılır örnek?

Çekin Doldurma Örneği

  1. 1) Çekin sağ üst köşesine keşide tarihi ve yerini yazın. …
  2. 2) Çeki alacak olan kişinin adını yazın. …
  3. 3) TL işaretinin yanına çekin miktarını yazın. …
  4. 4) Çekin parasal değerini yazıyla yazın. …
  5. 5) Son olarak sağ alt köşeye imza atın.

Çek neden ciro edilir?

Çek ciro işlemi, halihazırda çekin kullanım hakkını elinde bulunduran kişi tarafından yapılmaktadır. Ciro yöntemi ile çeki alan taraf ise çek vadesinin gelmesi ile birlikte bankadan çeki tahsil edebilmektedir. Bu durumda çeki ciro eden taraf, çek vadesindeki tahsilat hakkını devretmiş olmaktadır.

Çekte keşide tarihi ödeme tarihi midir?

Çek Türk Ticaret Kanunu’nun 692 ve 735. Maddeleri arasında düzenlenmiştir. Çekte keşideci, muhatap ve lehtar olmak üzere üçlü bir ilişki söz konusudur. … Çek keşide edildiği yerde ödenecekse 10 gün, keşide edildiği yer dışında başka bir yerde ödenecekse 1 ay ve kıtalar arasında ise 3 ay içinde muhataba ibraz edilmelidir.

Çek borcu ödenmezse ne olur?

Keşide edilen çekin karşılıksız çıkması suçtur. Eskiden doğrudan hapis cezası veriliyordu, şimdi ise önce adli para cezası veriliyor. Adli para cezası ödenmezse, hapis cezasına çevriliyor

Bloke çek hamiline düzenlenir mi?

Bloke çek banka tarafından keşidecinin beyanına göre yazılıyor. … Uygulamada çekler hamiline veya nama yazılı olarak düzenlenebiliyor. Bloke çek, hukuki niteliğe sahip bir ödeme aracı olarak tanımlanıyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu