MANŞET

Çekişmeli Boşanma Davası Nasıl Düşer

Boşanma Avukatı

Çekişmeli Boşanma Davası Nasıl Düşer

Çekişmeli boşanma davasının düşmesi için en yaygın yol, tarafların anlaşmasıdır. Taraflar, boşanma nedenleri, mal paylaşımı, velayet, nafaka gibi konularda anlaşabilirler. Bu anlaşma, mahkemeye sunulan protokolle veya tutanakla belgelenir. Mahkeme tarafından anlaşma onaylanır ve dava düşer.

Boşanma Davasında İlk Duruşmada Hakim Ne Sorar? 2024

Çekişmeli davalarda M.H.K. üzerinden 161. Madde ve 166. Madde arasındaki, hayata kast, akıl hastalığı, haysiyetsiz hayat sürme, aldatma, hakaret ve gurur kırıcı hareketlerde bulunma, taraflarda birinin evi terk etmesi durumları da ön plana alınarak hakim sorular soracaktır.

En hızlı çekişmeli boşanma nasıl olur?

Çekişmeli boşanma davasının en hızlı şekilde sonuçlanması da yine eşlerin boşanma, tazminat ve nafaka gibi konularda anlaşmaları ile mümkündür. Bu durumda kanunda aranan anlaşmalı boşanmanın diğer şartları olmasa da tek celsede boşanma geçekleşebilir.

Çekişmeli Boşanma Kaç Celsede Biter?

Bir çekişmeli boşanma davası ortalama olarak 5-6 duruşmada sona ermektedir.

Çekişmeli boşanmada çocuk kime verilir?

TMK m. 337 hükmüne göre evlilik dışı doğan çocuğun velayet hakkı anneye verilir. Anne küçük, kısıtlı veya ölmüş ya da velayete engel durum var ise, çocuğun menfaatine göre vasi atanabilir veya velayet babaya verilebilir.

Çekişmeli boşanma davası ücreti ne kadar?

2024 yılı çekişmeli boşanma davası avukatlık ücreti 60.500 TL’dir. 2024 yılı anlaşmalı boşanma davası avukatlık ücreti 40.500 TL’dir. Çekişmeli ve maddi manevi tazminat istemli boşanma davaları vb . 60.500 TL’den az olmamak üzere dava değerinin %15′ i olarak belirlenmiştir.

Çekişmeli boşanma davasında davalı mahkemeye gitmezse ne olur?

Çekişmeli boşanma davasında taraflardan herhangi birisi yapılan duruşmaya gelmez ise boşanma davasının akıbeti de belirsiz olur. Eğer davayı açan taraf gelmez ise Mahkeme talep konusunda düşme kararı verecektir.

Çekişmeli Boşanmada Taraflar Gelmek Zorunda mı?

Çekişmeli boşanma davasında dava, boşanma avukatı ile takip ediliyor ise tarafların direkt olarak duruşmaya gelmelerine gerek yoktur. Ancak boşanma avukatı ile değil de kendileri tarafından takip edilen bir durum varsa bu durumda davanın takip edilmesi şarttır.

Çekişmeli Boşanma Davası Nasıl Düşer

Cinsellik boşanma sebebi mi?

Eşler arasındaki cinsel sorunlar boşanma sebebi olarak kabul edilebilir ve ileri sürülen sorunlar nedeniyle eşlerin boşanmasına karar verilebilir.

En çok boşanma sebebi nedir?

En çok karşılaşılan boşanma nedeni olarak psikolojik şiddet, eşin aşırı biçimde eleştirilmesi, tehdit edilmesi, aşağılaması, eşe, hakaret edilmesi, eşin duygusal olarak ihmal edilmesi, eşe yalan söylenilmesi, küçümsenmesi ve görmezden gelinmesi şeklinde sayılabilir.

Çekişmeli boşanma davası red olursa ne olur?

Boşanma davası reddilen taraf, aynı nedenlere dayanarak tekrar boşanma davası açamaz. Ancak, ilk boşanma davasının açılmasından sonra meydana gelen yeni olaylara dayanarak tekrar boşanma davası açabilir. İkinci kez açılan boşanma davasının, kanunda sayılan başka bir boşanma nedenine dayanması şart değildir.

Çekişmeli boşanma davası kaç yıl sürer 2024 ?

Çekişmeli boşanma davaları ortalama olarak 1,5- 2 yıl sürmektedir. Ancak mahkemenin iş yoğunluğu fazla ise senede 2 duruşma gerçekleşmekte ve bu gibi durumlarda bir dava süreci 3 yıla kadar uzamaktadır. Yerel mahkeme tarafından verilen karar sonrası tarafların ikisi ya da birisi istinaf yoluna başvurabilir.

İstanbul’da Boşanma Avukatları

Müvekkillerine hukuki rehberlik sağlayarak adil bir boşanma süreci yaşamalarını sağlar. Boşanma avukatı, genel olarak uzmanlıkları sayesinde, tarafların haklarını korur ve çıkarlarını savunur.

Boşanma Davasında Tazminat

Boşanma davasında en önemli konuların başında tazminat vardır. Boşanma davasında tazminat türleri maddi tazminat, manevi tazminat olarak düzenlenmiştir. Boşanma davasında maddi tazminat, evliliğin sona ermesi durumunda maddi durumu kötü duruma gelecek olan eşin talep edebileceği bir tazminat türüdür.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu