İmar Avukatı
İmar Avukatı
Ruhsatsız veya kanundaki usullere aykırı olarak yapılmış olan yapılar için getirilmiş bir uygulamadır. Geçici kanun maddesi ile yapı sahiplerine kayıt bedeli karşılığında Yapı Kayıt Belgesi verilir. Yani imar mevzuatına veya ruhsata aykırı olarak yapılmış yapılar için imar sorunlarının çözülmesidir. Böylece yapılar kanundaki usul ve esaslara uygun olarak yasallık kazanır.
Ülkemizde imara aykırı olarak yapılmış yapılar çok fazladır. Genellikle dar gelirli vatandaşların oturduğu yapılar bu kapsamdadır. Halk arasında bu yapılar “kaçak yapı” olarak isimlendirilmektedir. İmara aykırı olarak yapılmış olan yapılarda su, elektrik, doğalgaz bağlatılamadığı için uyuşmazlıklar çıkmaktadır. Bu da mahkemelerde çok fazla iş yükü olmasına yol açar. Aynı zamanda imar mevzuatına aykırı olarak yapıldığı için konut ve iş yerleri ekonomik olarak bir değer ifade etmemektedir. Aynı zamanda ipotek veya rehin olarak da gösterilememektedir.
İmar Barışı Olan Yapılarda Kat Mülkiyeti Olur Mu?
İmar barışı ile Yapı Kayıt Belgesi verilmiş olan yapılarda bazı koşulların varlığı halinde kat mülkiyeti tesis edilebilir:
- Maliklerin tümünün onayı olması gerekir.
- Umumi hizmete ayrılan yerlerin terk edilmesi gerekir. Yol, yeşil alan, park gibi alanların terk edilmesi gerekir.
Bu halde yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın, tapuda bu yapıyla ilgili cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edilebilir. Kat mülkiyetine geçen yapıların alım ve satım işlemleri yasallık kazanır. Kat irtifakı ve kat mülkiyeti kurulmasıyla birlikte; teminat, ipotek gibi işlemlerde de kullanılabilir hale gelecektir.
İmar Barışı Nedir
İmar Barışının Faydaları?
Yapı malikleri ve devletin arasındaki çözülemeyen problemler ortadan kalkar.
Taşınmaz kaçak yapı halinde imar mevzuatına uygun hale gelir.
Ruhsatı ve iskanı olmayan yapılarda kat mülkiyeti kurulabilir hale gelir.
Elektrik, doğal gaz, su bağlanabilir hele gelir.
Alınmış olan yıkım kararları ve kesilmiş olan idari para cezaları iptal olur.
Ruhsata veya ruhsat eklerine aykırı olduğu için bankalar tarafından krediye uygun bulunmayan binalar, yapı kayıt belgesi ile krediye uygun hale gelir.
Yapı kullanım izni aranmaksızın iş yeri açma ve çalıştırma ruhsatı verilir.
Taşınmaz ticari ipotek veya teminata konu olabilir.
İmar Barışından Sonra Ev Krediye Uygun Olur?
Yapı kayıt belgesi alındıktan sonra gerekli koşulların sağlanması halinde cins değişikliği ve kat mülkiyeti sağlanabilir. Üstelik bu geçiş için yapı kullanma belgesi de aranmaz. Kat mülkiyetine geçişin sağlanması ile ev kredi için uygun hale gelir.
2022 Yılı İçin İmar Planı Çıkacak Mı?
Şuanda imar planına dair duyurulmuş bir yasa tasarısı bulunmamaktadır.
İmar Avukatı
Stajyer Av. Merve ÇATAR
Makale Yazarlığı İçin
Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.