MANŞET

Deport (Sınırdışı Edilme ) Kararının İptali Örnek Dilekçe

Deport (Sınırdışı Edilme ) Kararının İptali Örnek Dilekçe

Deport, sınırdışı edilmek demektir. Deport kararı yani sınır dışı kararı valilik tarafından verilir. Deport edilen yabancı, sınır dışı etme kararına karşı, kararın tebliğinden itibaren yedi gün içinde idare mahkemesine başvurabilir. Sınır dışı edilen yabancı, deport kararının tebliğ edilmesinden itibaren yedi gün içerisinde idare mahkemesinde dava açabilecektir.

Deport kararına itiraz nereye yapılır?

Yabancı veya yasal temsilcisi ya da avukatı, sınır dışı etme kararına karşı, kararın tebliğinden itibaren yedi gün içinde idare mahkemesine başvurabilir. Mahkemeye başvuran kişi, sınır dışı etme kararını veren makama da başvurusunu bildirir. Mahkemeye yapılan başvurular on beş gün içinde sonuçlandırılır.

Deport kararına karşı ne yapılabilir?

Deport kararına itiraz, dava yolu ile gerçekleştirilebilir. Deport kararı idarenin aldığı bir karar olması dolayısıyla idari işlem niteliğindedir. İdari işlemlerin iptali için idare mahkemesinde iptal davası açılmalıdır. İdarenin gerçekleştirdiği bütün iş ve işlemler yargı denetimine tabi tutulabilir.

Sınır Dışı Edilme İşlemleri ve Süreci

Hakkında deport edilme sebepleri gerçekleşen yabancı kolluk kuvvetleri tarafından yakalanmış olabilir. Resmi bir kurumun durumu fark etmesi üzerine kolluk kuvvetlerine durum ihbar edilmiş olabilir. Yahut yabancı kendi isteği ile kolluk kuvvetlerine durumu bildirerek ülkeyi terk etmek istediğini bildirebilir.

Yakalanan yabancı öncelikle hastaneye götürülerek muayene yapılır. Sonrasında İl Göç İdaresinin bu tarz durumlar için belirlediği bir yere götürülür. Burada yabancı kişinin deport edilmesine ilişkin evraklar hazırlanır.

Belgeleri tamamlanan yabancı geri gönderme merkezine gönderilir. İstanbul’da yabancı kadın Silivri Geri Gönderme Merkezine gönderilirken yabancı erkek Çatalca Geri Gönderme Merkezine götürülür. Geri gönderme merkezine bu şekilde nakledilen yabancı işlemleri bittiğinde ve dava da açmamış ise ülkelerine gönderilmesi sağlanır. Bazı durumlarda ise yabancının istediği başkaca bir ülkeye gönderilebilir.

Deport (Sınırdışı Edilme ) Kararının İptali Örnek Dilekçe Örneği

DEPORT (SINIR DIŞI EDİLME) KARARININ İPTALİ AMACIYLA AÇILACAK DAVALAR İÇİN ÖRNEK DAVA DİLEKÇEMİZ AŞAĞIDA BİLGİNİZE SUNULMUŞTUR

Yürütmenin Durdurulması Taleplidir

……… İDARE MAHKEMESİ BAŞKANLIĞI’NA

DAVACI :

VEKİLİ :

DAVALI : ………… VALİLİĞİ (İl Göç İdaresi Müdürlüğü)

DAVA KONUSU : …………… Valiliği tarafından davacı müvekkil hakkında tanzim edilen ………… tarihli ve ………. sayılı sınır dışı etme kararının öncelikle yürütmesinin durdurulması, akabinde iptali talebidir.

TEBLİĞ TARİHİ :

AÇIKLAMALAR :

1-) Davacı müvekkil Türkiye’ye yasal bir şekilde, kendine ait pasaportu ile giriş yapmıştır. Türkiye’de çocuk ve hasta bakıcılığı ile uğraşarak ailesinin ve kendisinin geçimini sağlamakta ve ………. yıldır Türkiye’de bulunmaktadır.

2-) ….. Emniyet Müdürlüğü ekiplerince yürütülen bir operasyon kapsamında …. pansiyonda yapılan arama sırasında müvekkilin pansiyona ait odaların birinde kaldığı tespit edilmiş ve …. Valiliği Göç İdaresi Müdürlüğü …/…/… tarihli ve …. sayılı kararıyla davacı müvekkilin “menfaat karşılığı fuhuş yapmak suretiyle geçimini meşru olmayan yollardan sağladığı” gerekçesiyle sınır dışı edilmesine karar vermiştir.

3-) Oysa davacı müvekkil olay tarihinde tamamen tesadüf eseri olarak bahse konu pansiyonda kalmaktadır. Aslında olayda büyük bir yanlış anlaşılma söz konusudur. Davacı müvekkilin …….. uyruklu olmasının ve buna bağlı olarak fuhuş yaptığı ön yargısının yaygın olması sebebiyle bu karar verilmiş olup müvekkilin fuhuş yaptığına ilişkin hiçbir bilgi-belge yada somut bulgu-delil veya en azından bir şikayet yada iddia bile yoktur.

4-) Sınır dışı kararı doğru olmayıp fuhuş yaptığı gerekçesiyle ülkesine geri gönderilmesi hâlinde toplumsal baskı nedeniyle yaşamı tehlikeye düşebilecek olan müvekkil hakkında verilen sınır dışı edilme işleminin iptaline karar verilmesini sağlamak üzere işbu davayı açmak zorunluluğumuz doğmuştur.

HUKUKİ NEDENLER : 6458 sayılı Kanun ve ilgili sair mevzuat.

HUKUKİ DELİLLER : Kimlik bilgileri ve çalışılan işi kanıtlayan belgeler, …/…/… tarihli Valilik iptal kararı, her türlü yasal delil

SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda açıkladığımız nedenlerle davacı müvekkilin haksız olan sınır dışı edilme işleminin uygulanması durumunda telafisi güç ve imkansız zararlar doğacağından öncelikle YÜRÜTMENİN DURDURULMASINA, dava sonucunda ise IPTALINE karar verilmesini, yargılama giderleri ile avukatlık ücretinin karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesini vekaleten arz ve talep ederim. …/…/…

Davacı Vekili

Deport (Sınırdışı Edilme ) Kararının İptali Örnek Dilekçe

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu