Hizmet Tespit Davası 2024
Hizmet Tespit Davası 2024
Hizmet tespit davası, işçi veya mirasçıları tarafından işveren ve Sosyal Güvenlik Kurumu aleyhine açılan bir davadır ve işçinin çalıştığını kanıtlama amacı taşır. Eğer işveren tüzel bir kişilikse (örneğin bir şirket), sadece tüzel kişilik aleyhine dava açılabilir ve ortaklar aleyhine dava açılamaz.
Mahkeme Yetkisi ve Zamanaşımı Süresi
Hizmet tespit davaları, İş Mahkemelerinde görülür. İş Mahkemelerinin olmadığı yerlerde, Asliye Hukuk Mahkemeleri yetkili olur.
Davanın, hizmetin geçtiği yılın sonundan itibaren 5 yıl içinde açılması gerekir. İşçinin ölümü halinde, mirasçılarının işçinin öldüğü tarihten itibaren 5 yıl içinde dava açmaları gerekmektedir. Bahsedilen süre hak düşürücü süredir, yani bu süre geçtikten sonra açılan davalar kabul edilmez.
Davada Feragat ve İspat
Hizmet tespit davaları kamu düzenini ilgilendirdiği için, davada feragat edilse bile bu hüküm doğurmaz. Kişi sosyal güvenlik haklarından vazgeçemez.
İspat yükümlülüğü genel olarak işçinin üstündedir, ancak Yargıtay içtihatları gereği mahkeme, işverene karşı korunmasız durumda olan işçiyi korumak ve kamu düzenini gözetmek amacıyla re’sen araştırma yükümlülüğü uygular. Bu, işçinin davasını sadece resmi belge ile ispatlamak zorunda olmadığı anlamına gelir; tanık ifadeleri ve diğer delillerle de davasını ispatlayabilir.
Kullanılacak Deliller
Davada kullanılabilecek deliller arasında işçinin iş yerindeki sicil dosyası, tanıklar, işverenin iş yerindeki dosyası, mesleki kuruluş kayıtları, dernek ve esnaf sicil kaydı, sanayi ve ticaret odası kayıtları, imzalı ücret bordroları ve bilirkişi raporları bulunur. İşveren ve Sosyal Güvenlik Kurumu çalışmanın süresi ve ücret düzeyini kabul etse dahi, davanın kamu düzeniyle ilgili olması nedeniyle hakim, gerçek durumu tespit etmek için kendi araştırmasını sürdürür.