Haksız Fiil Sebebiyle Malpraktis Davası İstanbul
Haksız Fiil Sebebiyle Malpraktis Davası İstanbul
Doktorun Tazminat Sorumluluğunun Hukuki Dayanağı Nedir?
Malpraktis davlarının hukuki dayanağı, haksız fiil, sözleşmeye aykırılık, vekaletsiz iş görme veya hizmet kusurudur. Hasta idareye karşı Malpraktis davası açarken, hizmet kusuruna, gerçek veya özel hukuk tüzel kişisine karşı dava açarken, haksız fiil, vekaletsiz iş görme ve sözleşmeye aykırılık gerçekçilerine dayanarak açmaktadır.
- Haksız Fiil Sebebiyle Malpraktis Davası: Haksız fiil bir kimsenin hukuka aykırı ve kusurlu bir eylemle sözleşme dışında başka bir kimseye vermiş olduğu zarardır. Haksız fiil sorumluluğu doktorun kusurlu hareketleri nedeniyle hastaya verdiği zararın tazmin edilmesini gerektirir. Hasta ile hekim arasında sözleşme olmadığı durumlarda hekimin yaptığı yanlış ve hukuka aykırı kusurlu hareketler haksız fiil hükümlerine göre tazmin edilecektir.
- Sözleşmeye Aykırılık Nedeniyle Malpraktis Davaları: Tıbbi müdahaleler acil durumlar hariç hasta ile hekim arasında müdahalenin çerçevesini belirleyen bir sözleşme kurulmasını zorunlu kılar. Tıbbi müdahaleye göre hasta ile hekim arasında iki türlü sözleşme kurulabilir;Vekalet Sözleşmesi :Kural olarak doktor ile hasta arasındaki ilişki vekalet ilişkisine göre değerlendirilmektedir. Vekalet sözleşmesi hükümlerine göre hasta vekil eden , doktor ise tıbbi uygulamayı yapacak olan vekil olarak kabul edilir. Kanuna göre vekil yani doktor, olumlu neticenin elde edilmemesinden sorumlu değilse de, bu sonuca ulaşmak için gösterdiği çabanın, yaptığı işlemlerin, eylemlerin ve davranışların özenli olmayışından doğan zararlardan dolayı sorumludur.Eser Sözleşmesi: Doktorun insan vücudunda bir eser meydana getirmesini amaçlayan tıbbi uygulamalar ise eser sözleşmesinin konusunu oluşturur.
- Vekaletsiz İş Görme Hükümleri: Doktorun hastanın izni ve onayını almadan tıbbi müdahale yapması halinde vekaletsiz iş görme söz konusu olacaktır. Vekaletsiz iş gören doktor hastaya karşı her türlü müdahaleden dolayı tazminat sorumluluğu altındadır. Acil durumlarda doktor hastaya müdahale etmek zorundadır. Böyle durumlarda da doktor vekaletsiz iş görme hükümlerine göre sorumludur. Ameliyat esnasında ameliyatın genişletilmesi gereken hallerde de durum böyledir.
- Kamu Hastanelerinin Hizmet Kusuru : Kamu hastaneleri veya özel hastanelerde Malpraktis sonucu oluşan zararlar aynı hukuki sorumluluğu doğurmaktadır. Ancak kamu hastanelerinin sorumluluğu idare hukukundaki hizmet kusuruna dayanmaktadır.
Hasta Malpraktis nedeniyle tazminat davası şartları varsa, davayı sözleşmeye veya haksız fiil hukuki sebeplerinden herhangi birine dayanarak açabilir. Doktorun hukuki sorumluluğu kusura dayalı olmasına rağmen , vekalet sözleşmesinin niteliği gereği en hafif kusuru nedeniyle meydana gelen zararın tamamından sorumlu olur. Doktorun tıbbi uygulama yaparken kusursuz olması halinde sorumluluğu söz konusu olmayacaktır.
Haksız Fiil Sebebiyle Malpraktis Davası İstanbul
Özel Hastaneye Karşı Tazminat Davası
Özel hastanelerde meydana gelen, sadece doktorun şahsi hatası nedeniyle meydana gelmiş olan zararlarda doktorla birlikte, doktoru görevlendiren ve çalıştıran özel hastane de adam çalıştıran ve işleten sıfatıyla doktorla birlikte sorumlu tutulur.
Yargıtay, özel hastane işleteni, ilk olarak tacir sıfatı ile basiretli bir tacir gibi hareket etmesi gerekmesi nedeniyle ve gerçekleştirmekte olduğu hizmetin sağlık hizmeti olması sebebiyle hastanın ve yakınlarının hayati tehlikesi söz konusu olması sebebiyle gerekli sadakat ve dikkati göstermek zorunda olduğunu belirtiyor.
Özel hastanenin, doktor ve diğer sağlık personellerinin seçme ve denetleme konusunda gerekli özeni göstererek hareket etmesi ve tedavi uygulanırken gerekli tıbbi ekipmanları bulundurması gereklidir.
Haksız Fiil Sebebiyle Malpraktis Davası İstanbul
Stajyer İrem ÇELİK
Makale Yazarlığı İçin
Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.