MANŞET

Gürültü Yapan Komşuya Karşı Karşı Ne Yapılabilir

Gürültü Yapan Komşuya Karşı Karşı Ne Yapılabilir

Öncelikle bu konuyu araştırmak için Kat Mülkiyeti Kanununa bakmamız gerekecektir. Kat Mülkiyeti Kanununun 18. maddesinde komşuların birbirlerine karşı saygılı davranması gerektiği ve birbirlerine rahatsızlık vermemeleri gerektiği açık bir şekilde belirtilmiştir.

Madde 18 – Kat malikleri, gerek bağımsız bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek ve yönetim planı hükümlerine uymakla, karşılıklı olarak yükümlüdürler..
Kabahatler Kanununun 36. maddesinde de belirtildiği üzere bir başkasının huzurunu bozan komşuya karşı uygulanacak olan idari para cezasıdır. Bu durumda savcılığa verilecek bir dilekçe ile ya da karakola yapılacak başvuru ile şahsa karşı şikayetçi olma yoluna gidilmelidir.

Tüm bunlardan da herhangi bir olumlu sonuç alınamadığı takdirde rahatsız olan komşular bireysel olarak “ Sulh Hukuk Mahkemesi ”ne başvurarak gürültünün engellenmesi yönünde karar alınması için dava yoluna gidebilirler. Bu durumda “ Sulh Hukuk Mahkemesi ” nin vereceği kararla birlikte gürültü yapan komşu hakkında gürültünün önlenmesi kararı verilebilmektedir.

Apartman Boşluğuna Eşya Koymak Yasak Mı

Bina içerisindeki ortak alanların kullanımı bireysel kararlara göre belirlenmemektedir. Ayrıca bu tür boşluklara eşya konulması; olası bir acil durumda bina sakinlerinin dışarıya çıkabilmesini engellediği ve diğer kişilerin de hakkı olan yerlerin sahiplenilmesine neden olduğu için yasaklanmıştır.

Apartman sığınaklara eşya konulabilir mi?

Sığınağın amacı bellidir, adı üzerinde ihtiyaç halinde sığınılacak yer. Dolayısı ile buraya iyi veya kötü hiçbir eşya konulamaz. Konulduğu zaman, bunların kaldırılması talep edilir, burayı işgal eden bunları kaldırmazsa dava açılır.

Apartman boşluğu ortak alan mı?

Kat Mülkiyeti Yasasının 16.maddesine göre de Kat malikleri ana taşınmazın bütün ortak yerlerine, arsa payları oranında ortak mülkiyet hükümlerine göre malik olurlar. Yukarıda değinilen Yasa hükümleri uyarınca tüm kat malikleri ortak alanlardan yararlanma bu yerlere girip çıkabilme hak ve yetkisine sahiptirler.

Apartman sakinleri nereye şikayet edilir?

Apartmanınızın bulunduğu belediyeye gidip şikayet dilekçesi vermelisiniz. Ayrıca belediye makamının bir üst makamı olan Kaymakamlık’a da ilgili konu için dilekçe verebilirsiniz. Komşuluk haklarınızın zedelenmesinden bahisle de Savcılığa şikayet etme hakkınız vardır.

Bos daire temizlik parası öder mi?

Kanuni olarak baktığımız zaman kişiler maliki oldukları evde otursalar da oturmasalar da apartmandaki tüm giderlere katılmakla yükümlü oluyor. Bu nokta da tüm ev sahipleri boş olan apartman daireleri için kanunun belirlediği yasal kavramlara göre aidat ödemek zorunda oluyor.

Apartman bahçesine izinsiz kamelya yapılabilir mi?

Bahçenin otopark olarak kullanılması, diğer kat maliklerinin onayı olmadan bahçeye kamelya inşa edilmesi, garaj olarak kullanılan alanlarda eski eşyaların muhafaza edilmesi ya da daire kapılarının önüne ayakkabı bırakılması ortak alan işgali olarak kabul edilir.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu