Düğünde Takılan Takılar Kime Aittir?
1Düğünde Takılan Takılar Kime Aittir?
Boşanmada düğün takıları kimin hakkıdır sorusu sıklıkla merak edilen hususlardan birisi olup, boşanma sürecinde ihtilaf konusu olmaktadır.
Düğünde takılan takılar kime takıldığı fark etmeksizin kadına aittir. Bu noktada belirtmek gerekir ki erkeğe takılan takılar içerisinde yalnızca erkeğin kullanımına özgü olanlar erkeğe ait olup, diğer tüm ziynet eşyaları kadının hakkıdır.
Düğünde Takılan Takılar Kime Aittir?
Boşanma sürecinde manevi sonuçlar kadar maddi sonuçlar da üzerinde durulması gereken konulardandır.
Öyle ki boşanmada mal paylaşımı, boşanmada tazminat ve nafaka gibi maddi hususlarda sıklıkla hak kaybı yaşanabilmektedir. Boşanmanın bir diğer maddi sonucu olan “düğünde takılan takılar” hususu da çok sık hak kaybına sebep olabilmektedir
Düğünde takılan takılar ister geline isterse de damada takılmış olsun kişiye özgülenmiş takı olmadığı sürece kadına aittir. O yüzden boşanma sürecinde kadın, düğün takılarını talep edebilir.
Boşanmada Düğün Takıları Nasıl Alınır?
Boşanma sürecinde düğün takıları karşı taraftan “boşanma davası” içerisinde talep edilebileceği gibi, boşanma davasının kesinleşmesinden sonra dava açılarak düğün takılarına ilişkin haklar korunabilir.
Bu süreçte hak kaybı yaşanmaması için sürecin doğru bir şekilde yürütülmesi gerekir. Örneğin anlaşmalı boşanma davalarında taraflar kendi aralarında imzaladıkları “boşanma protokolü” içerisinde düğün takıları ile ilgili uzlaşma beyanında bulunmalıdırlar.
Aksi halde anlaşmalı boşanmadan sonra bu haklarını kaybedebilme sonucuyla karşı karşıya kalınabilir. Veya çekişmeli boşanma sürecinde düğün takılarını talep eden kişi, düğün takılarının miktarı konusunda ispat ile ilgili sıkıntılar yaşayabilmektedir. O yüzden bu süreçte hukuki prosedürleri doğru bir şekilde yerine getirebilmek önem arz eder.
Düğün takılarının boşanma davası içerisinde talep edilebilmesi için, davacının boşanma dilekçesi içerisinde düğün takılarına ilişkin talebini beyan etmesi gerekir. Eğer düğün takıları boşanma dilekçesi içerisinde talep edilmezse, takılara ilişkin ayrıca bir dava açılarak boşanma davası ile birleştirilmesi istenebilir.
Boşanmada düğün takıları aynen iadesi talep edilebileceği gibi, aynen iadenin mümkün olmadığı durumlarda, takıların maddi karşılığı da karşı taraftan talep edilebilmektedir. Örneğin düğünden sonra takıların bozdurulup, farklı bir ihtiyaç için harcandığı durumlarda kadın, karşı taraftan düğün takılarının maddi karşılığını talep edebilir.
Ziynet Davasında Bedel Nedir ?
Ziynet eşyalarına ilişkin dava genellikle düğünde takılan ziynetlerin aynen iadesi, mümkün olmadığı takdirde bedelinin iadesi şeklinde açılmaktadır.
Yine dava dilekçesinde bedel belirlenmesi ilk aşamada mümkün olmayabilir. Bu durumda dava açılması esnasında bir hata yapılmaması için avukat ile görüşmeniz sağlıklı olacaktır. Dava dilekçesinde talep edilebilecekler ve dilekçe yazımı davanın reddedilmemesi için oldukça önemlidir.
Ziynet davası açıldıktan sonra dosya düğün videoları ve fotoğraflarının ziynet eşyalarının gramı, ayarı, ne olduğu, ne kadar olduğu yönünden incelenmesi için bilirkişiye gönderilir. Bilirkişi bu video ve fotoğrafların yardımı ile düğünde takılan altın, para ve diğer ziynet eşyalarının bedelini belirler.
Ziynet Davasında Yetkili ve Görevli Mahkeme ?
Ziynet eşyalarına ilişkin davalarda aile mahkemeleri görevlidir. HMK uyarınca genel yetki kurallarına uyularak dava, davalının yerleşim yerinde açılmalıdır.
Düğün Takıları Mal Paylaşımına Dahil Edilir Mi?
Hayır, düğün takıları boşanmada mal paylaşımı yapılırken hesaplanmaz. Düğün takıları gelinin hakkı olup, boşanma sürecinde mal paylaşımı yapılırken, mal rejimi ne olursa olsun dahil edilmez.
Düğünde Takılan Takılar Kime Aittir?