MANŞET

Deport Kaldırma – Deportasyon

Deport Kaldırma – Deportasyon

Deportasyon, bir ülkeden yabancı bireyleri sınır dışı etme ve yeniden girişlerine yasak koyma uygulamasına denir. Türk hukukunda “deport” terimi bu süreci tanımlamak için kullanılır ve İngilizce “deportation” teriminin eşdeğeri olarak kabul edilir. Uygulamada, sınır dışı etme kararları, yeniden giriş yasaklarından daha yaygın olarak verilmektedir.

“Yabancı bireyler” terimi, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan tüm bireyleri ifade eder.

6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nun 53. maddesi uyarınca, yabancılar hakkında deport kararı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü veya yabancı vatandaşın bulunduğu valilik tarafından verilebilir.

Deport kararı iki şekilde alınabilir. İlk olarak, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ilgili yabancı vatandaş hakkında deport talimatı verir ve valilik tarafından resmi olarak alınan deport kararı sonucunda deport işlemi gerçekleştirilir. İkinci olarak, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü herhangi bir talimat vermeden, ilgili valilik tarafından re’sen alınan bir deport kararı doğrultusunda yabancı vatandaş hakkında deport işlemi gerçekleştirilebilir.

Deport(Sınır Dışı Edilme) Kararı Nasıl Kaldırılabilir?

Yabancı bir kişiye verilen deport (sınır dışı edilme) kararı genellikle süresi dolunca kendiliğinden kalkar. Bunun yanı sıra, sürenin dolması beklemeden deport kararının kaldırılması için iki farklı yol vardır.

İlk olarak, yabancı kişi, meşru bir nedene dayanarak (örneğin, çalışma, eğitim veya sağlık amaçları gibi) Türkiye’ye seyahat etmek için vize başvurusunda bulunabilir. Eğer vize başvurusu kabul edilirse, deport kararı kaldırılır ve yabancı kişi ülkeye girebilir.

İkinci olarak, yabancı kişi, deport kararını hukuka aykırı bulduğu takdirde, idare mahkemesinde deport kararını iptal etmek için dava açabilir. Eğer mahkeme, deport kararının hukuka aykırı olduğuna karar verirse, deport kararı kaldırılır ve yabancı kişi ülkeye girebilir.

Meşruhatlı Vize Yoluyla Deport(Sınır Dışı Edilme) Kararının Kaldırılması

Deport (sınır dışı edilme) kararı alan ve ülkeye girişi belirli veya belirsiz bir süre yasaklanan yabancı kişiler, özel bir sebep nedeniyle alacakları meşruhatlı vize davetiyesi sayesinde tekrar Türkiye’ye giriş yapabilirler. Bu sebepler arasında evlilik, eğitim-araştırma, çalışma ve tedavi gibi nedenler bulunabilir. Bu şekilde alınacak vize doğrultusunda deport edilen kişi, yasaklanma süresi dolmadan Türkiye’ye giriş yapabilir.

Ancak, meşruhatlı vize davetiyesi alma hakkı sadece belirli koşullar altında verilir. Bunlar, yasaklama nedeninin hafifletilmesi, hukuki bir kararın uygulanması veya Türk Dışişleri Bakanlığı’nın belirlediği diğer özel koşullara bağlıdır. Bu nedenlerle, yabancı kişilerin meşruhatlı vize davetiyesi alma hakları sınırlıdır ve her durumda geçerli olmayabilir.

İdari Dava Yoluyla Deport(Sınır Dışı Edilme) Kararının Kaldırılması

Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nun 53. maddesi uyarınca, hakkında deport kararı verilen yabancı kişi, deport kararının kaldırılması için idari dava yoluyla başvuruda bulunabilir. Deport kararının kaldırılması için idari dava, deport kararının yabancıya tebliğ edildiği tarihten itibaren yedi gün içinde açılmalıdır. Bu nedenle, hakkında deport kararı verilen yabancı kişinin hukuki desteğe başvurması önemlidir.

İdari dava yoluyla deport kararının kaldırılması için yabancı kişinin, deport kararının dayandığı gerekçelerin hukuki açıdan değerlendirilmesi gerekmektedir. Eğer deport kararı, yabancı kişinin haklarına veya hukuki çıkarlarına aykırıysa, idari dava yoluyla kararın kaldırılması mümkün olabilir. İdari dava sonucunda, mahkeme deport kararını iptal ederse, yabancı kişi ülkeye tekrar girebilir.

Deport kararının kaldırılması için idari dava açıldığı takdirde, yabancı kişi deport edilmeden dava sonuçlanıncaya kadar ülkede kalabilir. Yargılama sonucunda verilecek karar doğrultusunda ise hareket edilecektir.

Ancak, idari dava süreci uzun ve zorlu olabilir. Bu nedenle, hukuki olarak elinizde olan savunmaları ve iddiaları doğru bir şekilde ortaya koymak için tecrübeli ve bu alanda uzmanlaşmış bir avukatla çalışmak her zaman yararlı olacaktır. Avukatınız, davanın hangi süreçlerden geçeceğini ve ne şekilde işletileceğini size anlatacak, bu sayede somut durumunuzu net bir şekilde değerlendirebileceksiniz.

Haklı olsanız bile, hukuki savunmanızı doğru bir şekilde ortaya koyamadığınız takdirde, hak kaybına uğrayabilirsiniz ve deport kararını kaldırmak için gerekli olan imkanları kaybedebilirsiniz. Bu nedenle, bir avukatla çalışarak hukuki haklarınızı korumak ve deport kararının kaldırılması için en iyi mücadeleyi vermek en doğru tercih olacaktır.

Deport kararının kaldırılması  ile ilgili gelişmeleri yakından takip etmek için bizleri sosyal medya hesaplarımızdan da takip edebilirsiniz. Instagram hesabımızda güncel hukuki paylaşımları yaptığımız gibi blog sayfamızdan da güncel haber ve yazılarımıza ulaşabilirsiniz.

 

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu