Fuhuş Suçu İstanbul
Fuhuş Suçu İstanbul
Fuhşun önüne geçebilmek için birçok devlet sözleşmeler hazırlamıştır. Türkiye’de bu sözleşmelerin birçoğunu imzalamıştır. 2 Aralık 1949 yılında BM’de “İnsan ticaretinin ve başkasının fuhşunu sömürmenin ve ilgası hakkında sözleşme” kabul edilmiş ve üye devletlere sunulmuştur. Madde metninde genel olarak şunlarla başlamaktadır; Fuhuş insan haysiyetiyle ve değeri ile bağdaşmamaktadır. Bir kimse rızası olsa dahi fuhuş maksadıyla kullanılamaz, fuhşa sürüklenemeyeceğinden bahsedilmiştir. Genelev işletmenin, işlettirenin, finanse edenin cezalandırılması gerektiğinden bahsedilmiştir.
Genel ahlaka karşı suçlar arasında düzenlenmiştir. Düzenleme yapılırken Türkiye diğer milletlerarası sözleşmelerden kaynaklanan yükümlülüklerini göz önünde bulundurarak hazırlamıştır. Madde metninde çocuklar için ayrı yetişkinler için ayrı düzenleme yapılmıştır. TCK 227. maddesinde düzenleme alanı bulmaktadır.
Fuhuş suçu şu şekillerde oluşmaktadır:
- Fuhşa teşvik etme
Fuhuş yapma niyeti olmayan bir kişi üzerinde fuhuş yapması için bir düşünce oluşturmaya çalışmaktır. Burada fuhuş yapacak kişinin böyle bir iradesi yoktur. Fuhuş iradesi olamayan bir kişinin iç dünyasını etkileyerek fuhuş yapmasının sağlanmasıdır.
- Fuhşu kolaylaştırma
Kişinin fuhuş yapma isteği vardır. Bu kişinin fuhşa girmesi için imkan sağlanmasıdır. Mağdura fuhşun sağladığı imkanların yüksekliğinden, iyi yaşam koşullarından bahsedilerek kişinin özendirilmesi vardır. Yani fuhuş yapmak için zaten iradesi olan bir kişinin kararını vermesini sağlamaktır.
- Fuhuş için aracılık etme
Fuhuş mağduru ile cinsel arzularını tatmin etmek isteyen kişiyi buluşmalarını sağlamaktır.
- Fuhuş için yer temin etme
Mağdur ile cinsel arzularını tatmin edecek kişinin bir araya gelmeleri için yer ayarlanmasıdır. Ev, otel veya herhangi bir yerin temini ile fuhşun gerçekleştirilmesini sağlanmasıdır.
Çocuğun Fuhuş Suçu ve Cezası
Madde 227- (1) Çocuğu fuhşa teşvik eden, bunun yolunu kolaylaştıran, bu maksatla tedarik eden veya barındıran ya
da çocuğun fuhşuna aracılık eden kişi, dört yıldan on yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.
Bu suçun işlenişine yönelik hazırlık hareketleri de tamamlanmış suç gibi cezalandırılır.
Çocuğun fuhuş yapmasını teşvik etmek, bunun için imkan sağlamak yahut çocuğu bu amaçla barındırma, çocukla failin buluşturma eylemlerinde bulunması hali suçun işlenme şekli olarak düzenlenmiştir. Çocuğun fuhuş suçunun oluşması için suçun tamamlanması gerekmez. Kişi bu hareketlerde bulunmak için harekete geçmiş gerekli hazırlıklarını yapmış ancak fuhuş gerçekleşmemiş olsa dahi suç oluşmuştur.
(4) Cebir veya tehdit kullanarak, hile ile ya da çaresizliğinden yararlanarak bir kimseyi fuhşa sevk eden veya fuhuş
yapmasını sağlayan kişi hakkında yukarıdaki fıkralara göre verilecek ceza yarısından iki katına kadar artırılır.
Çocuğun fuhuş yapması için cebir veya tehdit kullanılması yahut çocuğun çaresizliğinden faydalanılması halinde verilen ceza arttırılmaktadır.
