Deport Kaldırma 2022 | Deport Avukatı Mersin
Deport Kaldırma 2022 | Deport Avukatı Mersin
Yerleşik insan hakları kurallarına göre herkesin seyahat ve yerleşme özgürlüğü vardır. Her yıl farklı ülkelere, diğer ülkelerden milyonlarca yabancı seyahat eder. Ancak bazı durumlarda yabancılar, ülkelerin kamun düzeni ve güvenliklerine aykırı hareket etmelerinden dolayı o ülkede istenmezler.
Kamu düzeni ve güvenliği tehlikeye giren ülkeler, istenmeyen yabancılar için belli prosedürler uygulamaktadır. Bu prosedürler deport kapsamı altına uygulanır ve bu yabancılar için tahdit kodları belirlenir. Öncelikle deport nedir, deport süreci nasıl işler, deport sonuçları ve varsa itiraz yolları hakkında bilgi verilecek, ardından deport (tahdit) kodu, işlevi ve kaldırılması açıklanarak makalemizi sonlandıracağız.
DEPORT NEDİR
Deport kelime anlamı olarak sınır dışı etme demektir. Sınır dışı etme, ülkelerin kendi egemenlik sınırları içerisinde ülke güvenliğini ve kamu düzenini tehlikeye sokan yabancılara uyguladığı bir prosedürdür. Deport kararı T.C Anayasası m. 23’e göre Türk vatandaşlarına uygulanamaz. Deport kararı yalnızca yabancılar için uygulanır.
DEPORT (SINIR DIŞI ETME) KARARININ HUKUKİ NİTELİĞİ
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin Özgürlük ve Güvenlik Hakkı başlıklı 5.maddesinde,
“1. Herkesin kişi özgürlüğüne ve güvenliğine hakkı vardır. Aşağıda belirtilen haller ve yasada belirlenen yollar dışında hiç kimse özgürlüğünden yoksun bırakılamaz.
f. Bir kişinin usulüne aykırı surette ülkeye girmekten alı konmasını veya kendisi hakkında sınır dışı etme ya da geriverme işleminin yürütülmekte olması nedeniyle usulüne uygun olarak yakalanması veya tutuklu durumda bulundurulması.’’ düzenlemesiyle, kişi özgürlüğü ve güvenlik hakkına istisna getirilmiştir.
Bu maddeden yola çıkarak sınır dışı etme kararının kişinin hürriyetine ve güvenliğine aykırılık teşkil etmeyeceği belirtilmek istenmiştir.
Bu düzenlemeye ek olarak ülkemiz Anayasası da Kişi Hürriyeti ve Güvenliği başlığı altında, kanunun 19. maddesinde “…usulüne aykırı şekilde ülkeye girmek isteyen veya giren ya da hakkında sınır dışı etme yahut geri verme kararı verilen bir kişinin yakalanması veya tutuklanması; halleri dışında kimse hürriyetinden yoksun bırakılamaz.” şeklinde düzenlemeye giderek AİHS ile paralel bir görüştedir.
Ancak Anayasamızın 23. Maddesine bakacak olursak;
“Herkes, yerleşme ve seyahat hürriyetine sahiptir.
Yerleşme hürriyeti, suç işlenmesini önlemek, sosyal ve ekonomik gelişmeyi sağlamak, sağlıklı ve düzenli kentleşmeyi gerçekleştirmek ve kamu mallarını korumak;
Seyahat hürriyeti, suç soruşturma ve kovuşturması sebebiyle ve suç işlenmesini önlemek;
Amaçlarıyla kanunla sınırlanabilir.” Düzenlemesinden yola çıkarak öncelikle şunu belirtelim ki Anayasamızda “herkes” ibaresini gördüğümüzde bunun Türk vatandaşı olmayan kişileri de kapsadığını bilmemiz gerekir. Bu nedenle Türk vatandaşı olmayanlar yani yabancılar için de yerleşme ve seyahat hürriyetinin keyfi gerekçelerle sınırlanamayacağı sonucuna varılmalıdır.
Anayasamızın kişi hürriyetinin kanunla sınırlanabileceğini belirtmiştir. Bu nedenle sınır dışı etme hususu, 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun (YUKK) Yabancılar başlıklı 2. Kısmının Sınır Dışı Etme başlıklı 4. Bölümünde, 52 ila 60. maddeleri arasında düzenlenmiştir.
DEPORT (SINIR DIŞI ETME) KARARI VE SÜRECİ
Sınır Dışı Etme Kararını Kim Alır
Yabancılar, Genel Müdürlüğün (Göç İdaresi Genel Müdürlüğü) talimatı üzerine veya yabancının yaşadığı ilin Valiliğince re’sen alınacak sınır dışı etme kararıyla, menşe ülkesine veya transit gideceği ülkeye ya da üçüncü bir ülkeye sınır dışı edilebilir.
Bu sebeple deport kararı tek taraflı bireysel idari işlem niteliği taşımaktadır. Sınır dışı etme kararının değerlendirme ve karar aşaması en fazla 48 saat sürer.
Hakkında Sınır Dışı Etme Kararı Alınabilecek Kişiler
- Haklarında sınır dışı kararı alınabilecek kişiler YUKK madde 54’te düzenlenmiştir.
- 5237 sayılı Türk Ceza Kanunun 59 uncu maddesi kapsamında sınır dışı edilmesi gerektiği değerlendirilenler,
- Terör örgütü yöneticisi, üyesi, destekleyicisi veya çıkar amaçlı suç örgütü yöneticisi, üyesi veya destekleyicisi olanlar,
- Türkiye’ye giriş, vize ve ikamet izinleri için yapılan işlemlerde gerçek dışı bilgi ve sahte belge kullananlar,
- Türkiye’de bulunduğu süre zarfında geçimini meşru olmayan yollardan sağlayanlar,
- Kamu düzeni veya kamu güvenliği ya da kamu sağlığı açısından tehdit oluşturanlar,
- Vize veya vize muafiyeti süresini on günden fazla aşanlar veya vizesi iptal edilenler
- İkamet izinleri iptal edilenler,
- İkamet izni bulunup da süresinin sona ermesinden itibaren kabul edilebilir gerekçesi olmadan ikamet izni süresini on günden fazla ihlal edenler,
- Çalışma izni olmadan çalıştığı tespit edilenler,
- Türkiye’ye yasal giriş veya Türkiye’den yasal çıkış hükümlerini ihlal edenler ya da bu hükümleri ihlale teşebbüs edenler,
- Hakkında Türkiye’ye giriş yasağı bulunmasına rağmen Türkiye’ye geldiği tespit edilenler
- Uluslararası koruma başvurusu reddedilen, uluslararası korumadan hariçte tutulan, başvurusu kabul edilemez olarak değerlendirilen, başvurusunu geri çeken, başvurusu geri çekilmiş sayılan, uluslararası koruma statüleri sona eren veya iptal edilenlerden haklarında verilen son karardan sonra bu Kanunun diğer hükümlerine göre Türkiye’de kalma hakkı bulunmayanlar
- İkamet izni uzatma başvuruları reddedilenlerden, on gün içinde Türkiye’den çıkış yapmayanlar,
- Uluslararası kurum ve kuruluşlar tarafından tanımlanan terör örgütleriyle ilişkili olduğu değerlendirilenler.
- Haklarında sınır dışı kararı alınabilecek kişilerdir. Ayrıca aynı maddenin 2.fıkrasında;
- Terör örgütü yöneticisi, üyesi, destekleyicisi veya çıkar amaçlı suç örgütü yöneticisi, üyesi veya destekleyicisi olanlar,
- Kamu düzeni veya kamu güvenliği ya da kamu sağlığı açısından tehdit oluşturanlar ve uluslararası kurum ve kuruluşlar tarafından tanımlanan terör örgütleriyle ilişkili olduğu değerlendirilenler için uluslararası koruma başvuru sahibi veya uluslararası koruma statüsü sahibi kişiler hakkında uluslararası koruma işlemlerinin her aşamasında sınır dışı etme kararı alınabilir.
Hakkında Sınır Dışı Etme Kararı Alınamayacak Kişiler
54 üncü madde kapsamında olsalar dahi, aşağıdaki yabancılar hakkında sınır dışı etme kararı alınmaz:
- Sınır dışı edileceği ülkede ölüm cezasına, işkenceye, insanlık dışı ya da onur kırıcı ceza veya muameleye maruz kalacağı konusunda ciddi emare bulunanlar,
- Ciddi sağlık sorunları, yaş ve hamilelik durumu nedeniyle seyahat etmesi riskli görülenler,
- Hayati tehlike arz eden hastalıkları için tedavisi devam etmekte iken sınır dışı edileceği ülkede tedavi imkânı bulunmayanlar,
- Mağdur destek sürecinden yararlanmakta olan insan ticareti mağdurları,
- Tedavileri tamamlanıncaya kadar, psikolojik, fiziksel veya cinsel şiddet mağdurları
- Birinci fıkra kapsamındaki değerlendirmeler, herkes için ayrı yapılır.
- Bu kişilerden, belli bir adreste ikamet etmeleri, istenilen şekil ve sürelerde bildirimde bulunmaları istenebilir.
Deport Kaldırma 2022 | Deport Avukatı Mersin
SINIR DIŞI KARARI VERİLMESİ HALİNDE İZLENEN PROSEDÜR
YUKK m.53/2 ve m.56 gereğince;
Öncelikle sınır dışı etme kararı, gerekçeleriyle birlikte hakkında sınır dışı kararı alınan yabancıya veya yasal temsilcisine ya da avukatına tebliğ edilir. Hakkında sınır dışı etme kararı alınan yabancı, bir avukat tarafından temsil edilmiyorsa kendisi veya yasal temsilcisi, kararın sonucu, itiraz usulleri ve süreleri hakkında bilgilendirilir. Sınır dışı etme kararı alınanlara, sınır dışı etme kararında belirtilmek kaydıyla, Türkiye’yi terk edebilmeleri için on beş günden az olmamak üzere otuz güne kadar süre tanınır.
Ancak, kaçma ve kaybolma riski bulunanlara, yasal giriş veya yasal çıkış kurallarını ihlal edenlere, sahte belge kullananlara, asılsız belgelerle ikamet izni almaya çalışanlara veya aldığı tespit edilenlere, kamu düzeni, kamu güvenliği veya kamu sağlığı açısından tehdit oluşturanlara bu süre tanınmaz.
Türkiye’den çıkış için süre tanınan kişilere, Çıkış İzin Belgesi verilir. Bu belge hiçbir harca tabi değildir. Vize ve ikamet harçları ile bunların cezalarına ilişkin yükümlülükler saklıdır.
İdari Gözetim Kararı ve Süreci
İdari gözetime tabi tutulanlar Geri Gönderme Merkezlerinde tutulurlar. Hakkında sınır dışı etme kararı alınanlardan;
- Kaçma ve kaybolma riski bulunan,
- Türkiye’ye giriş veya çıkış kurallarını ihlal eden,
- Sahte ya da asılsız belge kullanan,
- Kabul edilebilir bir mazereti olmaksızın Türkiye’den çıkmaları için tanınan sürede çıkmayan,
Kamu düzeni, kamu güvenliği veya kamu sağlığı açısından tehdit oluşturanlar hakkında valilik tarafından idari gözetim kararı alınır. Gözetim kararı alınmazsa 57/A maddesi uyarınca idari gözetime alternatif yükümlülükler getirilir. Hakkında idari gözetim kararı alınan yabancılar, yakalamayı yapan kolluk birimince geri gönderme merkezlerine kırk sekiz saat içinde götürülür.
Geri gönderme merkezlerinde idari gözetim süresi genellikle 6 aydır. Ancak bu süre yabancı iş birliği yapmazsa ülkesiyle ilgili doğru bilgileri ve belgeleri vermezse uzatılabilmektedir. Bu uzatma en fazla 6 aydır. İdari gözetime devam etmenin zorunlu olup olmadığı her ay düzenli olarak Valilikçe değerlendirilir. Değerlendirme sonucunda yabancının idari gözetimine gerek görülmezse, gözetim sonlandırılır. Bu yabancılara, YUKK 57/A maddesi uyarınca idari gözetime alternatif yükümlülükler getirilir.
İdari gözetim kararı, idari gözetim süresinin uzatılması ve her ay düzenli olarak yapılan değerlendirmelerin sonuçları, gerekçesiyle birlikte yabancıya veya yasal temsilcisine ya da avukatına tebliğ edilir. Aynı zamanda, idari gözetim altına alınan kişi bir avukat tarafından temsil edilmiyorsa, kendisi veya yasal temsilcisi kararın sonucu, itiraz usulleri ve süreleri hakkında bilgilendirilir.
İdari gözetim altına alınan kişi veya yasal temsilcisi ya da avukatı, idari gözetim kararına karşı sulh ceza hâkimine başvurabilir. Başvuru idari gözetimi durdurmaz. Dilekçenin idareye verilmesi hâlinde, dilekçe yetkili sulh ceza hâkimine derhâl ulaştırılır. Sulh ceza hâkimi incelemeyi beş gün içinde sonuçlandırır. Sulh ceza hâkiminin kararı kesindir. İdari gözetim altına alınan kişi veya yasal temsilcisi ya da avukatı, idari gözetim şartlarının ortadan kalktığı veya değiştiği iddiasıyla yeniden sulh ceza hâkimine başvurabilir. Bu süreçler uzmanlık gerektirdiğinden, yabancının bu süreci bir avukat aracılığıyla yürütmesinde fayda vardır.
İdari gözetime alternatif yükümlülükler
Çeşitli sebeplerle idari gözetime alınmayan ya da idari gözetimi sonlandırılan yabancılara aşağıdaki idari gözetime alternatif yükümlülükler getirilebilir:
- Belirli adreste ikamet etme,
- Bildirimde bulunma,
- Aile temelli geri dönüş,
- Geri dönüş danışmanlığı,
- Kamu yararına hizmetlerde gönüllülük esasıyla görev alma,
- Teminat
- Elektronik izleme
Yabancıya birinci fıkradaki yükümlülüklerden bir ya da birkaçının getirilmesi durumunda, bu süre yirmi dört ayı geçemez.
İtiraz süreleri ve usulü, idari gözetim kararında olduğu gibi burada da aynen uygulanır.
SINIR DIŞI KARARININ UYGULANMASI VE SONUÇLARI
Yabancılar, sınır dışı etme kararıyla, menşe ülkesine veya transit gideceği ülkeye ya da üçüncü bir ülkeye sınır dışı edilir.
Sınır dışı etme kararı, ilgili yabancıya veya yasal temsilcisi ya da avukatına tebliğ edilir. Kararda yabancının sınır dışı edilme gerekçesinin mutlaka yer almalı, yabancının bir avukat ile temsil edilmediği durumlarda deport kararının yanında itiraz usulleri ve süreleri hakkında bilgi verilmelidir. Bu hususların bulunmadığı takdirde yapılan idari işlem sakattır.
Deport kararı yazılı olmalıdır. Yazılı olmadığı halde şeklen sakatlık söz konusu olur. Tebligat usulüne uygun olarak tebliğ edilmelidir. Aksi durumlarda yapılan tebligat usulen sakat hale gelir.
Sınır dışı etme kararı alınanlara, sınır dışı etme kararında belirtilmek kaydıyla, Türkiye’yi terk edebilmeleri için on beş günden az olmamak üzere otuz güne kadar süre tanınır.
Türkiye’den çıkış için süre tanınan kişilere, hiçbir harca tabi olmayan “Çıkış İzin Belgesi” verilir.
Geri gönderme merkezindeki yabancılar, kolluk birimi tarafından sınır kapılarına götürülür.
Geri gönderme merkezlerine sevk edilmesine gerek kalmadan sınır dışı edilecek olan yabancılar, Genel Müdürlük taşra teşkilatının koordinesinde kolluk birimlerince sınır kapılarına götürülür.
Türkiye’ye giriş yasağı
Yabancılar Ve Uluslararası Koruma Kanunu madde 9’a göre
Türkiye’ye giriş yasağının süresi en fazla beş yıldır. Ancak, kamu düzeni veya kamu güvenliği açısından ciddi tehdit bulunması hâlinde bu süre Genel Müdürlükçe en fazla on yıl daha artırılabilir.
Vize veya ikamet izni süresi sona eren ve bu durumları yetkili makamlarca tespit edilmeden önce Türkiye dışına çıkmak için valiliklere başvuruda bulunup hakkında sınır dışı etme kararı alınan yabancıların Türkiye’ye giriş yasağı süresi bir yılı geçemez.
Genel Müdürlük, giriş yasağını kaldırabilir veya giriş yasağı saklı kalmak kaydıyla yabancının belirli bir süre için Türkiye’ye girişine izin verebilir.
Tanınan 15 ila 30 günlük terke davet süresini aşmış olsalar bile, bazı yabancılar hakkında Türkiye’ye giriş yasağı uygulanmayabilir.
Bunlar;
Tanınan süreyi 3 aya kadar aşmış olmasına karşın, kendi istekleri ile sınır kapılarından çıkış yapmak isteyen ve kendilerine çıkmış olan idari para cezasını ödeyen yabancılar.
3 Aya kadar, gün ihlali yapmış olup, haklarında sınır dışı kararı alınan ve bu süre içerisinde çıkış yapmak için sınır kapılarına giderek idari para cezalarını ödeyen yabancılar.
3 aydan daha fazla süre aşımı yapmış olan ve kendi istekleri ile ülkeden ayrılmak üzere sınır kapılarına giden ve idari para cezalarını ödeyen yabancılara ise 1 ay ile 5 yıl arasında Türkiye’ye giriş yasağı uygulanır.
Deport Kaldırma 2022 | Deport Avukatı Mersin
DEPORT KARARINI DURDURMA
Yabancı veya yasal temsilcisi ya da avukatı, sınır dışı etme kararına karşı, kararın tebliğinden itibaren yedi gün içinde idare mahkemesine başvurabilir. Mahkemeye başvuran kişi, sınır dışı etme kararını veren makama da başvurusunu bildirir. Mahkemeye yapılan başvurular on beş gün içinde sonuçlandırılır. Mahkemenin bu konuda vermiş olduğu karar kesindir. Yabancının rızası saklı kalmak kaydıyla, dava açma süresi içinde veya yargı yoluna başvurulması hâlinde yargılama sonuçlanıncaya kadar yabancı sınır dışı edilmez.
DEPORT KODLARI (TAHDİT KODLARI)
Tahdit, kelime olarak çevresini daraltma, sırı koyma, sınırlama anlamlarına gelir. Hakkında sınır dışı kararı verilen yabancının siciline, bu kararın ne sebeple verildiğine dair bir kod işlenir.
Tahdit kodları, hakkında sınır dışı kararı verilmiş olan kişinin hangi sebeple sınır dışı edildiğini gösteren koddur. Kodun veriliş sebebinin önemine bağlı olarak, tahdit süresinde değişiklikler bulunur. Tahdit kodları ve ne anlama geldikleri aşağıda belirtilmiştir:
V-68 (İkamet izni bakanlık iznine tabi)
V-69 (İkamet izni iptal edilenler) 5 yıl boyunca ikamet izni verilmez.
V-70 (Sahte evlilik) 5 yıl boyunca ikamet izni verilmez.
V-71 (Adres değişikliğini bildirmeyen, gerçeğe aykırı beyan eden yabancılar) İdari başvuru ile kaldırılabilir
V-74 (Çıkışı bakanlık/valiliklere bildirilecek yabancılar) İdari başvuru veya dava ile kaldırılabilir.
V-77 (Ahıska Türkü olmadığı halde başvuruda bulunanlar)
V-84 (10 gün içinde ikamet izni alma koşuluna bağlı olarak giriş yapanlar) 10 gün içinde başvuru yapmayanlara konur
V-87 (Gönüllü geri dönüş yapan geçici koruma sahibi)
V-88 (Çalışma izni geçersiz kılınan yabancılar) Çalışma izninin iptal nedenlerine göre para cezası ve Türkiye’ye giriş yasağı da konulabilir. Meşruhatlı davetiye, yeni bir çalışma izni başvurusu veya idari dava ile kaldırılabilir.
V-89 (Geri kabulü sağlanan yabancılar)
V-91 (Ülkeden çıkışı izne tabi geçici koruma kapsamındaki yabancılar) Kodun kaldırılması idari başvuru veya dava yolu ile olabilir.
V-92 (Mükerrer kaydı olan geçici koruma kapsamındaki yabancılar) çift kayıt açılmış yabancıların kodudur. Kendiliğinden düzeltilmemişse çift kaydın düzeltilmesi için idari başvuru yapılması gerekir.
V-137 (Türkiye’yi terke davet edilenler) Bu kişiler 15 gün içerisinde Türkiye’yi terk etmeleri gerekir. 15 gün geçtikten sonra hala Türkiye’de iseler haklarında derhal deport kararı uygulanır ve giriş yasağı konulur.
V-144 (57-A kapsamında serbest bırakılanlar) Haklarında deport kararı olan bazı yabancıların ülkesine geri dönmesi mümkün olmayabilir veya dönerse bu kişinin hayati tehlikesi olabilir. Bu durumlarda yabancı 3. ülkeye deport edilebilir. Bu da mümkün değilse yabancı deport edilmez ve kendisine insani ikamet izni verilir. Bu süreçte kişiye V-144 kodu konulur. Meşruhatlı vize yöntemi ile kaldırılabilir.
V-145 (Gönüllü geri dönüş)
V-146 (Türk pasaportu şerhli) haklarında adli işlem başlatılan bazı Türk vatandaşlarının pasaportlarına uygulamada şerh konulmaktadır. Bazı durumlarda ise bu kişilerin pasaport başvuruları sonuçlandırılmamaktadır. Bu durum aslen hukuka aykırılık teşkil etmekte olup idari başvuru akabinde dava yoluna gidilmesi gerekmektedir.
V-147 (Pasaportu şerhli Türk vatandaşı eşi) Bu durum daha büyük bir hukuka aykırılık teşkil etmekte olup idari başvuru akabinde dava yoluna gidilmelidir.
V-148 (Geçici barınma merkezinde barınan kişi) Bilgilendirme kodu olup barınma süreci bittiğinde idari başvuru ile kaldırılabilir.
V-153 (AYM 3. ülkeye ilişkin tedbir kararı)
V-154 (Sınır dışı etme kararına karşı idare mahkemesine başvuru) Bilgilendirme kodu olup herhangi bir zararı olan kod değildir. Dava sonunda kaldırılır.
V-155 (Avrupa insan hakları mahkemesi tedbir kararı)
V-156 (Avukatlık vekalet ücreti)
V-157 (İkamet izni talepleri red edilenler) Kodun kaldırılması için meşruhatlı vize yoluna başvurulması veya red ikamet başvurusunun reddi kararına karşı idare mahkemesinde dava açılması gerekir.
V-158 (Yabancı temsilcilik personel/aile üyesi kimlik kartı iptal) Kart iptal nedenine göre idari başvuru veya dava yolu ile çözülebilir.
V-159 (Üçüncü ülkeye geçiş için ülkemize gelenler) Bilgilendirme kodu olup yabancı bakımından bir zararı yoktur.
G-26 (Yasadışı örgüt faaliyetleri) Sadece dava açılarak kaldırılabilir.
G-34 (Sahtecilik) Sadece dava açılarak kaldırılabilir.
G-42 (Uyuşturucu madde suçu) Sadece dava açılarak kaldırılabilir.
G-43 (Kaçakçılık suçları) Sadece dava açılarak kaldırılabilir.
G-48 (Fuhşa aracılık etme ve yer temini) Sadece dava açılarak kaldırılabilir.
G-58 (Öldürme suçları) Sadece dava açılarak kaldırılabilir.
G-64 (Tehdit) Sadece dava açılarak kaldırılabilir.
G-65 (Hırsızlık) Sadece dava açılarak kaldırılabilir.
G-66 (Gasp yağma) Sadece dava açılarak kaldırılabilir.
G-67 (Dolandırıcılık) Sadece dava açılarak kaldırılabilir.
G-78 (Bulaşıcı hastalık taşıyan yabancılar) Ancak hatalı teşhis yapılmışsa veya daha sonra yabancı tedavi olup sağlığına kavuşmuşsa yapılacak başvuru neticesinde Türkiye’ye giriş yasağı kalkar.
G-82 (Milli güvenlik aleyhine faaliyet) Sadece dava açılarak kaldırılabilir.
G-87 (Genel güvenlik açısından tehlike arz edilen kişiler) Sadece dava açılarak kaldırılabilir.
Ç-101 (Vize, vize muafiyeti, ikamet, çalışma izni ihlali / 3 ay süreyle giriş yasağı)Bu kişilere ek olarak para cezası verilir ve ülkeye girişi yasaklanır. Meşruhatlı vize veya dava yolu ile çözülebilir ve aynı zamanda Türkiye’ye giriş yasağı kaldırılır.
Ç-102 (Vize, vize muafiyeti, ikamet, çalışma izni ihlali / 6 ay süreyle giriş yasağı) Bu kişilere ek olarak para cezası verilir ve ülkeye girişi yasaklanır. Meşruhatlı vize veya dava yolu ile çözülebilir ve aynı zamanda Türkiye’ye giriş yasağı kaldırılır.
Ç-103 (Vize, vize muafiyeti, ikamet, çalışma izni ihlali / 1 yıl süreyle giriş yasağı) Bu kişilere ek olarak para cezası verilir ve ülkeye girişi yasaklanır. Meşruhatlı vize veya dava yolu ile çözülebilir ve aynı zamanda Türkiye’ye giriş yasağı kaldırılır.
Ç-104 (Vize, vize muafiyeti, ikamet, çalışma izni ihlali / 2 yıl süreyle giriş yasağı) Bu kişilere ek olarak para cezası ve yurda giriş yasağı uygulanır. Meşruhatlı vize veya dava yolu ile çözülebilir ve aynı zamanda Türkiye’ye giriş yasağı kaldırılır.
Ç-105 (Vize, vize muafiyeti, ikamet, çalışma izni ihlali / 5 yıl süreyle giriş yasağı) Bu kişilere ek olarak para cezası ve yurda giriş yasağı uygulanır. Meşruhatlı vize veya dava yolu ile çözülebilir ve aynı zamanda Türkiye’ye giriş yasağı kaldırılır.
Ç-113(Yasadışı giriş-çıkış yapanlar) 2 yıl boyunca Türkiye’ye girişleri engellenir ve ayrıca idari para cezası kesilir. İdari para cezası ödenirse Türkiye’ye sadece 2 yıl boyunca giriş yapılamaz ancak idari para cezası ödenmezse 2 yıla ek olarak 5 yıl daha Türkiye’ye giriş engellenir.
Ç-114 (Haklarında adli işlem yapılan yabancılar) Yabancınının Türkiye’deyken herhangi adli bir işleme konu olması halinde suçlu olup olmadığına bakılmaksızın yabancı 1 yıl boyunca Türkiye’ye giriş yasağı uygulanır. Dava yoluyla kaldırılabilir.
Ç-115 (Ceza evinden tahliye olan yabancılar) Suç işleyip de Türkiye’de hapis cezasını tamamlayanlar hakkında 1 yıl süreyle Türkiye’ye girişleri yasağı konulur. Dava ile kaldırılabilir.
Ç-116 (Genel ahlak ve kamu sağlığını tehlikeye atan yabancılar) Girişleri 1 boyunca engellenir. Dava yoluyla kaldırılabilir.
Ç-117 (Kaçak çalışanlar) 1 yıl süreyle Türkiye’ye tekrardan girişleri engellenir. Ayrıca idari para cezası uygulanır. Meşruhatlı vize yöntemi ile çözülebilir.
Ç-118 (İkamet izni iptal edilenler) Türkiye’ye 5 yıl boyunca girişleri engellenir. Meşruhatlı vize alınırsa Türkiye’ye giriş sağlanabilir.
Ç-119 (Kaçak çalışanların para cezasını ödememesi) verilen idari para cezasının Türkiye’den çıkış yaparken ödenmemesi halindebu kod işlenmesi suretiyle 5 yıl boyunca Türkiye’ye girişleri engellenir. Meşruhatlı vize yöntemi ile kaldırılabilir.
Ç-120 (Vize veya ikamet ihlalinden kaynaklanan para cezasının ödenmemesi) 5 yıl süreyle tekrardan Türkiye’ye giriş yapması engellenir.
Ç-135 (Yabancılar ve uluslararası koruma kanuna aykırı davrananlar) 5 yıl süreyle Türkiye’ye giriş yapmaları engellenir. Meşruhatlı vize alınarak kod kaldırılabilir.
Ç-136 (Seyahat masraflarını ödemeyenler) Yabancıların sınır dışı edilirken seyahat masraflarını kendileri tarafından karşılanamaması halinde Türkiye Cumhuriyeti tarafından karşılanmaktadır. Bu kod işlenerek yabancının ülkeye tekrar giriş yapabilmesi için bu masrafları ödemesi istenir.
Ç-137 (Terke davet edilen yabancılar) Terk edilmediği takdirde Türkiye’ye 5 yıl boyunca girişleri engellenir.
Ç-138 (İnat yolcu) 5 yıla kadar Türkiye’ye girişleri engellenebilir.
Ç-141 (Uluslararası güvenlik açısından sakıncalı görülen)
Ç-149 (Kamu güvenliği açısından sakıncalı görülen)
Ç-150 (Sahte belge ile giriş yapmaya çalışanlar) Meşruhatlı vize veya bazı hallerde dava yolu ile kaldırılabilir.
Ç-151 (Göçmen kaçakçısı/insan taciri) sadece dava yoluyla kaldırılabilir.
Ç-152 (Ülkeye girişi ihtiyaten engellenen yabancılar) Dava veya meşruhatlı vize ile kaldırılabilir.
Ç-166 (Girişini haklı nedene dayandırmayan/maddi imkanı bulunmayan) Meşruhatlı vize yolu ile kaldırılabilir.
Ç-167 (3 ila 6 ay arasında vize, ikamet, çalışma izni ihlalinde bulunanlara 1 ay süreyle ülkeye girişini engelleyen)
K (Kaçakçılıktan arananlar) Bu kod giriş yasağı vermeyebilir. Ayrıca yurtdışına çıkışı engelleme amacı ile de konulabilmektedir.
N-82 (İstihzan kodu) Girişi ön izne bağlı olan yabancılara verilir. Dava açılmadığı sürece yabancının Türkiye’ye girişi çok zordur.
N-95 (Giriş yasağının ihlalinin para cezası)
N-96 (Tanınan sürede ülkemizden çıkış yapmamanın idari para cezası)
N-97 (Adres beyanına ilişkin idari para cezası)
N-99 (İnterpol kodu) Hakkında İnterpol arama bülteni çıkarılan kişiler bakımından konulur. Bu kod Türkiye’ye giriş yasağına konulmasına da neden olabilmektedir.
N-119 (İzinsiz çalışmanın idari para cezası)
N-120 (Vize, ikamet, çalışma izni ihlali idari para cezası)
N-135 (Yasadışı giriş yapmanın veya teşebbüs etmenin idari para cezası)
N-136 (Sınır dışı seyahat masrafı)
N-168 (102. maddenin ç bendine muhalefetten idari para cezası)
N-169 (Bakanlıkça belirlenen idari yükümlülüklere uymama idari para cezası)
N-170 (Kabahatler kanunu veya diğer ilgili kanunlardan kaynaklanan idari para cezası)
N-171 (Belirlenen yükümlülükleri yerine getirmemeden kaynaklanan idari para cezası)
N-172 (Gönüllü geri dönüşe ilişkin seyahat masrafı)
O-100 (Semti Meçhul Yurda Giriş Yasaklı Sığınmacı) Türkiye’de İl Göç İdaresi Müdürlüklerine sığınmacı olarak başvuru yaparken belirtilen adreste bulunmadığı tespit edilen ve ülkeye girişi yasaklanmış sığınmacı yabancılar hakkında bu kod verilir.
O-176 (Uluslararası koruma talebi olumsuz değerlendirilen yabancılar 3 yıl) İdari başvuru sonrasında dava yoluna gidilebilir.
O-177 (Uluslararası koruma talebi olumsuz değerlendirilen yabancılar 5 yıl)
Bu kodlar, sınır dışı süreci içinde ilgili yabancının siciline işlenir. Bazılarının kaldırılabilmesi için çeşitli prosedürler uygulanmalı, birçoğu için ise dava açılmalıdır. Bu süreçleri yürütmek uzmanlık gerektirdiğinden, mutlaka bu konuda yetkin bir avukata müracaat edilmelidir.
Deport Kaldırma 2022 | Deport Avukatı Mersin