İlamlı ve İlamsız İcra Takibi Nedir
İlamlı ve İlamsız İcra Takibi Nedir
İlam genel olarak bir mahkeme tarafından alınan son karar anlamına gelir.
Bu nedenle ilamlı icra takibi mahkeme kararı doğrultusunda başlatılan icra takibi türü iken, doğrudan icra dairesine başvurularak başlatılan takip işlemi ilamsız icra takibidir.
İlamlı İcra Takibi
Kural olarak bir kişinin hakkı yerine getirilmez ya da ihlal edilirse, bu alacaklı mahkemeye başvurarak bu ihlalin önüne geçilmesini veya hakkının ödenmesini talep ederse alacaklı lehine verilen mahkeme kararının icrası için ilamlı icra takibi yapılabilir.
Bu ilamlı icra takiplerinde borçluya icra emri gönderilir. İcra emri ile, borçlunun ilamda yazılı borcu belli bir süre içinde ödemesi veya teslim etmesi, buna uymazsa, ilam hükmünün icra dairesi tarafından zorla yerine getirileceği borçluya ihtar olunur.
İlamlı icra takiplerinin yapılabilmesi için zaman aşımı süresi bulunmaktadır. Bu zaman aşımı süresi 10 (on) yıldır.
İlamsız icra takibi nedir?
Takip talebinde bulunan kişinin elinde bir mahkeme kararı olmasına gerek olmaksızın ilamsız icra takibini 3 farklı yoldan yapabilir.
1. Genel haciz yoluyla takip
Adından da anlaşılacağı üzere genel haciz yoluyla takipte, alacaklı yetkili icra dairesinde takip talebinde bulunduktan sonra icra müdürlüğü borçluya ödeme emri gönderir. Borçlu bu takibi kabul etmiyorsa itiraz edebilir, itiraz etmediği takdirde takip kesinleşecektir.
2. Kambiyo senetlerine özgü haciz
Alacaklı olan kişinin elinde çek, bono ya da poliçe bulunuyor ise borçlu olan kişinin yerleşim adresindeki icra dairesine giderek kambiyo senetlerine özgü haciz yolunu talep edebilir. Gönderilen ödeme emrinde borçluya, 10 gün içinde gerekli borcu temini etmezse haciz başlatılacağı belirtilmektedir. Alacaklı bu takibe itiraz etmek istiyorsa tebliğin kendisine tesliminden itibaren 5 günlük bir süresi bulunmaktadır.
3. Kiralanan taşınmazın ilamsız icra yoluyla tahliyesi
Kiralanan taşınmaz tahliyesi uzun bir süreci kapsadığından dolayı kısa bir zamanda çözüme ulaşmak için bu yol kullanılır. Eğer ilamsız icra takibinde borçlu kira bedelini ödenmemişse alacaklı bu takip yolunu başlatabilir. İlgili icra dairesi borçlu olan karşı tarafa ilgili taşınmazın tahliye emrine göndermektedir.
İlamlı ve İlamsız İcra Takibi Nedir
İcra dosyasi ne kadar acik kalir?
İcra Dosyası Açık Kalma Süresi
1 yıl boyunca dosyada herhangi bir işlem yapılmamış ise doyasının işlemden kaldırılması mümkündür.
Icra dosya durumu açık ne demek?
İdari, vergi, icra gibi durumlarda “dosya durumu açık” ibaresi ile karşılaşmak olası bir durumdur. Bu durum bize ilgili dosyanın açık olduğunu, halen sonlanmadığını, hukuksal sürecin devam ettiğini ifade etmektedir.
Icra borç ödendikten sonra dosya ne zaman kalkar?
İİK gereği alacaklının haciz isteme hakkı ödeme emri ve ya icra emrinin tebliğinden itibaren 1 yıl içinde kullanılmazsa düşer.
Bu halde takip dosyası işlemden kaldırılır, bir başka deyişle düşer. Belirtelim ki icra dosyasının düşmesi borcu ortadan kaldırmamaktadır.
İcra takibi nasıl kaldırılır?
Haricen ödeme sonrasında haciz dava dosyası kapatma işlemi için alacaklı kişi dilekçe yazabilir veya borcun tahsil edildiğine dair bir ibraname yazıp bu belgeyi borçluya verebilir. İbraname ile borçlu kişi dosyanın açılmış olduğu İcra Müdürlüğü’ne başvuru yaparak icra dosyası kapatma talebi yapmalıdır.
UYAP kaydı silinir mi?
UYAP dosya kaydı silinemez. Uyap sisteminde “kapanmış dosyalar” kısmında muhafaza edilmektedir.
Borçlar kaç yıl sonra zaman aşımına uğrar?
Zamanaşımı ise yukarıda bahsettiğimiz gibi kanunda belirtili süreler içinde dosyanıza hiçbir işlem yapılmaması halinde borcunuzun sürekli olarak kapanmasıdır.
Borçlar kanuna göre icralarda zamanaşımı süresi açıldığı tarihten itibaren 10 yıldır. Alacaklı her yıl yenileme yapması durumunda bu süre 20 yıla çıkmaktadır.