MANŞET

İcra Nedir | İcra Ve İflas Hukuku Ankara

İcra Nedir | İcra Ve İflas Hukuku Ankara

İcra Ve İflas Hukuku

İcra-iflas hukukunun diğer bir adı cebri icra hukuku ya da takip hukukudur. Cebri icradan kasıt alacaklı alacağını alamıyorsa zorla borçluya karşı faaliyette bulunup alacağını alma olanağı yoktur; bir diğer ifadeyle ihkak-ı hak yapmak yasaktır. Eğer alacağını alamıyorsa devletin oluşturduğu icra iflas organlarına başvurur.

İCRA VE İFLAS TAKİPLERİ

İcra Takipleri

-İlamlı Takip: alacaklının elinde bir ilam varsa yani mahkeme kararı

varsa kesin veya değil, veya ileride ilam niteliğinde bir belge varsa(İKK madde38, noterler önünde yapılan tek taraflı para borcu ikrarı) bu durumda ilamlı takip yapar.

-İlamsız Takip: alacaklı elinde ilam olmadan hatta hiç belge olmasa da alacaklıya tanınan bir haktır. Önceden mahkeme kararı almaya gerek kalmadan 5 aşamalı prosedür ile ilamsız takip yapar.

İflas Takipleri

İflasın özelliği; alacaklı eğer alacağını alamıyorsa ve iflas takibi yapmak istiyorsa o zaman gene bir takip talebi ile icra dairesine müracaat eder ve borçlunun iflasını ister ve bu iflas genellikle borçluyu zorlamak adına gidilir. Bu durumda takip talebi ile icra dairesine müracaat eder bunun üzerine borçluya iflas ödeme emri gönderir. Eğer iflas ödeme emri yerine getirilmezse alacaklı asliye ticaret mahkemesinde bir iflas davası açar.

İcra Nedir | İcra Ve İflas Hukuku Ankara

Takip Talebinin Sonuçları

İcra müdürü borçluya ödeme emri göndermek mecburiyeti doğar. Ödeme emri yerine getirilmezse hakkın sebepsiz sürüncemede bırakılması ya da görevin yerine getirilmemesi ile şikayet yoluna gidilir.

Genel haciz yolu ile takipte 3 gün içinde

Kambiyo senetlerine bağlı takipte hemen

Genel Haciz Yolu

Genel haciz yolu ile takibin bir diğer adı ilamsız icra takibidir. Alacaklı eğer elinde bir kambiyo senedi (bono, çek, poliçe) veya bir ilam (mahkeme kararı veya ilam özelliği taşıyan diğer belgeler) yoksa ve alacağı ipotek ya da rehinle de temin edilmiş değilse genel haciz yolunu takip etmek zorundadır.

Kambiyo Senedi Alacaklarının Tahsili

Kambiyo senetleri zorunlu unsurları ve çeşitleri kanunlarla belirlenmiş belgelerdir. Bu unsurları taşıyan bono, poliçe ve çekler kambiyo senetlerine özgü icra takibine konu edilebilir. Kambiyo senedi vasfına sahip olmayan ya da bu vasfı sonradan yitiren belgeler ilamsız icra yoluyla takip edilmelidir.

İflas Davaları

İflas, mahkeme tarafından verilen bir karardır. İflas ilan edebilmek için iflasa tabi olmak şarttır. Tacirler iflasa tabidir. Fakat iflas için borcun, tacirin ticari işletmesi ile ilgili olması şart değildir.

Tacir ticari olsun, adi olsun her türlü borcu nedeniyle iflas yoluna gidebilir. Yükümlü olduğu borçları ödeyemeyen bir tacir mahkemeden iflasını isteyebilir. İflas davası ticaret mahkemesi tarafından karara bağlanır.

Konkordato İlanı  

Konkordato, iflastan kurtulmak isteyen ve mali tablosu kötü olan işletmeler tarafından talep edilen bir hukuki korumadır.

Borçların yapılandırılması anlamını taşır. Bu yolla hem işletmenin iflas etmesi hem de alacaklıların alacağını tahsil edebilmesi amaçlanır.

Yapılacak anlaşma ile borçlu borcun bir kısmından ve iflas etmekten kurtulur; alacaklı ise belirli indirim ve vadeler çerçevesinde alacağını tahsil etmeyi hedefler.

İhtiyati Haciz Nedir?

İhtiyati haciz, bir para alacağının zamanında ödenmesinin garanti altına alınması amacıyla, mahkeme kararı ile borçlunun mallarına önceden, geçici olarak el konulmasıdır.

İcra ve İflas Kanunu’nda düzenleme alanı bulan bu hukuki yol ile borçlunun icra takibini başarısız kılmaya yönelik davranışlarının önüne geçilmesi amaçlanır. Alacaklı geçici bir koruma şemsiyesi altına girer ve borçlunun mallarına geçici olarak el konulur.

İhtiyati haciz ile birlikte, borçlunun mallarını üçüncü kişilere devretmesi engellenmiş olur. Buradaki amaç, kötü niyetli borçluların mal kaçırarak alacaklıları zarara uğratmasının önüne geçebilmektir.

Cebri icra nedir?

Borçlu kişinin borcunu ödememesi durumunda ve hukuki unsurların varlığı dahilinde devlet iradesi ile borcun tahsili anlamına gelmektedir. Kanunlara dayanarak tamamen yasal olarak cebri icra yolu ile işlem gerçekleştirilir. Cebrî icra prosedürü ancak başvuru üzerine başlatılan ve yürütülen bir prosedürdür; bu prosedürün kendiliğinden yürümesi söz konusu değildir.

Cebri İcra Çeşitleri

Cüzi İcra : Cebri icranın bir çeşidi olan cüzi icra, bir ya da birden fazla alacaklıya karşı borçlu olan borçlunun hacze konu olan mallarının sadece alacağa yetecek kısmının satılıp takipte bulunan alacaklılara ödenmesidir.
Külli İcra : İflas davası ve takiplerinden oluşur. Cebri icra türlerinden bir diğeridir. İflas takibi tek bir alacaklı tarafından başlatılır ancak iflasın açılması ile borçlunun tüm alacaklıları tasfiyeye katılır. Ayrıca borçlunun malvarlığı külli (bütün) olarak tasfiye edilir.

İflasın söz konusu olması için borçlunun tacir, tacir sayılan, tacir gibi sorumlu olan kişilerden olması gerekir.

İstihkak Davaları

Taşınmazın haksız olarak işgal edilmesi sonucunda açılır. Zilyetsizliği haksız olarak elinden alınan kişiler ya da bu kişilerin varisleri, taşınmazın bulunduğu yerdeki Asliye Hukuk Mahkemesine dava açabilirler.

İstirdat Davası Nedir?

İstirdat davası, icra takibi sonrası kişinin borçlu olmadığı halde, haksız olarak ödeme yaptığı durumlarda, parasını geri alabilmesini sağlayan bir davadır. Davayı borçlu olmayan ancak borçlu olmadığı halde borcu ödemek zorunda kalan herkes açabilir.

İcra Nedir | İcra Ve İflas Hukuku Ankara

Menfi Tespit Davası

Menfi tespit davası, bir hak ya da hukuki ilişkinin var olmadığının tespiti için açılan bir tespit davasıdır. Tespit davaları ikiye ayrılır. Bunlar; müspet (olumlu) ve menfi(olumsuz) tespit davalarıdır.

Müspet tespit davası ile bir hak ya da hukuki ilişkinin var olduğunun tespiti talep edilirken menfi tespit davası ile bir hak ya da hukuki ilişkinin mevcut olmadığının tespiti istenir.

Menfi Tespit Davasında, Görevli mahkeme dava değerine göre asliye ya da sulh hukuk mahkemesidir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu