EN SON EKLENENLER

Deprem Bölgesinde Hırsızlık Suçunun İşlenmesi

Deprem Bölgesinde Hırsızlık Suçunun İşlenmesi

06.02.2023 tarihinde, saat 04:17’de merkezi Kahramanmaraş ili Pazarcık ilçesinde 7.7 büyüklüğünde ve aynı gün saat 13:24’te merkezi Kahramanmaraş ili Elbistan ilçesinde 7.6 büyüklüğünde deprem meydana gelmiş olup, Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerimiz depremden birinci derece etkilenen illerimizdir. Bu şehirlerde birçok bina yıkılmış, vatandaşlarımız hayatını kaybetmiştir.

İnsanlarımızın bu zafiyetinden yararlanılarak hırsızlık suçunun işlenmesi hali Kanun koyucu tarafından 5237 Sayılı TCK’nun 142. Maddesi kapsamında hırsızlık suçunun nitelikli hali olarak kabul edilmiştir. TCK’nun 142. maddesinin ikinci fıkrasının (c) bendinde düzenlenen bu nitelikli halin düzenlenmesinde hem hırsızlık suçunun işlenmesindeki kolaylaşma hem de başkalarının başına gelen felaketten istifade edecek kadar kötü niyet sahibi olma durumu etkili olmuştur.[1]

5237 Sayılı Kanunun 142. maddesinin ikinci fıkrasının (c) bendi; “Doğal bir afetin veya sosyal olayların meydana getirdiği korku veya kargaşadan yararlanarak işlenmesi hâlinde, beş yıldan on yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.” şeklinde düzenlenmiştir.

TCK 142 Cezası Nedir?

TCK 142/1 kapsamında nitelikli hırsızlık suçunun işlenmesi halinde bu suçu işleyen kişiye mahkeme tarafından üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası verilir. TCK 142/2 kapsamında nitelikli hırsızlık suçunu işleyen kişiye mahkeme tarafından beş yıldan on yıla kadar hapis cezası verilir.

5237 Sayılı Kanunun 142. maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinde Fıkranın (d) bendinde, hırsızlık suçunun haksız yere elde bulundurulan veya taklit anahtarla ya da diğer bir aletle kilit açmak suretiyle işlenmesi, bir nitelikli hâl olarak kabul edilmiştir. Bu nitelikli hâl için önemli olan, hırsızlık suçunun kilit açmak suretiyle işlenmesidir.

Kamu güvenliği ve yararının korunması amaçlanmıştır. Burada eşyanın bulunduğu yer önemli olmadığı gibi, bu suçun afet veya felaketten önce işlenip işlenmemesinin de hırsızlık suçunun nitelikli sayılmasında etkisi olmayacaktır.

TCK 142 şikayete tabi mi?

5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 142. maddesine, 5560 sayılı Yasa’yla eklenen (4) numaralı fıkrada “Hırsızlık suçunun işlenmesi amacıyla konut dokunulmazlığının ihlâli veya mala zarar verme suçunun işlenmesi halinde, bu suçlardan dolayı soruşturma ve kovuşturma yapılabilmesi için şikayet aranmaz.” denilmektedir.

Hırsızlık Suçunun Yağma Suçuna Dönüşmesi Hali

Fail, mağdura ait bir malı almak için mağdura cebir ve tehdit uyguladığı anda hırsızlık suçu yağma suçuna dönüşür. Failin uyguladığı cebir ve tehdit, ancak hırsızlık suçu tamamlanmadan işlenirse suç yağma suçuna dönüşür.

Yağma Suçu

Yağma suçu, cebir kullanma ve tehdit suçlarının hırsızlık suçu ile birleşmesinden meydana gelmesi nedeniyle bileşik bir suçtur. Ancak yağma, bu haliyle bağımsız bir suç tipidir. Hırsızlık suçunun nitelikli hali olarak değerlendirilemez.

Yağma suçunda, cebir ya da tehdit sonucunda malın alınmasıyla birlikte eylem tamamlandığı halde[8], hırsızlık suçunda malın alınmış olması yetmez, malın zilyetliğinin tam olarak failin hâkimiyet alanına girmesiyle eylem tamamlanır. Hırsızlıkta malı alan failin, henüz zilyedin hâkimiyet alanından çıkarmazdan evvel, bu amaçla, malın alınıp götürülmesine karşı koymaması için, mağdura cebir ve tehditte bulunması yağma suçunu oluşturur.

Yağma suçu şikayete tabi mi ?

Yağma suçu şikayete bağlı bir suç değildir.

Yağma suçu hangi mahkeme bakar?

Yağma suçunda görevli mahkeme 18 yaşından küçüklerin suçu işlemesi halinde çocuk ağır ceza, 18 yaşından büyüklerin suçu işlemesi halinde ağır ceza mahkemesidir.

Yağmaya teşebbüsün cezası nedir?

TCK 148 ve TCK 149 da belirtilen Yağma suçuna teşebbüs eden fail ceza alacaktır. Ancak cezası azaltılır. Buna göre cezası dörtte bir oranında azaltılabileceği gibi dörtte üç oranında da azaltılabilir. Yani teşebbüs halinde suçun cezası durumun koşullarına göre 1.5 yıl hapse kadar düşebilmektedir.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu