YABANCILAR VE VATANDAŞLIK HUKUKU

Evlenerek Vatandaşlık Alma

Evlenerek Vatandaşlık Alma

Yabancıların evlilik yoluyla Türk vatandaşı olma şartları 5901 Sayılı Vatandaşlık Kanununun 16. maddesine göre düzenlenmiştir.

Bir yabancının bir Türk vatandaşı ile evlenmesi durumu tek başına o yabancıya kendiliğinden Türk vatandaşı olma hakkı kazandırmaz. Geçici koruma altındaki Suriyelilerin evlilik yoluyla Türk vatandaşı olma hakları yoktur.

İlgili kanun gereğince ikamet izni olan yabancı uyruklu şahsın eş üzerinden vatandaş olabilmesi için aşağıdaki şartlara haiz olması gerekmektedir:

Vatandaşlık başvurusunda bulunacak olan yabancının en az 3 yıldan beri Türk vatandaşı ile evli olması ve evliliğin devam ediyor olması,

Eşlerin aile birliği içinde yer alması,

Yabancının evlilik birliğine aykırı faaliyette bulunmaması,

Yabancının kamu güvenliğini tehdit edecek bir halinin bulunmaması.

Bir Türk vatandaşı ile evlilik yapan yabancılar yukarıdaki şartların tamamını taşımaları durumunda ikamet ettikleri şehirdeki valiliğe giderek vatandaşlık başvurusunda bulunabilirler.

Fakat Türk vatandaşı olan eşin, vatandaşlık başvurusu yapılan tarih sonrasında vefat etmesi durumunda, yukarıdaki şartlarda yer alan “eşlerin aile birliği içinde yaşaması” şartı aranmaz. Türk vatandaşı hakkı kazanan yabancılar istedikleri zaman Türk vatandaşlığı için başvuru yapabilirler.

 

 



Geçici Koruma Kapsamındaki Suriyelilerin Durumu

Suriyeli sığınmacıların Türk vatandaşı evlenme ile vatandaşlık kazanması konusunda açık bir hüküm olmamakla birlikte 3 yılı doldurdukları durumda Valiliklere bağlı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüklerine başvurabilirler. Fakat bu vatandaşlık kazanmak değil, başvuru yapma hakkıdır. Gerekli incelemelerin sonunda kurum kabul de edebilir, red de edebilir.



Boşanma Durumunda Türk Vatandaşlığı Biter mi?

Evlilik yoluyla Türk vatandaşı olan bir kişi, herhangi bir sebepten dolayı Türk eşinden boşanmak isterse vatandaşlığı olduğu gibi devam eder. Evliliğinin sonlanması vatandaşlığını etkilemez. Bir Türk vatandaşının bir Suriyeli ile evlenmesi ona Türk vatandaşlığı kazandırmaz.



Evlilik Yoluyla Türk Vatandaşlığı Kazanabilmek İçin Aranan Şartlar Nelerdir?

Her yabancı yalnız evlilik yaparak Türk vatandaşlığına hak kazanamaz. Türk vatandaşlığı kazanmak isteyen her yabancının belli şartları yerine getirmesi gerekmektedir. Buna göre evlilik yoluyla yabancıların Türk vatandaşlığına geçme şartları 5091 Sayılı Vatandaşlık Kanunu‘nun 16. maddesinde sayılmaktadır. Bu şartları şu şekilde sıralayabiliriz:

Türk vatandaşı ile birlikte yürütülen evliliğin en az 3 senedir kesintisiz sürüyor olması gerekir ve doğal olarak bu evlilik, başvuru anında sürüyor olmalıdır. En az 3 yıldır evlilik birliği içerisinde bulunan yabancı, diğer şartları da taşıdığı takdirde vatandaşlık başvurusunda bulunabilir.

Bir Türk vatandaşı ile evlenen yabancı, evlilik sonrasında evlilik birliğini sağlama ve bu birlik içerisinde yaşamını devam ettirme yükümlülüğü altındadır. Evlilik birliği sağlanmamış evlilikler, vatandaşlık kazanmak için yeterli değildir. Evlilik birliğinin en somut kanıtı, aynı hane içerisinde yaşamaktır. Ancak birliğin devamını sağlama süreci, Türkiye sınırları içerisinde devam etmek zorunda değildir. Yurt dışında sürdürülen evlilik birlikleri Türk vatandaşlığı kazanmak için engel teşkil etmemektedir.

Yabancı, evlilik birliği ile bağdaşmayan herhangi bir faaliyette bulunduğu takdirde vatandaşlık hakkını kaybeder. Oldukça geniş yorumlanabilen bu şart, hayatın olağan akışına göre daraltılabilir.

Milli güvenlik ve kamu düzenine aykırı herhangi bir faaliyeti bulunan yabancı, bir Türk ile evlilik yapsa bile Türk vatandaşlığına hak kazanamayacaktır. Bu faaliyetlere örnek olarak uyuşturucu ticareti, kasten adam öldürme, fuhuş vb. sayılabilir ancak bu Türk Devletince çok geniş yorumlanmaktadır.



Türk Vatandaşlığının Evlenme Yoluyla Kazanılması İçin Gerekli Evraklar

Bir Türk vatandaşı ile evlilik gerçekleştirmiş ve Türk vatandaşlığı kazanmak isteyen her yabancı aşağıdaki evraklar ile başvuru yapmalıdır. Ancak belirtmek gerekir ki gerekli belgeler duruma göre değişebilmekte hatta bazen başvuru sonrası ek belgeler talep edilmektedir.

Bu konuda bir avukatla çalışmak eksik belge olmaması adına çok önemlidir.

Türk vatandaşlığı başvuru formu.

Pasaport veya benzer bir belgenin noter onaylı ve Türkçe tercümeli kopyası.

Türk vatandaşı eşin nüfus cüzdanı fotokopisi.

Yabancının doğum belgesinin noter onaylı ve Türkçe tercümeli kopyası.

Evlilik cüzdanı

İkamet izni

Aile birliğinin varlığına kanıt oluşturacak herhangi bir belge.

Beyaz fonlu biyometrik fotoğraf (Son 6 ay içerisinde çekilmelidir.)

Yabancı eş hakkında herhangi bir kesinleşmiş mahkeme kararı var ise aslı gibidir yapılmış örneği.

Vatandaşlık başvuru hizmet bedeli dekontu. Bu bedel her bir kişi için 115 TL’dir.

Türk Vatandaşı ile Evli Yabancıların Vatandaşlık İşlemleri

Türk vatandaşlığı kazanmak isteyen yabancı öncelikle yerleşim yerinde bulunan Valiliğe başvurmalıdır. Eğer yabancı, yurtdışından başvuruda bulunacak ise başvuru, dış temsilciliklere yapılır.

Yabancının evlilik yoluyla Türk vatandaşı olmak için gerekli şartları yerine getirip getirmediği kontrol edilir. Şartlara uymayan müracaatlar red ile sonuçlanacaktır. Şartları yerine getiren müracaatlar için ise başvuru makamlarınca “Evlilik Yoluyla Türk Vatandaşı Olmak için Gerekli Evraklar” başlığı altında saydığımız evrakları içeren bir dosya düzenlenir ve Vatandaşlık İnceleme ve Araştırma Komisyonuna havale edilir.

Bu kısımda işlemler biraz daha uzun sürmektedir. Komisyona gelen dosya ile komisyon tarafından gerekli incelemeler yapılır ve evlilik tarafları mülakata tabi tutulur. Bu noktada çiftin çocuk sahibi olması vatandaşlık hakkının ispatlanması için lehe olacaktır.

Gerekli incelemeler tamamlandıktan sonra Evlenme Yoluyla Türk Vatandaşlığının Kazanılmasına İlişkin Mülakat Formuna (VAT-E) komisyon görüşü yazılır ve soruşturma yapılması için İl Emniyet Müdürlüğüne gönderilir. Yapılan soruşturmalar sonucu İl Emniyet Müdürlüğü de görüşünü belirtip ilgili dosyayı İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğüne gönderilir. En son kararın alınması için ise dosya Bakanlığa gönderilir.

 

ÖNEMLİ!: Bu aşamalar basit gibi görünmesine karşın süreç karışık ve zordur. Bu alanda uzman bir avukat ile sürecin yürütülmesi başvurunuzun olumsuz sonuçlanmaması adına önemlidir. Zira oldukça uzun süren bir sürecin olumsuz sonuçlanması ile hem bir daha ki başvurunun daha zor olmasına hem de zaman kaybına neden olmaktadır.

 



Vatandaşlık Başvurusu Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?

Vatandaşlık başvurusunun makul sürede sonuçlanması tamamen gereken evrakların ve şartların eksiksiz ve doğru tamamlanmasına bağlıdır. Eksik veya yanlış ibraz edilmiş her evrak, süreci sürüncemeye sokacaktır. Bu sebepten vatandaşlık başvurusu yapılırken eksiksiz ve doğru evrakların ilgili makama sunulması önem arz etmektedir. Evraklar eksiksiz bir şekilde sunulduğu takdirde süreç, 1-3 yıl arası sonuçlanmaktadır.

Evlilik nedeniyle vatandaşlık başvurusu sonrası idare nezdindeki vatandaşlık kabul süreçleri de şu şekildedir:

Başvuru

Parmak izi

İl tahkikatı bitti

Komisyon

Evraklar genel müdürlüğe gönderildi

Ön inceleme

İnceleme

Arşiv araştırması

Araştırma değerlendirme

Karar aşaması

 

DİKKAT!!: Başvuruyu birlikte yürüteceğiniz avukat bu süreçlere hakim olarak sizi sürece göre mutlaka bilgilendirmeli ve yönlendirmelidir.

 



Evlilik Yoluyla Türk Vatandaşı Olan Kişinin Boşanması

Aile hukukuna göre boşanma, evliliğin butlan ile sonuçlanmasının bir getirisidir. Buna göre Aile Mahkemesince verilmiş bir boşanma kararına göre evlilik yoluyla Türk vatandaşı kişinin vatandaşlığının kaybolmaması iyi niyetinin varlığına bağlıdır.

Boşanma ile vatandaşlık kaybının yaşanması ancak yabancı eşin kötü niyetli olması sonucunda mümkündür. Kişinin vatandaşlığının kaybedilip kaybedilmeyeceği ilgili Bakanlıktan sorulur. Bu hususta Valilik, Bakanlık ile iletişime geçecektir.



Evlilik Yoluyla Türk Vatandaşlığında Eşin Vefatı

Bir Türk ile en az 3 yıl boyunca evli kalmış bir yabancı bu süre itibariyle vatandaşlık başvurusunda bulunabilir. Ancak bu sürenin dolmasından bir süre sonra Türk eşin vefatı söz konusu ise evlilik birliği şartı aranmaksızın yabancı eş, Türk vatandaşlığı başvurusunda bulunabilir.

Türk vatandaşlığını edinen yabancı eş için ise Türk eşin vefatı dolayısıyla vatandaşlık kaybından söz edilemez. Vatandaşlık, yabancı eşte bulunmaya devam eder.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu