Evlilik Tazminatı Nedir Ve Nasıl Alınır | Sultangazi
Evlilik Tazminatı Nedir Ve Nasıl Alınır | Sultangazi
Evlenme nedeniyle işten nasıl ayrılabilirim?
Evlilik nedeniyle işten ayrılma durumunda iş akdinizi ihtarname ile sonlandırmak, makul süre içerisinde kıdem tazminatınızın ödenmesini talep etmek, süreç sonunda kıdem tazminatınız ödenmediği takdirde dava açabilmek için hukuken tercih edilecek en makul yol ihtarname ile fesihtir. İş akdinin ihtarname ile feshinde işverenin kıdem tazminatını ödememesi durumunda işveren temerrüde ihtarname tarihinde düşmüş olacak ve dava açmanız durumunda işleyecek olan faiz için başlangıç tarihi ihtarnamenin işveren tarafından tebellüğ edildiği tarih olabilecektir.
Evlilik Tazminatı Nedir Ve Nasıl Alınır?
Bu tazminat boşanma nedeniyle dul kalan kadın yada erkeğe verilen para değildir. Tam tersine evlenen bir kadının evlilik dolayısı ile işten ayrılması nedeniyle aldıkları tazminata denilir.
Bu tazminat hakkı aslında işten ayrılan kadınlara ödenen bir kıdem tazminatı türüdür.
Sosyal Devlet Anlayışımız gereği kadın çalışanlara getirilen pozitif bir ayrımcılıktır.
Normal şartlar içinde işten kendi isteği ile ayrılan bir çalışanın kıdem tazminatı alma hakkı bulunmamaktadır. Ancak evlilik nedeniyle işten ayrıldığını belgelendiren kadınların bu tazminatı alma hakkı vardır.
Haliyle bu hak sadece kadın çalışanlara tanınmıştır.
Ayrıca bu haktan yararlanabilmek için SGK’ya tabi olarak çalışmış olma şartı vardır. Ayrıca alt başlıkta sıraladığımız şartları da taşımanız gereklidir.
Evlilik tazminatını almak için evlilik tarihinden itibaren 1 yıl içinde işyerinize dilekçe ile başvurarak işten ayrılacağınızı beyan etmeniz gereklidir.
Evlilik Tazminatı Nedir Ve Nasıl Alınır | Sultangazi
Evlilik Tazminatı Alma Şartları
Evlilik tazminatı şartları Toplu İş Sözleşmesinde ve 1475 Sayılı İş Kanununun “İşverenin Bildirimsiz Fesih Hakkı” başlıklı 14. maddesinde yazılıdır.
Evlilik nedeniyle işten ayrılan personelin 1 (bir) yıl içinde işverene başvurması gereklidir.
Dilekçesinde evlilikten dolayı işten ayrıldığını açık bir şekilde yazması gereklidir.
Dilekçesinin ekine evlilik belgesini koyması gereklidir.
Evlilik tazminatını yalnızca kadınlar alabilir. Erkek çalışanların evlilik tazminatı alma hakkı yoktur.
Kadın çalışanın evlilik tazminatı alabilmesi için en az bir yıldır çalışıyor olması gerekir. Eğer kadının çalıştığı süre 1 yıldan az ise işveren kıdem tazminatı ödemekle mükellef değildir.
Ayrıca evlenilen tarihten bir yıl sonra yapılan başvurular kabul edilmemektedir. 2022 yılının Ocak ayında evlenen bir kadın, 2023 yılının Nisan ayında evlilik tazminatı için çalıştığı işyerine giderse, bu hakkından yararlanamaz. Evlilik tazminatı alabilmesi için 2023 yılının Ocak ayı dolmadan işvereni ile konuşmalıdır.
İşten çıkma gerekçesinin evlilik olduğu açıkça belirtilmelidir. Kadın çalışan evlilik nedeniyle işten ayrılmak istediğini noterde onaylattığı bir dilekçe ile işverene bildirmelidir. Bu dilekçeyi ve evlilik cüzdanının fotokopisini istifa dosyasına koymalıdır.
İşveren evlilik tazminatını ödemeyi kabul etmezse, çalışan işverenine dava açabilir ve dava yoluyla tazminatını alabilir.
Evlendikten sonra 1 yıl geçerse, evlilik tazminatı hakkı düşer.
Evlendiği için işten ayrılan ve kıdem tazminatı alan bir kadın, tekrar işe girebilir. Çalışanlar önceden aldıkları kıdem tazminatını geri ödemezler ancak işsizlik maaşından da faydalanamazlar.
Kıdem Tazminatı Nedir?
İşverence işçisine belli koşulların sağlanması halinde işyerinde çalıştığı süre boyunca kazandığı kıdeminin karşılığı olarak ödenen tazminattır. İşçi çalıştığı işe ve işyerine yıllarca emek vermekte, işverenin ticari işinin yürütülmesine katkı sunmaktadır.
Evlilik Nedeni İle İşten Ayrılma Durumunda Kıdem Tazminatı
Kanuni düzenleme gereği; Kadın işçilerin evlilik nedeni ile işten ayrılması durumunda, çalışma süresinin gerektirdiği kıdem tazminatı ödenmektedir. Evlilik nedeni ile kıdem tazminatı alma koşulları aşağıdaki gibidir;
İş sözleşmesinin evlilik tarihinden itibaren 1 yıl içinde yazılı olarak feshi,
Evliliği gösteren belgenin işverene sunulması,
Feshin gerekçesinin evlilik olduğunun açıkça belirtilmesi
Kıdem Tazminatı ile Evlilik Tazminatı Arasındaki Fark Nedir?
Her ikisi de aslında işten ayrılan çalışanlara ödenen tazminatı ifade etmektedir. Kıdem olayında mezkur kanunun 14. maddesinde sayılan şartları taşıması gereklidir.
Evlilik akdi nedeniyle işten ayrılma normal şartlar altında kıdem tazminatının dışında bir uygulamadır. Ancak yine 14. maddede getirilen hüküm ile bu durumda kıdeme dahil edilmiştir.
KADIN İŞÇİLERİN EVLİLİK NEDENİYLE İŞTEN AYRILMA HALİNİ İSPAT ETMELERİ İÇİN NE YAPMALARI GEREKİR?
Kadın işçilerin bu haktan yararlanılabilmesi için; iş sözleşmesinin evlilik tarihinden itibaren 1 yıl içinde yazılı olarak feshi, evliliği gösteren belgenin işverene sunulması, feshin gerekçesinin evlilik olduğunun açıkça belirtilmesi gerekmektedir.
EVLİLİK NEDENİYLE İŞTEN AYRILAN ERKEK İŞÇİ KIDEM TAZMİNATI ALABİLİR Mİ?
Evlilik sebebiyle iş akdinin feshedilmesi sonucunda kıdem tazminatına hak kazanma durumu yalnızca kadın işçiler için öngörülmüştür. Bu nedenle erkek işçinin evlenmesi halinde bu evliliği gerekçe göstererek iş akdini sonlandırması ve kıdem tazminatına hak kazanması mümkün değildir.
Evlilik nedeniyle kıdem tazminatı alarak işten ayrılan işçi başka bir işyerinde çalışabilir mi?
Evlendikten sonra bir yıl içinde kıdem tazminatı alarak işten ayrılan kadın işçinin, tekrar çalışmaya başlamasının çalışma hak ve özgürlükleri kapsamında olduğu kabul edilmiştir. Bu nedenle, evlendikten sonra kıdem tazminatını alıp işten ayrılan kadın işçi , sonrasında başka bir işyerinde yeniden çalışmaya başlayabilecektir.
Evlilik nedeniyle işten ayrılan kişi işsizlik ödeneğine hak kazanılabilir mi?
İşsizlik sigortasına ilişkin düzenlemeler, “4447” Sayılı yasa ile yapılmaktadır. Söz konusu yasa kapsamında; iş sözleşmesini kendi isteğiyle fesih eden işçinin (istifa), işsizlik ödeneğinden yararlanması mümkün olamamaktadır. Feshin, evlilik veya taşınma gerekçesi ile yapılmış olması, işsizlik sigortası hakları bakımından geçerli olan uygulamayı değiştirmemektedir.
EVLİLİK SEBEBİYLE İŞTEN AYRILAN KADIN İŞÇİ İHBAR SÜRELERİNE UYMAK ZORUNDA MIDIR?
Yargıtay’ın vermiş olduğu kararlara göre evlenme nedeniyle işten ayrılan kadın işçinin, ihbar feshi sürelerine uyması veya ihbar tazminatı ödemesi gerekmemektedir.
Evlilik Tazminatı Nedir Ve Nasıl Alınır | Sultangazi