MANŞET

Danıştay Nedir | 2023

Danıştay Nedir | 2023

Danıştay Nedir?

Üst derecede bir idare mahkemesidir. Kanunların başka İdari yargı mercilerine bırakmadığı konularda karar verir. Danıştay’ın görevi İdari uyuşmazlık davalarına bakmak ve bunları sonuçlandırmaktır. Ayrıca bakanlar kurulu tarafından gönderilen kanun tasarılarını inceler, düşüncelerini bildirir. İmtiyaz, antlaşma ve sözleşmeleri, tüzük tasarılarını incelemek, kanunda gösterilen daha başka işleri yapmak da Danıştay’ın görevidir.

Danıştay Ne Zaman Kurulmuştur?

Danıştay, 10 Mayıs 1868 yılında kurulmuştur.

Danıştay’ın Tarihçesi Nedir?

Gülhane Hattı Hümayunu ile Osmanlı tebaasının din ve mezhep farkı gözetilmeksizin can, mal, ırz ve namus gibi tabi haklarının kanun teminatı altına alınacağı devletçe vaat edilmiş, böylece yeni bir hukuk devletinin temel prensipleri ortaya konmuş, idarenin (devletin) de hukuk kurallarına uyması gerekliliği Osmanlı’da kabul edilir bir fikir haline gelmiştir.

Danıştay Görevleri Nelerdir?

– Danıştay makamı Cumhurbaşkanlığı tarafından gelen görevler hakkında görüşlerini bildirir.
– Yürütmeye kendi kararlarını bildiri ve hukuki olarak geçerli olmasını sağlar.
– Danıştay tüzük de yer alan tasarıların tümünü inceler. Aynı zamanda tüzükte geçen sözleşmeler hakkında görüş bildirirler.
– Danıştay vergi ya da idare mahkemelerinden gelen temyize taşınmış olan davaları inceler ve bunlarla ilgili kararı bildirir.
– Hukuka aykırı olarak verilmiş olan her türlü kararı inceler ve bunların denetimini gerçekleştirir.
– Bakanlar kurulundan gönderilmiş olan kanun tasarılarını inceler ve aynı zamanda kanun tasarıları teklifleri hakkında fikirlerini açıklar.

Danıştayın Yargısal İç Görev Yapısı Nasıldır?

Danıştayın yargı görevine ilişkin iç yapılanması şu şekildedir:

Danıştay Daireleri: Danıştay daireleri, temel yargısal işleri yapan vergi dava daireleri ve idari dava daireleri olmak üzere ikiye ayrılır. İdari dava daireleri ile vergi dava daireleri uyuşmazlığın niteliğine göre kendi aralarında işbölümü yaparak çalışır (2575 sayılı Kanun m.27)

İdari Dava Daireleri Kurulu: İdari dava daireleri kurulu, İdare mahkemelerinden verilen ısrar kararlarının ve İdari dava dairelerinin ilk derece mahkemesi sıfatıyla verdiği kararlarının temyiz incelemesini yapmakla görevlidir (2575 sayılı Kanun m.38).

Vergi Dava Daireleri Kurulu: Vergi dava daireleri kurulu, vergi mahkemelerinden verilen ısrar kararlarının ve vergi dava dairelerinin ilk derece mahkemesi sıfatıyla verdiği kararlarınının temyiz incelmesini yapmakla görevlidir (2575 sayılı Kanun m.38).

İçtihatları Birleştirme Kurulu: İçtihatları Birleştirme Kurulu, içtihat birliğini sağlamakla görevli kuruldur. İçtihatları Birleştirme Kurulu, dava dairelerinin veya idari ve vergi dava daireleri kurullarının kendi kararları veya ayrı ayrı verdikleri kararlar arasında aykırılık veya uyuşmazlık görüldüğü veyahut birleştirilmiş içtihatların değiştirilmesi gerekli görüldüğü takdirde, Danıştay Başkanının havalesi üzerine, Başsavcının düşüncesi alındıktan sonra işi inceler ve lüzumlu görürse, içtihadın birleştirilmesi veya değiştirilmesi hakkında karar verir (2575 sayılı Kanun m.39).

Danıştay Genel Kurulu: Danıştay Genel Kurulu, Danıştay Kanunu ve diğer kanunlarla bu Kurula verilen seçim görevleri ile diğer görevleri yapar. Ayrıca, Danıştay Kanunu’nda öngörülen içtüzük ve yönetmelikleri kabul eder (2575 sayılı kanun m.45).

Danıştay karar organları

• Daireler
• Danıştay Genel Kurulu
• İdari İşler Kurulu
• İdari Dava Daireleri Genel Kurulu
• Vergi Dava Daireleri Genel Kurulu
• İçtihatları Birleştirme Genel Kurulu
• Başkanlık Kurulu
• Yüksek Disiplin Kurulu
• Disiplin Kurulundan oluşur.

Danıştay Üyeleri Nasıl Belirlenir?

Danıştay oranı ile alakalı olarak Danıştay üyelerinin nasıl belirlendiği de bir merak konusudur. Danıştay üyelerinin nasıl seçildiği kanunda belirtilmiştir. Danıştay üyelerinin 4/3 kısmı idari yargı hakimliği ve savcılıklardan seçilmektedir. Geriye kalan 4/1’lik kısmı ise diğer hukuk görevlileri arasında seçilmektedir. Danıştay üyelerinin görevleri 12 yıl ile sınırlandırılmıştır. Böylece Yargıtay ve Danıştay organı aynı üye sayısı ile üyelerini belirleyecektir. Danıştay başkanı ve Danıştay vekilleri tarafından bu üyeler seçilmektedir.

Danıştay Nedir | 2023

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu