MANŞET

Facebook Video Kaldırma*2022

Facebook Video Kaldırma*2022

Şantaj nedir, Şantaj suçu nedir, Şantaj cezası nedir?

Şantaj suçu, Türk Ceza Kanunu’nun 107. Maddesinde hürriyete karşı işlenen suçlar adı altında düzenlenmiştir. Tehdit suçunun özel bir şeklini, şantaj suçu oluşturur. Bir takım değerlere yönelen tehditler, şantaj suçu içinde değerlendirilir.

Şantaja karşı ne yapmalı?

Herhangi bir şekilde şantaja uğruyor ve baskı altında tutuluyorsanız, bir şeylerin ortaya çıkacağı korkusuyla hareket etmemek gerekiyor. Bu durumu yaşayan kişi ve kişilerin savcılığa ya da polis ekiplerine konuyla ilgili bilgi vermesi ve suçlu şahsın yakalatılması gerekiyor.

Dijital Şantaj Nerelerde Yapılır ?

Whatsapp Şantaj, Facebook şantaj , Instagram Şantaj , Linkedin Şantaj ve Skype Şantaj ,video şantaj gibi sosyal medya sitelerinden mağdur ile iletişim kurmaya başlamaktadır.

Skype, Whatsapp, Youtube, Facebook, Instagram gibi Sosyal Medya ve Webcam gibi İletişim Araçları Yollarıyla Şantaj

Birçok suçun işlenmesinde, sosyal medya araçları veya iletişim araçları kullanılmaktadır. Özellikle Whatsapp gibi mesajlaşma alanları üzerinden yapılan sohbetlerin, başka alanlarda ilan edileceğine ilişkin mağdurdan çıkar sağlamak, çokça karşılaşılan bir durumdur. Aynı şekilde Whatsapp üzerinden tehdit günümüzde çokça karşılaşılan bir durum haline gelmiştir.

Elbette failin bahsedilen web siteleri, uygulamaları aracılığıyla görüntüleri elde etmesi de mümkündür. Direkt olarak tanışılan site üzerinden internet yoluyla şantaj gerçekleşebilecektir. Fakat bu durumlarda aile, arkadaş çevresi gibi bilgilere ulaşmak zor olduğundan daha çok videonun Youtube veya porno sitelerinde yayınlanması tehdidi ile karşılaşılmaktadır.

Kaydedilen video , içerik mesajlar ve görüntüler ile şantaj gerçekleştirilmektedir. Video şantajı çoğunlukla bir miktar parayı amaçlasa da fail bazı durumlarda farklı çıkarlar elde etmeye de çalışabilmektedir. Örneğin fail mağdura kaydedilen video ile şantaj yapmakta, kendisiyle cinsel ilişkiye girmesini aksi halde videoyu ailesine göndereceğini söyleyebilmektedir.

Skype, Facebook ve Messenger video şantajı mağdurları internette videom var mı veya video mu yüklediler mi endişesi yaşamaktadır. Bu endişelerinizi şantaj avukatı ile iletişime geçerek endişelerinizden kurtulabilirsiniz. Şantaj avukatları gerekli belgelerin ve delillerin toplanması noktasında mağdura bilgi verecek ve hukuken yol haritası çıkaracaktır. Bununla birlikte suç duyurusunda bulunmak için gerekli dilekçe yazımında hukuki bilgisi ile mağdura yardımcı olacaktır.

Şantaj için nereye başvurulur?

Şantaj mağduru birey durumu açıklayan bir dilekçe ve topladığı deliller ile birlikte yaşadığı yerdeki Cumhuriyet Savcılığına başvurmalıdır. Bu süreçte şantajcının isteğini yerine getirmek veya korku ve endişe nedeniyle bir şey yapmamak kesinlikle bir çözüm değildir.

