MANŞET

Evlilik Dışı Doğan Çocuğun Tanınması*2022

Evlilik Dışı Doğan Çocuğun Tanınması*2022

Evlilik birliği dışında dünyaya gelen çocuğun babanın hanesine kaydedilmesine evlilik dışı doğan çocuğun baba tarafından tanınması denir. Bu durumda evlilik yoluyla kurulan soy bağının farklı şekilde kurulması sağlanır.

Evlilik dışı doğan çocuk noterde düzenlenecek tanıma senedi ile babası tarafından tanınmaktadır. Bu işlem yapıldıktan sonra tanıma senedi ile nüfusa gidilir ve çocuk babanın nüfusuna tescil edilir. Baba bizzat nüfusa giderek kayıt sırasında da çocuğu tanıyabilir.

Baba konumundaki kişi her zaman evlilik dışı çocuğu tanımayabilir. Bu durumda babalık davası açılacaktır. Babalık davası çocuk ile baba arasındaki soy bağının mahkemece belirlenmesidir. Mahkeme sonucu verilen babalık hükmü yenilik doğurucu bir karardır ve herkese karşı etki doğuracaktır.

Mahkeme davalının gerçekten baba olup olmadığını yüz vücut benzerliği dâhil eldeki delillere ve özellikle DNA testlerine bakarak karar verir. Erkeğin doğumdan önceki 300. Gün ile 180. Gün arasında ana ile cinsel ilişkide bulunmuş olması babalığa karine sayılır.

Bu sürenin dışında olsa da gebe kalma döneminde davalının anayla cinsel ilişkide bulunduğunun ispatı babalığa karinedir. Erkek çocuğun babası olduğunun imkânsızlığını ya da başka bir erkeğin baba olma ihtimalinin kendisinden fazla olduğunu ispatlarsa karine geçerli olmaz.

Bu karine özellikle DNA testinin mümkün olmadığı durumlarda kullanılır. Örneğin babanın ölmesi durumunda başvurulabilir. Ancak günümüzde gelişmiş DNA testleri babalık davalarının en önemli delilleri konumundadır. Eğer baba olduğunda karar verirse miras hakları ve aile hukukundan doğan hakları olacaktır.

Bu davayı ana, çocuk veya kayyım açabilir. Dava babaya, baba öldüyse mirasçılarına karşı açılır. Babalık davası, cumhuriyet savcısına ve hazineye, ana tarafından açıldıysa kayyıma, kayyım tarafından açıldıysa anaya ihbar edilir. Babalık davası çocuğun doğumundan önce ya da sonra açılabilir.

Ananın dava hakkı doğumdan başlayarak 1 yıl geçmekle düşer. Çocuğa doğumdan sonra kayyım atandıysa 1 yıllık süre atamanın kayyıma tebliğinde, kayyım atanmadıysa ergin olduğu tarihte işlemeye başlar.

Babalık davası davalı babanın yerleşim yeri aile mahkemesinde görülecektir.

Evlilik Dışında Doğan Çocuğun Baba Tarafından Tanınması

Eğer baba, çocuğu kendi kütüğüne aldırarak soyadını vermek istiyorsa çocuğu tanımalıdır. Aksi takdirde her ne kadar biyolojik baba olarak bilinse de hukuk nezdinde kabul edilmediği için; hem çocuğun sosyal ve psikolojik açıdan sorunlar yaşamasına, hem de miras hukuku açısından mahrumiyetler yaşamasına neden olabilir. Baba evlilik dışı doğan çocuğunu farklı yollar ile tanıyabilir.

Baba evlilik dışı doğan çocuğunu;

-Nüfus memuruna veya mahkemeye (aile mahkemesi) yazılı başvuru ile ya da
-Noter senedi veya vasiyetname ile tanıyabilir.

Tanımanın Bildirilmesi

Beyanda bulunulan nüfus memuru, mahkeme, noter veya vasiyetnameyi açan hakim, tanımayı babanın ve çocuğun kayıtlı bulunduğu nüfus memurluklarına bildirir.
Çocuğun kayıtlı bulunduğu nüfus memurluğu da tanımayı çocuğa, anasına, çocuk vesayet altında ise vesayet makamına bildirir.

Evlilik Dışı Doğan Çocuğun Baba Tarafından Tanınması – İptali Davası

Evlilik Dışı Doğan Çocuğun Baba Tarafından Tanınmasının İptali davası, Tanıyan, yanılma, aldatma veya korkutma sebebiyle tanımanın iptalini dava edebilir. İptal davası anaya ve çocuğa karşı açılır. Anne, çocuk ve çocuk ölmüş ise altsoyu, C.Başsavcılığına, Hazine birlikte diğer makamlara tanımanın iptali için dava açabilirler.

Tanımanın İptali davası, tanıyana, tanıyanın vefatı halinde mirasçılarına karşı dava açabilir.

Tanımanın İptali davasını açan taraf, tanıyanın babası olmadığını kanıtlamak zorundadır. Anne yada çocuk davada tanıyanın babası olmadığını kanıtlamak için, tanıyan baba ile annenin hamile kalma döneminde cinsel ilişkide olduğuna ilişkin inandırıcı kanıtları göstermesinden sonra ortaya çıkar.

Tanıma İşlemenin Bildirimi Nasıl Yapılır?

Evlilik dışı çocuğun tanınması için farklı yöntemler uygulanabilir. Tanıma işlemleri için ilk şart soy bağının olması ve tanımaya engel durumların olmamasıdır. Baba tarafından yazılı olarak nüfus memuruna yapılan bildirim ile tanıma gerçekleşebilir. Evlilik dışı çocuğu tanıma dilekçe örneği gibi mahkemelere de başvuru yapılabilmektedir.

Tanıma bildirimi için takip edilecek bir diğer yöntem ise noterdir. Notere tanıma senedi aracılığıyla başvurularak bildirim yapılabilir. Düzenlenen senetle birlikte bildirimden itibaren on gün içinde noter nüfus müdürlüğüne durumu iletir. Tanıma bildirimi vasiyet yöntemi ile yapılacaksa vasiyet name hâkim tarafından açılarak gerekli bildirim işlemi yapılmaktadır.

Tanımanın İptali Davası Açma Süresi

Tanıyanın dava hakkı, iptal sebebinin öğrenildiği veya korkunun etkisinin ortadan kalktığı tarihten başlayarak 1 yıl ve her halde tanımanın üzerinden 5 yıl geçmekle düşer.

İlgililerin dava hakkı, davacının tanımayı ve tanıyanın çocuğun babası olamayacağını öğrendiği tarihten başlayarak 1 yıl ve her halde tanımanın üzerinden 5 yıl geçmekle düşer.

Çocuğun dava hakkı, ergin olmasından başlayarak 1 yıl geçmekle düşer.
Yukarıdaki süreler geçtiği halde gecikmeyi haklı kılan sebep varsa, sebebin ortadan kalkmasından başlayarak 1 ay içinde dava açılmalıdır.

Evlilik Dışı Doğan Çocuğun Tanınması*2022

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu