Geçit Hakkı
Geçit Hakkı
Medeni Kanunumuzun 747. maddesinde açıklanmış olup, genel yola çıkmak için yeterli yolu olmayan taşınmaz malikinin, komşu taşınmaz malikinden, genel yola çıkan bir geçit talep etmesini ifade etmektedir.
Bir irtifak(kullanım) hakkıdır ve İrtifak hakları, kütük sayfasında ayrılan özel sütununa tescil edilir. Kişisel geçit hakları, ilgili taşınmazın kütük sayfası irtifak hakları sütununda mükellefiyet anlamını taşıyan “m” harfi ile gösterilir.
Geçit hakkı nasıl kurulur?
Medeni Kanunun “Zorunlu Geçit” başlığını taşıyan 748. maddesine göre, genel yola çıkmak için yeterli geçidi bulunmayan taşınmaz maliki karşılığını tam ödemek kaydıyla komşularının kendisine uygun bir yeri yol olarak bırakmalarını mahkemeden talep edebilir.
Geçit hakkının nasıl ve ne zaman kullanılacağı resmi senette belirtilmiş olmalıdır.
Bu hakkın arazi veya arsanın neresinden kullanılacağı bir haritada belirlenmelidir. kesinleşmesinden sonra tapu sicilinin irtifak hakları sütununa tescil yapılır.
Geçit hakkı davası ne kadar sürer?
Geçit davası ne kadar sürer sorusuna net bir cevap vermek mümkün olmamakla birlikte mahkemenin yoğunluğuna göre en fazla bir yıl içerisinde geçit davaları karara bağlanabilmektedir.
Önemli olan mahkemenin gerekli delilleri toplayarak davayı karar aşamasına getirmesidir.
Geçit hakkı ne zaman sona erer?
Sürenin bitimi ile sona erer. Ayrıca, sözleşme hükümlerine aykırı davranılması, taşınmazın sözleşmede öngörülen amaç dışında kullanılması veya hak lehtarı tarafından talep edilmesi hâlinde, geçit hakkı İdarece iptal edilir.
Geçit hakkı davası kime karşı açılır?
Geçit davasının açılması Medeni Kanununun 747. maddesiyle verilen bir hak olarak taşınmazın genel yola çıkmak için yolu bulunmaması durumunda taşınmaz maliki tarafından komşu taşınmaz malikine karşı açılabilmektedir.
Geçit hakkı mirasçılara geçer mi?
Bir taşınmaz sahibinin taşınmazından ana yola çıkmak için yeterli geçidi bulunmadığı durumda, komşu taşınmazdan tam bir bedel karşılığında kendisine bir hak ağlanması hakkıdır. Bu hak kural olarak devredilemez ve miras yoluyla geçmez.
Haklarından biridir ve tapu siciline kayıt ettirilen, başka bir malikin bağ, bahçe, tarla ya da arsasından geçme hakkıdır.
Şahsın ya da taşınmazın lehine kullanılabileceği gibi şahıs gerçek ya da tüzel kişi de olabilir.
Kiracı geçit hakkı davası açabilir mi?
Anayasada bulunan Medeni Kanunun 747. maddesinden ve devamından yararlanabilmektedirler.
İyelik sahibi bu hakkı kullanabilmek için ve hakkı davasını açabilme için, tesis işlemlerinden fayda sağlarken iki tarafında eşit durumda olması gerekmektedir.
Taraflar kendi aralarında kararlaştırarak hakkı konusunda anlaşma sağlayabildikleri gibi zorunlu olarak da hakkı kurulabilir. Geçit hak mutlak olarak resmi şekilde yapılması gerekmektedir.