(5) Yukarıdaki fıkralarda tanımlanan suçların eş, üstsoy, kayın üstsoy, kardeş, evlat edinen, vasi, eğitici, öğretici, bakıcı, koruma ve gözetim yükümlülüğü bulunan diğer kişiler tarafından ya da kamu görevi veya hizmet ilişkisinin sağladığı nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır.
Çocuğa karşı fuhuş suçunun, ailesi, akrabaları veyahut yakın çevresi tarafından işlenmesi halinde verilecek olan ceza arttırılmaktadır.
(6) Bu suçların, suç işlemek amacıyla teşkil edilmiş örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde, yukarıdaki
fıkralara göre verilecek ceza yarı oranında artırılır.
Çocuğun fuhuş suçunu işlemek işlemek için örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenmişse yine verilen ceza arttırılacaktır.
Örgüt suç işlemek için kurulmuş bir örgüt olmalıdır. Bu örgüt sürekli suç işlemek için kurulmuş olmalıdır. Örgütte bir hiyerarşi olmalıdır. Örgüt en az 3 kişiden oluşmalıdır. Örgütteki amaçlanan suçları işlemek için elverişli araç ve gereçlere sahip olunması gerekir.
Fuhuş Suçu İstanbul
Fuhuş Suçunda Cezayı Artıran Haller
- Fuhuş suçunun işlenmesi için mağdura karşı cebir tehdit kullanılması veya hile ile kandırılması, çaresizliğinden yararlanılması halinde ceza arttırılmaktadır.
- Fuhuş suçu; üstsoy, kayın üstsoy, kardeş, evlat edinen, vasi, eğitici, öğretici, bakıcı, koruma ve gözetim yükümlülüğü bulunan diğer kişiler tarafından ya da kamu görevi veya hizmet ilişkisinin sağladığı nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle işlenmesi halinde ceza yine arttırılacağı düzenlenmiştir. Burada sayılan kişilerin çocuğa karşı sorumlulukları kiminin kanundan kimisinin sözleşmeden kaynaklanmaktadır. Çocuğun bu kişilerle olan yakınlığından faydalanarak güveni kötüye kullanma halinden dolayı ceza arttırılır.
- Fuhuş suçunun, suç işlemek amacıyla kurulmuş örgüt faaliyeti içerisinde işlenmesi halinde ceza yine arttırılır. Bir topluluğun suç örgütü sayılması için taşıması gereken unsurları vardır. En az 3 kişiden oluşmuş olmalıdır. Kişiler arasında hiyerarşi düzeni olmakla birlikte kişilerin bir araya gelme amacı sürekli suç işlemek olmalıdır. Aynı zamanda suç işlemek için elverişli araç ve gereçleri olmalıdır.
Fuhuş Suçunda Mağdur
Fuhuş suçunda suçun faili fuhşu yapan kişi değildir. Yani para karşılığında cinsel ilişkiye giren kişi bu suçu işlememektedir. Para karşılığı cinsel ilişkiye giren kişi suçun mağdurudur. Mağdur ile para karşılığında ilişkiye giren kişide suçun faili değildir. Fuhuş suçunda suçu işleyen kişi fuhşun yapılamasını sağlayan, teşvik eden, aracılık eden veyahut yer temin eden kişiler suçu işlemiş olur. Yani cinsel ilişkinin tarafları bu suçla cezalandırılmazlar. Fuhşun yapılmasını sağlayan kişiler faildir ve kanun bu kişileri cezalandırır.
Fuhuş Suçunda Uzlaştırma, şikayet
Fuhuş suçu uzlaşma kapsamında suçlardan değildir. Bu suç tipinde fail ile mağdurun bir araya getirilmesi mümkün değildir. Aynı zamanda suç şikayete de tabi değildir. Şikayet aranmaksızın Savcılık kendiliğinden soruşturma başlatır.
Fuhuş Suçunda Görevli Mahkeme
Fuhuş suçunda görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesidir.
Fuhuş Suçu İstanbul
Stajyer Av. Merve ÇATAR
Makale Yazarlığı İçin
Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.