Dava Açmadan Soyadı Değişikliği | Soyadı Değiştirme Davası
Dava Açmadan Soyadı Değişikliği | Soyadı Değiştirme Davası
SOYADI DEĞİŞTİRME DAVASI
Kişilerin adı, soyadı diğer kişilerden ayırt edilmesini sağlayan önemli kişisel verilerinden iki tanesidir. Soyadı değiştirme davası ile kişi haklı sebeplerinin varlığı halinde soyadını değiştirilmesini sağlamaktadır. Bu sebeple soyadı değiştirme, adın değiştirilmesi kanunda sayılan şartlar bakımından birbirine benzemektedir. Soyadı değişikliği davasının kanuni dayanağı Türk Medeni Kanunu’ nun 27. Maddesidir.
Soyadı değişikliği davası açmaya karar veren kimseler dava açmadan önce bu dava hakkında usul ve esasa ilişkin tüm kuralları eksiksiz bir şekilde bilmesi gerekir. Medeni Kanun’da düzenlenmiş olan soyisim değişikliği davası, nitelik olarak önem arz eden davalar olduğundan ; yapılacak küçük bir hatanın telafisi imkansız zararlara sebebiyet verebileceğini defaatla hatırlatmamız gerekir.
Soyadı Değiştirme Şartları
Soyadı değiştirme şartları içerisinde haklı sebep sayılabilecek durumlara örnek olarak şunlar verilebilir;
Gülünç ve dalga konusu olabilecek anlamlar içeren
2-) Edebe ve ahlaka aykırı olan
3-) Yaşanılan bölgede kişiyi olumsuz etkileyecek anlamları olan
4-) Telaffuz edilmesi ve yazılması zor olan
5-) Din veya uyruk değişikliği sebebiyle kullanılmak istenmeyen
6-) Yabancı olduğu izlenimi yaratan
7-) Kötü üne sahip bir aileye mensup izlenimi veren soyadına sahip kişiler değişiklik talebinde bulunabilirler.
Soyadı değişikliği davasında önemli hususlardan bir tanesi; kişinin öne sürdüğü değişiklik gerekçesinin hakim önünde ispatlanmasıdır. Hukuken geçerli her türlü delil ve tanıkla gerekçenin varlığı ve haklılığı ispatlanabilir.
İsim ve Soyadı Değiştirme Davasının Süresi
İsim ve soyadı değiştirme davası, gerekli prosedürler hızlı bir şekilde yerine getirildiğinde ilk celsede veya en geç ikinci celsede tamamlanır. Dava mahkemeden mahkemeye değişmekle birlikte 3 ay – 5 ay gibi bir sürede tamamlanır.
Dava Açmadan Soyadı Değişikliği | Soyadı Değiştirme Davası
İsim veya Soyisim Değiştirme Davalarında Haklı Sebepler
Kişinin sosyal çevresinde sahip olduğu isimden farklı bir isim ile tanınıyor olması,
İsim veya soyismin gülünç olması veya herhangi bir başka sebeple alay konusu edilmesi,
Kişinin babası ile iletişiminin bulunmaması, aralarında husumet bulunması vb.
Kişinin isminin bir başkasıyla aynı olması ve bunun sonucu olarak toplumda yanlış anlaşılmalara maruz kalması, örneğin kişinin azılı bir suçlunun ismini taşıması,
Kişinin isim veya soyisminin yanlış anlaşılmalara sebebiyet vermesi ve bu durumun gündelik yaşamını etkileyecek nitelikte sonuçlarının olması,
Türk vatandaşlığına girmiş olan kişinin Türk ismi almak istemesi,
Din değiştirmiş kişinin mensup olduğu dine uygun bir isim almak istemesi,
İsim veya soyismin genel ahlaka, milli veya dini değerlere veya örf ve adetlere aykırı olması
Haklı sebeplerin yalnızca bu saydıklarımızla sınırlı olduğunu söylemek de doğru olmayacaktır. Hakim, durumun gereklerine göre haklı bir sebebin mevcut olduğu kanaatine varırsa isim veya soyisim değişikliğine karar verebilecektir.
Evlenme Halinde
Evlilik halinde kadın eş kocanın soyadını alır. Yeni soyadı SGK’ye bildirilir. Soyadı bildiriminde bulunurken mevcut olması gereken evraklar şunlardır:
-Nüfus Kayıt Örneği
-Evlilik cüzdanına ait fotokopi
-Soyadını değiştirme talebini içeren dilekçe.
Boşanma Halinde
Boşanma halinde eş evlenmeden önceki soyadını geri alacaktır. Bu değişikliği SGK’ye bildirirken gereken evrak şunlar olacaktır:
-Nüfus Kayıt Örneği
-Boşanma ilamı
-Soyadını değiştirme talebini içeren dilekçe.
Dava Açmadan Soyadı Değişikliği
Soyadı Kanunu m.3’e mugayir soyadları ile basit yazım yanlışı ya da düzeltme işareti noksanlığı dolayısıyla anlam kaybı-değişikliği yaşanan soyadlarının dava açılmadan, nüfus müdürlüğüne müracaat edilerek değiştirilmesi mümkündür.
Dava açmadan soyadı değişikliğine imkân sağlayan yeni düzenleme ile 3.11.2019 tarihine kadar soy isim değişikliği mümkündü. Ancak süre düzenlemesiyle birlikte bu kanun 24.12.2019 tarihinden itibaren 3 yıl daha uzatılmıştır. İşbu kanuna dayanarak soy isim değiştirmek isteyen kişilerin Soyadı Kanunu m.3’e aykırı bir soy isme sahip olması gerekir. Soyadı Kanunu m.3;
Rütbe ve memuriyet, aşiret ve yabancı ırk ve millet isimleriyle umumi edeplere uygun olmayan veya iğrenç ve gülünç olan soyadları kullanılamaz.
Soyadı Değiştirme Dilekçesi Nasıl Yazılır?
Bu işlemi yapmaya karar vermeden önce öğrenmeniz gereken ilk şey hangi işitmeye başvurmanız gerektiğidir. Genelde büyük şehirlerde ilk derece mahkemesi bu sorunun çözümünde size yardımcı olurken, başvurular tek başvuru ile yapılmaktadır. Geçerli bir nedenle başvuru yapılmaması durumunda başvurunuz reddedilecek ve süreç başlamadan sonlandırılacaktır. Bu bağlamda soyadı değişikliği başvurusunun doğru ve eksik bilgi verilmeden yazılmış olması davanın mükemmel seyrinin altını çizecektir.
Dilekçede Olması Gereken Bilgiler
Şikayetçi İsmi – Soyadı ve Avukat Bilgileri
Dava Açılacak Şahıs
Mevzu Soyadı farklılığının nedeni sarih ve net bir biçimde belirtilmeli
Söylemeler Soyadını değiştirmek isteyen şahıs kendi hakkında bilgiler vermeli ve istediği soyadını yazmalıdır.
Meşru Kanıtlar ve Nedenler
Şahit Ad – Soyisim Bilgileri En az iki şahıs olmak zorundadır.
E–Devlet ile Soyadı Değişikliği
Boşanma veya ikamet tespiti gibi durumlarda soyadı farkı hakkında. Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü’nden 2 Türk Lirası karşılığında alabileceğiniz e-devlet şifreniz ile portala giriş yaparak isim değişikliği talebinde bulunabilirsiniz. Bu durum, sadece birkaç tıklama ile günlük hayatınızdaki birçok sorunu çözmenize yardımcı olacaktır.
Soyadı Değiştirme Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme
Soyadı değiştirme davasında görevli ve yetkili mahkeme kişinin yerleşim yerinde bulunan Asliye Hukuk Mahkemesi’dir. Soyadı değiştirme dilekçesi de Asliye Hukuk Mahkemesi’ne hitaben yazılır.
Dava Açmadan Soyadı Değişikliği | Soyadı Değiştirme Davası