İdari Para Cezalarına İtiraz
İdari Para Cezalarına İtiraz
İdari para cezası, idari kurumlar tarafından kesilen paralardır. Örneğin, belediye, sosyal güvelik kurumları, valilik gibi devletin idari organları tarafından verilen para cezaları kesilebilir. İdari para cezalarının ödenmemesi durumunda icra takibi başlatılabilir. Borçlunun taşınmaz mallarına, banka hesaplarına gibi borçlunun malvarlığına haciz işlemi yapılabilir.
Mahkemeler tarafından verilen para cezaları; idari para cezaları değildir. Mahkemeler tarafından adli para cezaları verilir. İkisi farklıdır ve hukuki sonuçları da farklıdır. Mahkemeler tarafından verilen adli para cezaları ödenmesi zaman verilen para cezası hapis cezasına çevrilir. İdari para cezaları ödenmediğinde ise borçlu hapse girmez. Borçlu hakkında icra takibi başlatılır ve haciz işlemleri yapılır.
İdari Para Cezasına İtiraz
İdari para cezasına itiraz süresi Kabahatler Kanunu’nda düzenlenmiştir. Yasaya göre idari para cezalarına itiraz süresi 15 gündür. İdari para cezasının tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde itiraz gerçekleşmelidir.
İdari para cezasının, ilgiliye tebliğ edildiğinde; cezaya itiraz süresinin ne kadar olduğu, nereye itiraz yapılacağı, para cezasının nereye ödeneceği yazması gerekir. Aksi halde itiraz süresi 60 gün olacaktır. Danıştay kararlarına göre de idari işlemlerde itiraz süresi, itirazın yapılacağı mercii muhataba bildirilmezse; itiraz süresi 60 gündür.
İdari Para Cezalarında İtiraz Nereye Yapılır?
Kabahatler Kanunu’na göre idari para cezalarına itiraz; sulh ceza hakimliğine yapılabilir. Ancak idari para cezası ile birlikte ayrıca işyeri kapatma cezası da verilmişse; bu halde görevli mahkeme idare mahkemesidir. Dolayısıyla idari işlemin iptal edilmesi için davada açılmalıdır. Yani hem işyeri kapatma kararının iptali hem de kesilen cezanın iptali mahkemeden istenir.
Trafik Para Cezalarına İtiraz
Trafik para cezalarına karşı itiraz sulh ceza hakimliğine yapılabilir. Ancak trafik para cezasıyla birlikte araç trafikten men edilmişse bu halde sulh ceza hakimliği değil, idare mahkemesinde iptal davası açılması gerekir. Kararı veren polis biriminin bulunduğu yerdeki idare mahkemesi yetkilidir. Kararın tebliğinden itibaren 60 gün içerisinde dava açılmalıdır.
Sürücü belgesinin geri alınması halinde ise kararın alındığı günden itibaren 15 gün içerisinde Sulh ceza hakimliğine itiraz edilebilir. Ancak sürücü belgesinin alınması kararı, işlenen bir suçtan dolayı mahkeme tarafından karar verilmişse; bu halde mahkeme kararına itiraz yolu izlenmelidir.
HGS yahut OGS para cezalarına itiraz ise ceza kararlarının tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde sulh ceza hakimliğine yapılmalıdır. Somut ihlalin yaşandığı idari birimin bağlı olduğu Sulh ceza hakimliği yetkilidir.
Sosyal Güvenlik Kurumu Tarafından Verilen İdari Para Cezaları
Sosyal güvenlik kurumu tarafından verilmiş idari para cezalarında genel itiraz yolundan ayrı bir itiraz şekli düzenlenmiştir. Bu kurum tarafından verilen idari para cezalarında doğrudan dava açılmaz.
SGK bünyesinde idari para cezalarına itiraz komisyonu bulunmaktadır. Öncelikle bu komisyona idari para cezasının tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde itiraz edilmelidir. İtiraz bizzat yapılabileceği gibi iadeli taahhütlü de yapılabilir. İlgili komisyon itirazı reddederse; ret kararının tebliğinden itibaren 30 gün içerisinde İdare mahkemesinde cezanın iptali için dava açılabilir.
İdari Para Cezaları Nereye Ödenir?
İdari para cezaları genel olarak mal müdürlüklerine ödenmektedir. ancak bazı kurumlar tarafından verilen para cezalarını yine cezanın verildiği kurum tarafından tahsil edilebilmektedir. Cezanın erken ödenmesi halinde süresi içerisinde cezaya itiraz yapılabilir.
İdari Para Cezalarına İtiraz
Stajyer Av. Merve ÇATAR
Makale Yazarlığı İçin
Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.