Evlilik Dışı Doğan Çocuğun Durumu
Evlilik Dışı Doğan Çocuğun Durumu
Türk Medeni Kanunu uyarınca evlenme işleminin geçerli olması resmi şekilde yapılmasına bağlıdır. Resmi memur önünde gerçekleştirilen bir törenle eşler arasındaki evlilik birliği kurulur. Bu nedenledir ki Türk Medeni Kanunu’nda evlilik içerisinde eşlerin yükümlülükleri veya boşanma sonrası doğan sonuçların hepsi resmi nikahın varlığına bağlı olarak düzenlenmiştir. Tabi ki evlilik dışı çocuklarda dünyaya gelebilir. Dini nikah kapsamında dünyaya gelen çocuklarda evlilik dışı doğan çocuk kabul edilir.
Evlilik Dışı Doğan Çocuğun Durumu
Bir çocuğun anne ile soy bağı evlilik içerisinde veya dışında doğmasına bağlı olmaksızın kendiliğinden kurulur. Evlilik içerisinde doğmuş çocuğun baba ile soy bağı hiçbir işleme gerek kalmaksızın kendiliğinden kurulur. Evlilik içerisinde doğmuş olan çocuğun babası başka bir kişiyse bu halde soy bağının reddi davası açılması gerekir. Ancak evlilik dışında doğmuş çocuğun babası ile soy bağı kendiliğinden kurulmaz. Babanın çocuğu tanıması veya hakim kararıyla kurulması sağlanır. Çocuk evlilik dışında meydana gelmiş ise anne ile soy bağı kendiliğinden kurulduğu için velayet hakkı anneye aittir.
Çocuk evlilik dışında meydana gelmesi halinde babanın çocuğu tanıması veya hakim kararıyla ilişkinin kurulabileceğini söylemiştik. Ancak çocuğun başka bir erkek ile soy bağı varsa bu soy bağının geçersiz kılınması gerekir. Yani soy bağının reddi davası açılması gerekir. Bu durumda davalı anne, çocuk ve çocuğun babası olarak gözüken kişiye karşı dava açılır.
Evlilik Dışı Doğan Çocuk Nafaka Talep Edebilir Mi?
Evlilik dışı doğan çocuğun nafaka alabilmesi için öncelikle babası ile soy bağının kurulması gerekir. Soy bağı iki yolla kurulabilir.
- Tanıma
- Babalık Davası
Tanıma: Baba bu işlem çocuğun kendisinden olduğunu kabul ederek, ilgili makamları haberdar eder.
TMK Madde 295- Tanıma, babanın, nüfus memuruna veya mahkemeye yazılı başvurusu ya da
resmî senette veya vasiyetnamesinde yapacağı beyanla olur.
Tanıma beyanında bulunan kimse küçük veya kısıtlı ise, veli veya vasisinin de rızası gereklidir.
Başka bir erkek ile soy bağı bulunan çocuk, bu bağ geçersiz kılınmadıkça tanınamaz.
Tanıma, baba tarafından yapılır. Tanıma, nüfus memuruna veya mahkemeye yazılı başvurusu ya da resmî senette veya vasiyetnamesinde yapacağı beyanla olur. Ancak baba çocuğu kabul etmiyor ve tanıma işlemini gerçekleştirmiyor olabilir. Bu durumda Babalık Davası açılması gerekir.
Babalık Davası: Baba çocuğu kabul etmemesi halinde anne ve çocuk bu davayı açabilir. Aynı zamanda babası olduğunu iddia ettiği çocuğun başka bir erkekle soy bağı varsa bu durumda tanıma işlemi yapılamaz. Babanın babalık davası açması gerekir.
Babalık davası açılarak, iştirak nafakası için talepte bulunulabilir. Ancak anne ile baba arasında resmi nikah olmadığı için yoksulluk nafakası isteyemez. Yani evlilik dışı hallerde eş kendisi için nafaka isteyemez. Sadece çocuk için istenebilir.
Evlilik Dışı Doğan Çocuğun Masrafları Babadan İstenir Mi?
Evlilik dışı doğan çocuğun nafaka alması için soy bağının kurulması gerekir. Açılan babalık davasında anne kendisi için nafaka isteyemeyecek olsa dahi çocuk için yaptığı masraflar için talepte bulunabilir.
TMK Madde 304- Ana, babalık davası ile birlikte veya ayrı olarak baba veya mirasçılarından
aşağıdaki giderlerin karşılanmasını isteyebilir:
1. Doğum giderleri,
2. Doğumdan önceki ve sonraki altışar haftalık geçim giderleri,
3. Gebelik ve doğumun gerektirdiği diğer giderler.
Çocuk ölü doğmuş olsa bile hâkim, bu giderlerin karşılanmasına karar verebilir.
Üçüncü kişiler veya sosyal güvenlik kuruluşlarınca anaya yapılan ödemeler, hakkaniyet
ölçüsünde tazminattan indirilir.
Eğer ki çocuğun babası hayatta değilse mirasçılarına açılır. Anne bu dava ile hem baba çocuğun soy bağı olduğunu ispatlar ve neticesinde soy bağı kurulmasını sağlar. Hem de çocuk için yapmış olduğu masrafları isteyebilir. Bu masraflar sınırlı olarak sayılmamıştır. Kanunda sayılanlar dışında da çocuk için masraflar yapılması gerekmişse bunlarda talep edilebilir.
Evlilik Dışı Doğan Çocuğun Durumu
Evlilik Dışı Doğan Çocuğun Velayeti
Resmi nikah yapılmadan, evlilik dışı doğmuş olan çocuğun velayeti annededir.
TMK Madde 337- Ana ve baba evli değilse velâyet anaya aittir.
Ana küçük, kısıtlı veya ölmüş ya da velâyet kendisinden alınmışsa hâkim, çocuğun menfaatine
göre, vasi atar veya velâyeti babaya verir.
Evlilik dışı doğan çocuğun babası ile soy bağı kendiliğinden kurulmadığı için tanıma işlemi veya hakim kararı olması gerekir. Ancak babanın, nüfus müdürlüğüne giderek tanıması halinde velayet hakkı babaya da tanınmaz. Ancak annenin küçük, ölmüş veya anneden velayet alınması durumunda çocuğa vasi atanabilir veya babaya verilebilir.
Evlilik Dışı Doğan Çocuğun Soyadı
Evlilik dışında doğmuş çocuk ile baba arasında soy bağı kurulmamışsa çocuk annenin soyadını alır. Ancak baba, tanıma işlemi ile çocukla arasında soy bağı kurulmasını sağlamışsa; çocuk babasının soyadını alır. Baba, çocukla arasında soy bağ kurulması için rıza göstermemiş ve tanıma işlemini yapmamış olabilir. Bu durumda anne ve çocuk tarafından babalık davası açılabilir. Mahkemenin davayı kabul etmesi halinde baba ile çocuk arasında soy bağı ilişkisi kurulur. Çocuk babasının soyadını alır.
Evlilik Dışı Doğan Çocuğun Durumu
Stajyer Av. Merve ÇATAR
Makale Yazarlığı İçin
Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.