MANŞET

Hamilelikte Tazminat Hakkı | Tazminat 2023

Hamilelikte Tazminat Hakkı | Tazminat 2023

Hamilelik Nedeni İle İşten Çıkma ve İşsizlik Maaşı

Hamilelik nedeni ile işten kendi isteği ile ayrılan kadınların işsizlik maaşı alabilme hakları bulunmamaktadır. İşsizlik maaşı kendi isteği olmadan, işverenin isteğine göre iş anlaşmasının feshedilmesi sonucunda hak edilmektedir. Hamilelik nedeniyle işten ayrılma işsizlik maaşı alınması için mutlaka işverenin işten çıkarması gerekmektedir. İşsizlik maaşı alabilmek için kanuna göre şartlar belirlidir. Bu şartlar şunlardır:

Kanunun 17. maddesine göre iş akdi işveren tarafından feshedilmiş olmalı,

Kanunun 24. maddesine göre çalışan haklı bir sebeple işten ayrılmış olmalı,

Sağlık sorunları sebebiyle 1 haftadan fazla bir süre çalışamayan işçinin iş akdinin işveren tarafından feshedilmesi,

İşyerinin el değiştirmesi gibi bir sebeple veya kapatılması, iflas edilmesi durumunda işsiz kalan çalışanlar işsizlik maaşına başvurmaya hak kazanacaklardır.

Bu şartların dışında işsizlik maaşı için istifa edildiğinde işsizlik maaşı başvuruları kabul edilmeyecektir.

Tazminat Dava

Kişinin, uğradığı zararın giderilmesine yönelik olarak zarara neden olan kişiye veya kuruma karşı açtığı davalardır. Haksız fiiller çoğu zaman suç niteliğine de sahiptir. Ceza soruşturmasına tabi olmakla beraber ortaya çıkan zararların tazmin edilebilmesi için ayrıca bunun da dava edilmesi gerekmektedir. Tazminat davaları maddi ve manevi tazminat olmak üzere ikiye ayrılır.

Hamilelikte Tazminat Hakkı

Hamilelikte Tazminat Hakkı, Kıdem tazminatı; 4857 sayılı İş Kanunu’nun 120. Maddesindeki atıfla 1457 sayılı İş Kanunu’nun 14. Maddesi kapsamında işçilere tanınmıştır. Kadın işçiler, evlilik sebebiyle işten ayrılması halinde kıdem tazminatına hak kazanmasına karşın; hamilelik sebebiyle işten ayrıldığında ise kıdem tazminatına hak kazanamamaktadır.

Kıdem Tazminatı Nedir?

İşverence işçisine belli koşulların sağlanması halinde işyerinde çalıştığı süre boyunca kazandığı kıdeminin karşılığı olarak ödenen tazminattır. İşçi çalıştığı işe ve işyerine yıllarca emek vermekte, işverenin ticari işinin yürütülmesine katkı sunmaktadır.

Hamilelikte Tazminat Hakkı | Tazminat 2023

DOĞUM İZNİ NE KADAR?

Fakat kanunda, kadın işçilerin doğumdan önce 8 ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere, toplam 16 hafta çalıştırılmamaları esası yer alıyor. Çoğul gebeliklerde doğum öncesi izin süresine 2 hafta ekleniyor. İşçinin isteğine ve doktor raporuna dayalı olması koşulu ile doğuma 3 hafta kalana dek çalışılırsa bu durumda doğum öncesi kullanılmayan izin süresi doğum sonrasına aktarılabiliyor. Bu iznin bitiminde yazılı talepte bulunan işçiye, 6 aya kadar ücretsiz izin veriliyor. Ayrıca; izin bitiminde işe başlayan işçiye çocuğun 1 yaşına gelmesine dek günde 1,5 saatlik süt izni verilmesi de gerekiyor.

EŞİ DOĞUM YAPAN İŞÇİYE KAÇ GÜN İZİN VERİLMEKTEDİR?

4857 sayılı İş Kanununun Ek 2’nci maddesi gereğince işçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü hâlinde üç gün, eşinin doğum yapması hâlinde ise beş gün ücretli izin verilir.

Yasaların Hamilelere Tanıdıkları Tazminat Hakları

Hamile işçilerin hamilelik sürecinde birçok hakları bulunmaktadır. İş Kanununun 74. Maddesinde; “Kadın işçilerin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam 16 haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır. Çoğul gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılmayacak sekiz haftalık süreye iki hafta süre eklenir. Ancak, sağlık durumu uygun olduğu takdirde, doktorun onayı ile kadın işçi isterse doğumdan önceki üç haftaya kadar işyerinde çalışabilir.

Bu durumda, kadın işçinin çalıştığı süreler doğum sonrası sürelere eklenir. Kadın işçinin erken doğum yapması halinde ise doğumdan önce kullanamadığı çalıştırılmayacak süreler, doğum sonrası sürelere eklenmek suretiyle kullandırılır. Doğumda veya doğum sonrasında annenin ölümü hâlinde, doğum sonrası kullanılamayan süreler babaya kullandırılır. Üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen eşlerden birine veya evlat edinene çocuğun aileye fiilen teslim edildiği tarihten itibaren sekiz hafta analık hâli izni kullandırılır.” Düzenlemesi mevcuttur.

Bu madde kapsamında kadın işçilerin doğumdan önce 8 ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere, toplam 16 hafta çalıştırılmamaları esastır. Çoğul gebeliklerde ise doğum öncesi izin süresine 2 hafta eklenmektedir. İşçinin isteğine ve doktor raporuna dayalı olması koşulu ile doğuma 3 hafta kalana dek çalışılabilmekte, bu durumda doğum öncesi kullanılmayan izin süresi ise doğum sonrasına aktarılabilmektedir.

Hamilelikte Tazminat Hakkı | Tazminat 2023

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu