MANŞET

Eş Durumu Nedeniyle Tayin İsteme*2023

Eş Durumu Nedeniyle Tayin İsteme*2023

Devlet memuru olan kişilerin farklı şehirlerden biriyle evlenmesi veya eşlerinden farklı bir şehre tayinlerinin çıkması söz konusu olabilir. Eşi farklı şehirde olan devlet memuru eşinin yanına tayin istemesi mümkündür. Hatta eşi devlet memuru olmasa dahi devlet memuru eş, kanundaki şartların mevcut olması şartıyla tayin talep edebilir. Eş durumu nedeniyle tayin isteme aile birliğinin sağlanmasıyla ilgilidir. Ailenin korunması Anayasa’da güvence altına alınmıştır. Ailenin korunması hakkı Anayasa’nın 41. maddesinde düzenlenmiştir.

Madde 41 – Aile, Türk toplumunun temelidir ve eşler arasında eşitliğe dayanır. 
Devlet, ailenin huzur ve refahı ile özellikle ananın ve çocukların korunması ve aile planlamasının öğretimi ile uygulanmasını sağlamak için gerekli tedbirleri alır, teşkilatı kurar.

İlgili kanun hükmünde görüldüğü üzere, devlete bir takım ödevler yüklenmiştir. Ailenin huzur ve mutluluğunun devamının sağlanması dolayısıyla ailenin korunması için devletin gerekli tedbirleri alması gerekir. Bu kapsamda devlet memurları kamu görevlerini yaparken ailevi kaygılardan uzak olması gerekir. Aynı zamanda kamu hizmetleri daha etkin ve verimli yürütüleceği şüphesizdir.

Devlet Memurları Kanunu’nun 72. Maddesi- Yeniden veya yer değiştirme suretiyle yapılacak atamalarda; aile birimini muhafaza etmek bakımından kurumlar arasında gerekli koordinasyon sağlanarak memur olan diğer eşin de isteği halinde ataması, atamaya tabi tutulan memurun atandığı yere 74 ve 76 ncı maddelerde belirtilen esaslar çerçevesinde yapılır.

Atanma talebinde bulunan eşin atanmak istediği yerde kendisine uygun bir görev yeri bulunması gerekir. Eş için uygun bir görev yeri bulunuyorsa tayin talebinin kabul edilmesi gerekir. Zira eş nedeniyle tayin ataması hususu yasal dayanağını öncelikle Anayasa’dan alır.

Eşlerden Birisi Memur Değilse Yine de Bu Haktan Yararlanılabilir Mi?

Eşlerden birinin memur olup diğerinin olmaması halinde de eş nedeniyle tayin isteme hakkından yararlanılabilir.

Eş Durumu Nedeniyle Tayin İsteme
Eş Durumu Nedeniyle Tayin İsteme

Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik 14. maddesi- Aile birliği mazeretine dayanarak yer değiştirme isteğinde bulunan memur, eşinin kamu kurum ve kuruluşlarında kamu personeli olarak çalıştığına veya atanmayı talep ettiği yerde eşinin başvuru tarihi itibarıyla son iki yıl içinde 360 gün sosyal güvenlik primi ödemek suretiyle kendi adına veya bir hizmet akdi ile işverene bağlı olarak halen çalıştığına ya da birinci fıkranın (e) bendinde sayılan görevlerde bulunduğuna ilişkin belgeyi kurumuna ibraz etmekle yükümlüdür. Ayrıca yer değiştirme başvurusuna, evlilik durumunu kanıtlayan belgenin de eklenmesi gerekir.

İlgili hüküm kapsamındaki şartların varlığı halinde devlet memuru olmayan eşin yanına tayin istenebilir.

  • Kamu personeli olmayan eşin, kurum içi yer değiştirme suretiyle atanma imkanının olmaması veya eşin zorunlu yer değiştirmeye tabi tutulan bir görevde bulunması,
  • Kamu personeli olmayan eşin başvuru tarihi itibarıyla son iki yıl içinde 360 gün sosyal güvenlik primi ödemek suretiyle kendi adına veya bir hizmet akdi ile işverene bağlı olarak halen çalışıyor olması durumunda,

tayin istenebilir.

Durumu Nedeniyle Tayin Talebi Reddedilirse Ne Yapılabilir?

Eş durumu nedeniyle tayin talebinin reddedilmesi halinde işlemin iptali için dava açılması mümkündür. Bu kararlar idare tarafından verildiği için idari işlem niteliğindedir.

Anayasa Madde 125 – İdarenin her türlü eylem ve işlemlerine karşı yargı yolu açıktır. 

İdari işlemlerde idarenin karar verirken takdir yetkisi olsa dahi bu sınırsız değildir. Zira idare takdir yetkisini kullanırken Anayasa tarafından güvence altına alınan ailenin korunması hükümlerini dikkate alması gerekir. Zira Ailenin korunmasına ilişkin hükümler emredicidir.

Eş nedeniyle tayin talebinin reddi kararının tebliğinden itibaren 60 gün içerisinde idare mahkemesinde iptal davası açılabilir.

Eş Durumu Nedeniyle Tayin İsteme*2023

Stajyer Av. Merve ÇATAR

Makale Yazarlığı İçin
Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu