İçtihadı Birleştirme Kararları
İçtihadı Birleştirme Kararları
İçtihadı birleştirme kararları kim verir?
İçtihadı Birleştirme Yargıtay tarafından verilmiş olan kararlarıdır. Anayasa Mahkemesi kararlarını Genel Kurul’da verir. Bu yüzden Anayasa Mahkemesi, diğer mahkemelerden ayrı olarak daireler arasında içtihat uyuşmazlığına konu olmaz.
İçtihat hukuku ne demek?
İçtihat, tarafından hüküm belirtilmemiş bir konuda, daha önceki bir mahkeme kararının esas alınmasıdır. İçtihadı Kararları dışındakiler benzer hukukî durumlarda Yargıtay Genel Kurullarını, Dairelerini ve Adliye Mahkemelerini bağlayıcı nitelikte değildir.
İçtihadı birleştirme ne demek?
İçtihadı Birleştirme Yargıtay tarafından verilmiş olan kararlarıdır. Anayasa Mahkemesi kararlarını Genel Kurul’da verir.
Bu yüzden Anayasa Mahkemesi, diğer mahkemelerden ayrı olarak daireler arasında içtihat uyuşmazlığına konu olmaz. Yüksek mahkemelerin içtihatları, kendi organlarında yayınlanmaktadır.
İçtihadı birleştirme başvurusu nasıl yapılır?
Maddesi uyarınca; İçtihadların birleştirilmesini Birinci Başkan, doğrudan doğruya veya Yargıtay dairelerinin veya genel kurulların verdikleri karar sonucunda veya Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının bizzat yazı ile başvurması halinde, ilgili kuruldan ister.
İçtihadı birleştirme nerede yayınlanır?
Resmi Gazete’ de yayınlanan, benzer konularda bağlayıcı niteliği bulunan, daireler arası yorum farklıları sonucu ortaya çıkabilecek görüş ayrılığının hukuk güvenliğini olumsuz etkilemesini önlemek için belirli bir içtihadın benimsendiği kararlardır.
İçtihadı birleştirme asli kaynak mı?
Asıl yazılı kaynaklar en başta anayasa olmak üzere, uluslararası anlaşmalar, kanunlar, kanun hükmünde kararnameler, Anayasa Mahkemesi kararları, yüksek yargı organlarının vermiş oldukları içtihadı birleştirme, tüzük yönetmelik genelge gibi çeşitli adlar altında çıkarılan düzenleyici idari işlemlerden oluşur.
İçtihadı birleştirme kim tarafından oluşturulur?
İçtihadı Birleştirme Kararları Yargıtay tarafından verilmiş olan kararlarıdır. Kararları Genel Kurul‘da verir. Bu yüzden Anayasa Mahkemesi, diğer mahkemelerden ayrı olarak daireler arasında içtihat uyuşmazlığına konu olmaz. Ancak, Anayasa Mahkemesi içtihatları zamanla değişebilir.