Şantaj Suçunun Cezası

Şantaj suçunun cezası 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ve 5000 güne kadar adli para cezasıdır. Mahkeme tarafından yalnızca hapis cezası veya adli para cezası olarak karar veremez, her iki cezayı da birlikte hükmedecektir. Ancak şantaj suçuna ilişkin verilecek olan hapis cezası hakim tarafından adli para cezasına hükmedilebilecektir. Adli para cezası ödenmediği vakit, hapis cezasına çevrilecektir.

Şantaj suçuna dair verilecek olan cezanın alt ve üst sınırına göre hükmün açıklanmasının geriye bırakılması kararının verilebilmesi mümkündür. Hükmün açıklanmasının geriye bırakılması kararı ile kararın kesinleşmesinden itibaren beş yıllık denetim süresine girilecektir. Denetim süresi içerisinde başka bir suç işlemediği takdirde ceza kararı hiçbir sonuç doğurmayacaktır.

Bunun yanına mahkeme tarafından şantaj suçuna ilişkin verilecek olan kararda hapis cezasının ertelenmesi kararının verilmesi mümkündür.

Şantaj uzlaşmaya tabi mi?

Şantaj suçu, tehdit suçunun özel bir şekli olduğundan takibi şikayete bağlı suçlar arasında değildir. Herhangi bir şekilde suçun işlendiği savcılık tarafından öğrenildiğinde kendiliğinden soruşturma başlatılmalıdır.  Şantaj suçu, uzlaşma kapsamında olan suçlardan değildir.

Şantaj Davasi ne kadar sürer?

Şantaj Suçunda Şikayet ve Zamanaşımı Süresi

Dolayısıyla suçun işlendiğine ilişkin bilgi adli makamlara ulaştığı anda soruşturma resen başlatılır. Dava zaman aşımı süresi ise 8 yıldır. Bu süre içerisinde dava açılmalıdır.

Şantaj Suçunda Tazminat

Şantaja uğrayan mağdur tarafından savcılığa başvuran kişi, davanın sonucunu beklemeden tazminat davası açabilme hakkı bulunmaktadır. Tazminat davası, uygulamada, ceza dosyasının sonuçlanmasını bekleyecektir. Kişi, şantaj mağduru olduğu eylem nedeniyle uğramış olduğu zararın tazminini talep edebilecektir.

Şantaj nedeniyle kişinin uğradığı kişisel saldırı, manevi ve psikolojik çöküntü nedeniyle zararının tazminini talep edebilecektir. Şantaj suçu nedeniyle zarar tazmini için açılacak dava asliye hukuk mahkemesinde görülecektir.

Şantaj Suçu Memurluğa Engel Mi?

Kasten işlenen herhangi bir suçtan ötürü yargılanıp da 1 yıldan uzun süreli hapis cezası alan kişiler devlet memuru olamazlar. Halihazırda devlet memurluğu görevi icra eden kişi kasıtlı olarak işlediği bu suçtan ötürü 1 yıl veya daha fazla süreli hapis cezasına mahkum edilirse devlet memurluğuna son verilir. Cezası 1 yıldan uzun süreli olarak verilen bu suçun hangi suç olduğu önemli değildir. Herhangi bir suç olabilir.

Bunun yanında bazı suçlar bakımından cezası ne olursa olsun devlet memurluğuna engel olma durumu söz konusudur. Yani bu suçları işleyen kişinin cezası ne olursa olsun kişi memur olamaz.

Bu suçlar;

Hırsızlık suçu,
Zimmet suçu,
İrtikap suçu,
Rüşvet suçu,
Belgede Sahtecilik Suçları,
Dolandırıcılık ve nitelikli dolandırıcılık suçu,
Güveni Kötüye Kullanma suçu,
Kaçakçılık suçları,
İhaleye Fesat Karıştırma,
Hileli İflas suçu,

Bu saydığımız suçlar bakımından cezanın miktarı önem taşımaz. Bu suçlardan ceza alan kişi devlet memuru olma hakkını kaybedeceği gibi zaten devlet memuru ise görevden ihraç edilir.

Facebook Video Kaldırma*2022

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu