İcra İşlemleri Şikayet Edilebilir Mi
İcra İşlemleri Şikayet Edilebilir Mi
Şikâyet, İcra Hukuk Mahkemesi’ne sözlü ya da yazılı olarak yapılabilir. Yetkili İcra Hukuk Mahkemesi şikâyete konu işlemi gerçekleştiren icra dairesinin bulunduğu icra mahkemesidir.
İcra Hukuk Mahkemesi şikâyet konusu işlemin iptaline veya düzeltilmesine karar verebilir. Şikayetin konusu genel olarak icra dairesinin yaptığı işlemler olmakla birlikte kimi zaman yapmadığı işlemler de şikayetin konusunu oluşturabilir. İcra dairesinin söz konusu işlemi kanuna veya olaya uygun olmama şeklinde olabileceği gibi işlemi hiç yapmama veya sürüncemede bırakma şeklinde de olabilir.
Şikayetin tarafları kimlerdir?
Şikayette şikayet eden ve şikayet olunan olmak üzere iki taraf vardır. İcra müdürünün yapma veya yapmama şeklindeki bir işleminden zarar gördüğünü düşünen her ilgili kişi şikayet yoluna gidebilir.
İcra İşlemleri Şikayet Edilebilir Mi
Yapılan İşlemin Kanuna Aykırı Olması
Bir kanun hükmünün hiç uygulanmaması ya da yanlış uygulanmasından kaynaklanmaktadır. Burada bahsedilen kanuna aykırılık, başta İcra İflas Kanunu olmak üzere tüm kanu tüzük ve yönetmelikleri kapsamaktadır. Kanuna aykırılık genel şikayet sebebidir.
Yapılan İşlemin Hadiseye Uygun Olmaması
İcra müdürünün yaptığı bir işlemin hadiseye uygun olmaması, kanunun icra müdürüne takdir yetkisi tanıdığı hallerde söz konusu olur.
Bir hakkın yerine getirilmemesi
İcra müdürünün görevi dahilinde olan bir işi yapmayı reddetmesi halinde bir hakkın yerine getirilmemesi söz konusu olur.
Bir hakkın sebepsiz olarak sürüncemede bırakılması
İcra Müdürünün kendiliğinden veya ilgilinin usulüne uygun bir talebi üzerine yapmak zorunda bulunduğu bir işlemi kanunda öngörülen veya uygun bir süre içinde haklı bir neden olmaksızın yapmaması halinde bir hakkın sebepsiz olarak sürüncemede bırakılması hali söz konusu olur.
Şikayet Süresi
Şikayet süresi kural olarak yedi gündür. Kambiyo senetlerine özgü takip yolunda ise beş gündür.
Şikayet süresi, şikayet edenin şikayet konusunu öğrendiği tarihten itibaren başlar ve bu süre hakkı düşüren süredir. Bu nedenle süre geçtikten sonra şikayet hakkı düşer. Şikayet konusu işlem ilgiliye tebliğ edilmişse, süre tebliğ tarihinden itibaren başlar. Eğer tebliğ edilmemişse, şikayetçinin işlemi ‘bildiği tarihten önce öğrenmiş olduğu ve bu nedenle şikayet süresinin geçmiş olduğunu’ ileri süren kişi bunu kanıtlamakla yükümlüdür.
İcra İşlemleri Şikayet Edilebilir Mi