Devlet Memurluğundan Çekilmiş Sayılma Halleri
Devlet Memurluğundan Çekilmiş Sayılma Halleri
Devlet memurluğundan çekilme usulü Devlet Memurları Kanunu madde 94’te düzenlenmiştir. buna göre devlet memurunun bağlı olmuş olduğu kuruma yazılı müracaatı ile memurluktan çekilmek istediğini beyan edebilir. Görevden çekilmenin bir diğer yolu ise çekilmiş sayılmadır. Devlet memurluğu görevinden çekilmiş sayılma şu hallerde gerçekleşir:
- Göreve geçerli mazeret olmaksızın kesintisiz olarak 10 gün devam edilmemesi
Yani memurun mazeret izni yahut yıllık izinde olmadan mazeretsiz olarak görevin terk edilmesi halidir. Memurun bu durumda görevinden çekilmiş sayılması için işe gelmeme süresinin kesintisiz 10 gün olması gerekir.
- Aylık izin süresinin ardından 10 gün içinde iş başı yapılmaması
Devlet Memurları Kanunu madde 108’de memurun aylıksız olarak izne çıkabileceği düzenlenmiştir.
Devlet Memurları Kanunu Madde 108/1: Memura, 105 inci maddenin son fıkrası uyarınca verilen iznin bitiminden itibaren, sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi şartıyla, istekleri üzerine onsekiz aya kadar aylıksız izin verilebilir.
Devlet Memurları Kanunu madde 105/son: Ayrıca, memurun bakmakla yükümlü olduğu veya memur refakat etmediği takdirde hayatı tehlikeye girecek ana, baba, eş ve çocukları ile kardeşlerinden birinin ağır bir kaza geçirmesi veya tedavisi uzun süren bir hastalığının bulunması hâllerinde, bu hâllerin sağlık kurulu raporuyla
belgelendirilmesi şartıyla, aylık ve özlük hakları korunarak, üç aya kadar izin verilir. Gerektiğinde
bu süre bir katına kadar uzatılır.
Devlet memuruna bazı şartların varlığı halinde verilmiş olan iznin bitmesiyle birlikte sağlık raporlu olarak memur hala işe devam edemeyecek şekilde ise 18 aya kadar kesintisiz izne ayrılabilir. Ancak aylıksız olarak izne ayrılmak isteyen memur durumunu belgeleyen sağlık raporu almak zorundadır. Aynı zamanda aylıksız izne ayrılma devlet memurunun talebi üzerine verilir. Yine kanun tarafından memura, doğumdan sonra veya evlat edinme durumunda aylıksız izne ayrılabileceğini düzenlenmiştir.
Aylıksız olarak izne ayrılan devlet memuru; aylıksız izin süresinin bitiminden önce mazereti gerektiren sebebin ortadan kalkması hâlinde, on gün içinde göreve dönülmesi zorunludur. Aylıksız izin süresinin bitiminde veya mazeret sebebinin kalkmasını izleyen 10 gün içinde görevine dönmeyenler, memuriyetten çekilmiş sayılır. Görüldüğü üzere memurun işine geri dönmesi için izin süresinin bitmesine gerek yoktur. Mazeretin olduğu sebebin ortadan kalkılmasıyla birlikte 10 gün içerisinde işe geri dönülmesi zorunludur. Aksi takdirde memuriyetten çekilmiş olma sonucu doğar.
- İzin İle yurt dışına gönderilen memurun izin süresinin bitiminden sonra göreve başlamaması
Görüldüğü üzere yukarda sayılan hallerde memura işine dönmesi için 10 günlük süre tanınır. Zira görevden çekilmiş sayılması bu 10 günün sonunda gerçekleşmiş olmaktadır. Ancak bazı durumlarda memura 10 günlük süre verilmeden verilen izin süresinin bitimiyle birlikte memuriyetten çekilme sonucu doğar.
- Mesleğine ait hizmetlerde yetiştirilme, eğitim, staj için yurt dışına gitmesine izin verilmesi,
- Kurumlar tarafından açılmış yarışma sınavlarında başarılı olan veya dışardan özel burs sağlayan kişilerin yurt dışına gidilmesine izin verilmesi
sayılan bu haller dahilinde yurt dışına çıkışına izin verilen kişilerin sürenin bitimiyle birlikte işe geri dönülmemesi halinde memurluk görevinden çekilmiş sayılırlar. Göreve dönülmesi için 10 gün beklenmesine gerek yoktur.
- Naklen Atama Yoluyla Gelen Memurun İş Başı Yapmaması
Naklen atanarak başka bir yerde görevlendirilen memur, atama emrinin kendisine tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde yeni görev yerinde işe başlamak zorundadır. Tabi ki yeni görev yerine başlaması için ek olarak süreye ihtiyaç olunması halinde 15 güne ilave süre eklenebilir. Naklen atanmış olan memur 15 gün sonunda yahut verilen ek sürenin bitimiyle birlikte görevine başlaması gerekir. Aksi halde memuriyetten çekilme sonucu doğar.
Memurluktan Çekilmiş Sayılmanın Sonuçları
Devlet memurunun yukarda sayılmış olan eylemlerde bulunması halinde memurluk görevinden çekilmiş sayılır. Bu halde memurluktan çekilmiş sayıldığı gün itibariyle devlet memurluğu görevi sona erer. Yeniden devlet memurluğuna alınabilmek için bu sürenin üzerinde 1 yıl geçmiş olması gerekir.
Devlet Memurluğundan Çekilmiş Sayılma Halleri
Stajyer Av. Merve ÇATAR
Makale Yazarlığı İçin
Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.