MANŞET

İdari Karar Türleri – İdare Hukuku Avukatı Florya

İdari Karar Türleri – İdare Hukuku Avukatı Florya

İDARE HUKUKU

İdare hukuku, idarenin kuruluş ve işleyişine uygulanan kamu hukuku kurallarının bütünüdür. İdare hukuku, idarenin hukuku değildir. Çünkü idareye bazı durumlarda özel hukuk kuralları da uygulanabilir.

İdare hukukunun uygulama alanını belirlemekte kullanılan temel ölçüt kamu gücü ölçütüdür. İdarenin kamu gücü kullanarak yaptığı işler idare hukukuna tabidir ve bu işlerden doğan uyuşmazlıklara idari yargıda bakılır.

İdare Hukuku İlkeleri

-Hukuk Devleti İlkesi

-Sosyal Devlet İlkesi

-Eşitlik İlkesi

-İdarenin Kanuniliği İlkesi

-Merkezden Yönetim ilkesi

-Yerinden Yönetim İlkesi

-İdarenin Bütünlüğü İlkesi

İdari Karar Türleri – İdare Hukuku Avukatı Florya

İDARİ İŞLEM

İdari işlemler, idari fonksiyonun yerine getirilmesi için yapılan kamu hukuku işlemleridir. İdari işlemleri, tek yanlı ve iki yanlı işlemler olarak iki kategori altında toplayabiliriz.

Tek yanlı idari işlemler, ilgilisinin rıza ve muvafakatına bağlı olamadan, idarenin tek yanlı olarak açıkladığı iradesi ile yapılan işlemlerdir. İki yanlı idari işlemler ise, idare ile ilgilisinin karşılıklı olarak açıkladıkları iradelerin uyuşumu sonucu yapılan işlemlerdir. İdari sözleşmeler, iki yanlı idari işlemlerdir.

İdari Karar Türleri

-Şart İşlem

-Subjektif(Öznel) İşlem

-Basit İşlem

-Kollektif İşlem

-Karma işlem

-Yararlandırıcı işlem

-Yüklendirici İşlem

-Sarih İşlem

-Zımnı İşlem

YETKİ VE İMZA DEVRİ

Yetki devri istisnaidir ve ancak kanunlarda açıkça öngörülen hallerde ve açıkça öngörülen işlem ve kararlar için mümkündür. İmza devri için de kanuni bir izine ihtiyaç vardır.

İdari Yargı

İdari yargı, idari makamların, idare hukuku alanındaki faaliyetlerinden doğan uyuşmazlıkların çözümlenmesi ile görevli yargı türüne denir. Genel idari yargıda ilk derece mahkemeleri; idare ve vergi mahkemeleridir. Bölge İdare Mahkemesi ise ikinci derece yargı merciidir. Yani İdare Mahkemeleri tarafından verilen kararlar istinaf kanun yolu ile Bölge İdare Mahkemesine götürülür.

İDARE MAHKEMELERİNDE İPTAL DAVASI

İptal davası, idarî işlemler hakkında yetki, şekil, sebep, konu ve maksat yönlerinden biri ile hukuka aykırı olduklarından dolayı iptalleri için menfaatleri ihlâl edilenler tarafından açılan davadır. İptal davası ile amaçlanan, idarenin hukuka aykırı işleminin ortadan kaldırılmasını sağlamaktır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu