EN SON EKLENENLER

Ceza Muhakemesinde Görev ve Görevsizlik Kararı

Ceza Muhakemesinde Görev ve Görevsizlik Kararı

Ceza muhakemesinde görev nedir? (CMK 3)

Ceza muhakemesinde görev, Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (CMK) 3. maddesinde belirtildiği üzere, suç işleyen kişinin suçunun doğruluğu veya kesinlikle yanlışlığının tespiti ve bunun sonucunda suçluyu cezai işlemle cezalandırma ya da beraat etme yetkisine sahip olan kişiyi ifade etmektir. Ceza yargılamaları, ağır ceza mahkemesi, asliye ceza mahkemesi, çocuk mahkemesi, çocuk ağır ceza mahkemesi, fikri ve sınai haklar ceza mahkemesi gibi mahkemelerde yapılmaktadır. Ancak, ceza yargılamalarının yapıldığı esas görevli mahkemeler asliye ceza ve ağır ceza mahkemeleridir. Bu iki mahkeme dışındaki diğer tüm ceza mahkemeleri özel kanunlarla kurulmuş özel mahkemelerdir.

Mahkeme görevsizlik kararını ne zaman verir?

Mahkeme yargılamanın her aşamasında görevsizlik kararı verebilir. Hüküm kesinleştikten sonra görevsizlik kararı verilemez. Görevsizlik karar duruşma yapılmadan dosya üzerinden verilir. Görevsizlik kararı, usule ilişkin son karardır.

Görevsizlik kararı hangi aşamada verilir?

Mahkeme ne zaman görevsizlik kararı verebilir? Davaya bakan mahkeme, görevli olup olmadığına kovuşturma evresinin her aşamasında re’sen karar verebilir. Mahkeme suçun alt dereceli bir mahkemenin görev alanına girdiği kanaatindeyse duruşma gününü belirlemeden önce tensip aşamasında görevsizlik kararı verebilir.

Olumsuz görev uyuşmazlığı nasıl çözülür?

Olumsuz görev uyuşmazlığının giderilmesi için, son görevsizlik kararı vermiş olan Mahkemeye başvurulması gerekmektedir. Başvuru üzerine, Mahkeme dava dosyasını ilk görevsizlik kararını veren mahkemeye ait dava dosyasını da temin ederek Uyuşmazlık Mahkemesine gönderecek ve görevli mahkemenin belirlenmesini isteyecektir.

Görev itirazı ne zamana kadar ileri sürülebilir?

Görev itirazı davanın her safhasında ileri sürülebilir. Bir dava, asliye mahkemesinde hükme bağlandıktan sonra, davanın sulh mahkemesinin görevi içinde olduğu ileri sürülerek üst mahkemede itirazda bulunulamaz.

Görevsizlik kararına karşı itiraz edilebilir mi?

Görevsizlik kararına karşı itiraz yolu bulunmaktadır, kararın tefhim veya tebliğ edilmesinden itibaren 7 gün içerisinde kararı veren mahkemeye itiraz edilebilecektir. Görevsizlik kararı yerinde ise itirazın incelenmesi için dosyayı itirazı incelemeye yetkili mahkemeye dosya gönderilecektir.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu