İmar Avukatı Hangi İşleri Yapar?
İmar Avukatı Hangi İşleri Yapar?
İmar hukukundan bahsetmeden önce İmar Planlarının öneminden ve gerekliliğinden kısaca bahsedelim;
İmar planları bir ülkenin kalkınmasında kilit taşı oynayan faktörlerden bir tanesidir. Doğru imar planlarının yapılması ile birlikte ülkeler kalkınma sürecinde hız kazanacaklardır. Zira hem plansız gelişme önlenecek hem de yatırım bölgeleri belirlenerek bayındırlık süreci ilerleyecektir.
İmar planları belirli ölçeklerde hazırlanır bu ölçekler bölgenin ihtiyacına yönelik ihtiyaçlarını gidermek üzerine hazırlanmaktadır. Bu noktada önemli hususlardan bir tanesi yalnızca imar planlarının düzgün olması olmayıp aynı zamanda iyi işleyen bir imar hukuku sürecinin olması da gerekmektedir.
Bir arazi ya da arsa üzerinde planlanan resmi ya da özel yerleşim yerlerinin sahip olması gereken nitelikler ve kurallar İmar Hukuku kapsamında düzenlenmektedir. İmar hukuku özel uzmanlık gerektiren hukuk dallarından bir tanesidir.
Bu kapsamda imar hukuku kuralları neticesinde düzenlenen imar planları, çevre ve sağlık şartlarına uygun inşa edilecek yapıların düzenlemesidir.
İmar planlama süreci, araştırma yapılması, sorunların ortaya konulması, veri ve bilgi toplama ile ilgili analiz aşaması; bilgilerin bir araya getirilmesi, birleştirilmesi ve sonuçların değerlendirilmesi ile ilgili sentez aşaması ve plan kararlarının oluşturulması aşamalarından oluşmaktadır.
İmar hukuku, geniş anlamda gayrimenkul hukukunun pek çok dalıyla doğrudan ilişki içerisindedir.
İmar Hukuku
Yasa, yönetmelik ve genelge gibi hukuki düzenlemeler ile mahkeme kararlarından oluşan hukuk uygulamaları sonucu imar planının yapımı, uygulaması ve değiştirilmesi hakkındaki kuralları ortaya koyar.
Özellikle imar planları, düzenleyici işlemler olarak bireylerin mülkiyet ve mesleki temel haklarını etkilediğinden hukuki kurallarla çerçevelendirilmelidir.
İmar Konusunda Uzman Avukat
İmar hukukunda kamu yararı ön plana çıkmaktadır. Bu kapsamda da imar mevzuatında çeşitli değişiklikler meydana gelebilmektedir. Aynı şekilde imar planlarında da birtakım değişiklikler yapılmaktadır. Ancak bu durum bireylerin mülkiyet haklarının da mutlak şekilde ihlal edilebileceği anlamına gelmemelidir.
Zira bir hukuk devleti olan ülkemizde imar planlarındaki değişiklikler meydana gelse de zarar uğrayanların bu zararlarını tazmin edebileceği mekanizmalar mevcuttur. Bu mekanizmaların kullanılması da imar hukuku alanında uzman avukatlar eşliğinde olacaktır.
İmar Barışı Avukatı
3194 sayılı İmar Kanununun geçici 16 ncı maddesi ile hayatımıza giren ve Yapı Kayıt Belgesi verilmesine ilişkin usul ve esasları tebliği kapsamında şartları düzenlenmiş olan İmar Barışı;
İmar mevzuatına veya ruhsata aykırı yapılar kapsamında, herhangi bir yapı kaydı bulunmayan arsa tapulu yerler, hazine arazisi üzerindeki taşınmazlar ya da ruhsata aykırı yapılar için tapu benzeri bir belge olan ‘’ Yapı Kayıt Belgesi’’ verilmesi suretiyle taşınmazlara yasallık kazandırılmasıdır.
Böylelikle vatandaşların mağduriyet yaşamakta olduğu kayıt dışı taşınmazlar bakımından elektrik, su, doğalgaz aboneliği bağlatma sorunlarının önüne geçilmekle birlikte, taşınmaz hukuk sisteminde yasal hale getirilerek, vatandaş ile devlet arasında ihtilaf oluşturan birçok sorunun ortadan kaldırılması hedeflenmektedir.
İmar Avukatı Hangi İşleri Yapar?
İmar planlarına ilişkin uyuşmazlıklarda vekillik hizmetini sunmak,
Belediyelerin hazırladığı imar planlarına ilişkin müvekkilleri bilgilendirme,
Nazım imar planlarına yönelik itirazların yapılması,
İskan işlemlerine dair müvekkilleri bilgilendirme,
İmar planlarının iptaline ilişkin yargı mercilerine başvurma,
İmar planlarının yürütülmesinin durdurulmasına ilişkin yargı mercilerine başvurma,
Çeşitli imar affı başvurularını gerçekleştirme,
İnşaat ruhsatına ilişkin süreci yürütmek ve hukuki uyuşmazlıkların giderilmesi için yasal süreci yürütmek,
Yapı kullanım iznine ilişkin gerekli başvuru prosedürlerinin yürütülmesi,
İmar değişikliklerinden kaynaklanan zararlara ilişkin tazminat davalarının açılması,
İmar Kanunu’nun 18. Maddesi uyarınca açılacak davaları yürütmek,
İmar Hukukuna dair sair danışmanlık hizmetlerini gerçekleştirmek,
İmar hukukuna ilişkin yayın yapmak,
İmar Barışından Hangi Yapılar Faydalanabilir ?
İmar Barışından faydalanmak üzere, 31 Aralık 2017 tarihinden önce ruhsatsız olarak veya ruhsat eklerine aykırı yapılmış kırsal ve kentsel alanlardaki tüm yapılar başvuru yapabilecektir.
Başvuru yapılamayacak olan taşınmazlar istisnai olarak Boğaziçi Sahil Şeridi ve öngörüm bölgesi ile Ankara Tarihi Yarımadanın Sultanahmet ile Süleymaniye çevresi Gelibolu’da tarihi alanda kalan yerlerdir.
Hazine Taşınmazı Üzerindeki Yapılar Başvuru Yapabilecek midir?
Hazine taşınmazı üzerindeki yapılara da Yapı Kayıt Belgesi verilecek olup, taşınmazı hazineye ait tapu üzerinde bulunan ve kendisine ait tapusu olmayan vatandaşlarda başvuruda bulunabileceklerdir.
Hazine taşınmazı üzerindeki yapılar bakımından Yapı Kayıt Belgesi alındıktan sonra yapının bulunduğu arsanın tapusu; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı adına tahsis işlemleri tamamlandıktan sonra başvuru ile rayiç bedel üzerinden alınabilecektir.
Bu satın alma bakımından belirli şartlar söz konusu olup, bu hususta bir uzmandan destek alınarak, hangi taşınmazların arsa tapularının alıma elverişli olduğu konusu öğrenilmesi faydalı olacaktır.
İmar Barışı Başvurusu (Yapı Kayıt Belgesi Müracaatı) Nasıl ve nereye Yapılır?
Başvurular e-devlet sistemi üzerinden yapılacak olup, vatandaşların beyanları doğrultusunda sisteme girilecek bilgiler aracılığı ile Yapı Kayıt Belgesi başvurusu gerçekleştirilmektedir.
Şirket adına yapılacak başvurularda şirket yetkilisinin e-devlet sistemi üzerinden yapacağı başvuru geçerli kabul edilecek olup, birden fazla maliki bulunan yapılar bakımından ise de, maliklerden yetkilendirilmiş bir kişi veya yöneticinin başvurusu geçerli kabul edilmektedir.
Yapılacak başvurularda hata yapmamak ve hukuki- cezai sorumluluklarla karşılaşmamak adına uzman desteğine başvurmak faydalı olacaktır.
İmar Barışı’nın Maliklere Sağlayacağı Faydalar Nelerdir?
İmar Barışından faydalanmak sureti ile Yapı Kayıt Belgesi alan yapılara, elektrik, su ve doğalgaz bağlatılabilecek ve bu hususta ilgili Belediye’ler ile kurumlarda yaşanmakta olan mağduriyetler son bulacaktır.
Belgenin alınması ardından, İmar Kanunu kapsamında verilmiş olan her türlü yıkım kararı ve para cezaları iptal edilmektedir. Bunun yanında Yapı Kayıt Belgesi taşınmazın mülk değerini arttıracak bir yasallık kazandırmakla birlikte, kaydın tapuya geçirilmesi halinde bankalar nezdinde de taşınmazın kredi durumunu olumlu yönde etkileyecektir