MANŞET

İngiltere’de Boşandım Türkiye’de Evli miyim

İngiltere’de Boşandım Türkiye’de Evli miyim

Yurtdışında boşandım ama Türkiye’de evli görünüyorum, Almanya’da boşandım ama Türkiye’de evli görünüyorum, Fransa’da boşandım ama Türkiye’de evli görünüyorum, Hollanda’da boşandım ama Türkiye’de evli görünüyorum, Belçika’da boşandım ama Türkiye’de evli görünüyorum diyen müvekkillerimizin Tanıma Tenfiz Davası açması gereklidir.

Yabancı bir ülke mahkemesi tarafından verilmiş olan karar, kural olarak Türkiye’de kendiliğinden geçerli olmaz, bu kararın tanıma tenfiz davası ile Türk mahkemeleri tarafından tanınması ve karara Türkiye’de de geçerlilik kazandırılması gerekmektedir.

Tanıma Tenfiz Davası

Yabancı ülke mahkemelerince verilen kararlar Türkiye’de kendiliğinden geçerli olmaz. Yabancı ülkede verilen boşanma kararının Türkiye’de geçerli olması için tanıma tenfiz davası açılması gerekmektedir. Yabancı ülkede verilen boşanma davası, tanıma tenfiz davası açılmadıkça Türkiye’de işleme konmaz ve kişiler Türkiye’de hala evli görünmeye devam ederler.

İngiltere'de Boşandım Türkiye'de Evli miyim 2022
İngiltere’de Boşandım Türkiye’de Evli miyim 2022

Yurtdışında gerçekleşen boşanmanın Türkiye’de tanınması gerekmektedir. Tanıma tenfiz davası yeni bir boşanma davası değildir, tarafların mahkemeye gelmesi gerekli değildir. Tanıma tenfiz davası yurt dışında alınan ve kesinleşmiş olan mahkeme kararlarının Türkiye’de de uygulanabilmesi için açılan bir davadır.

Nüfus Hizmetleri Kanununda 2017 yılında yapılan değişiklikle yurtdışında verilen boşanma kararları için tanıma davası açmak zorunluluğu ortadan kalkmıştır. Bu işlemler usulüne uygun bir şekilde kanunca belirlenen Nüfus Müdürlüklerine tescil edilebilecektir.

Nüfus müdürlüklerine tescil yalnızca boşanma, evliliğin butlanı ve evliliğin iptali gibi kararlar için söz konusu olmaktadır. Boşanmanın yanında verilen ve boşanmanın fer’i niteliğinde olan velayet, kişisel görüş, maddi ve manevi tazminat, nafaka hususları ile boşanma sonucunda mal rejiminin tasfiyesine ilişkin verilmiş kararlar için bu yöntem kullanılamayacaktır. Bu tip icrailik arz eden kararlar için tenfiz davası açılması gerekecektir.

Yabancı mahkeme kararının, Türkiye’de kesin delil, kesin hüküm olarak kabul edilebilmesi yabancı ilamın tenfiz şartlarını taşıdığının mahkemece tespitine bağlıdır. Mahkemenin yaptığı bu tespite yabancı mahkeme kararının tanınması denilmektedir. Tanıma şartları büyük ölçüde tenfiz şartları ile aynıdır. Ancak Tanımada mütekabiliyet şartı aranmaz. Türkiye`de infazı/icrası talep olunmayacak bir kararsa tanıma yoluna da gidilebilir. Ancak uygulamada daha kapsamlı bir yol olan tenfizin tercih edildiği görülmektedir.

Tanıma tenfiz davası avukat ücreti, mutlaka her somut olaya göre değişkenlik gösterecektir. Zira, bir haftada sonuçlanan tanıma tenfiz davaları olabileceği gibi 8-9 ayda sonuçlanan tanıma tenfiz davaları da olabilir. Her somut olay kendi içerisinde değerlendirilmelidir. Yine tanıma tenfiz davası avukat ücreti belirlenirken, avukatın daha çok hangi alanda çalıştığı da oldukça önemlidir. Asal Hukuk Danışmanlık olarak tüm şehirlerde tanıma tenfiz avukatı olarak; müvekkillerimizin menfaatlerine öncelik tanıyarak, tanıma tenfiz davası mümkün olan en kısa sürede sonuçlandırmaktayız.

Yabancı mahkeme kararlarının tanınması ve tenfizine ilişkin temel hükümler 5718 sayılı Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun’un12 (MÖHUK) 50-59. maddeleri arasında düzenlenmiştir. Özel kanunlar ve milletler arası sözleşmelerde de tanıma ve tenfize ilişkin hükümler mevcuttur.

MÖHUK m. 50’ye göre tanıma veya tenfiz kararının verilebilmesi için gerekli olan ön koşullar:

Yabancı bir mahkeme tarafından verilmiş ilamın bulunması
Yabancı mahkeme kararının hukuk davalarına ilişkin olması
Kararın kesinleşmiş olması

Tanıma için yabancı ülke ile Türkiye arasında bu hususta karşılıklı anlaşma aranmazken Tenfizde yabancı ülke ile Türkiye arasında kararların Tenfizine dair karşılıklı anlaşma bulunması şarttır.

Tenfiz talepleri yönünden mütekabiliyet şartını sağlayan ülkeler Fransa, Almanya, İtalya, İspanya, Romanya, İngiltere, Yunanistan, KKTC, Belçika, İsviçre, Hollanda, Avusturya, Polonya, İzlanda, Cezayir, Ürdün, Tunus, Irak, Suriye, İran, Azerbaycan, Tacikistan, Arnavutluk, Rusya, Moldova, Kazakistan, Gürcistan, Ukrayna, Amerika Birleşik Devletleri, Portekiz, Estonya, Finlandiya, Litvanya, Japonya, Sırbistan, Ermenistan, Macaristan, Slovakya, Makedonya, Hırvatistan, Bosna Hersek, Bulgaristan, Çin,’dir.

İngiltere’de Boşandım Türkiye’de Evli miyim

Tanıma Tenfiz Davası Nerede Açılır?

Tanıma tenfiz davasında görevli mahkeme Aile Mahkemeleridir. Tanıma tenfiz davasında yetkili mahkeme ise, eski eşin Türkiye’deki yerleşim yeri, yoksa sakin olduğu yer mahkemesinden, Türkiye’de yerleşim yeri veya sakin olduğu bir yer mevcut değilse Ankara, İstanbul veya İzmir mahkemelerinden birinden istenebilir.

Tanıma Tenfiz Davası İçin Gerekli Belgeler

Tanıma tenfiz davası belgeleri için yabancı mahkemelerin hangi ülkede görüldüğü oldukça önemlidir. Çünkü ülkelere göre verilecek olan belgeler de değişiklik gösterebilir. Bu gibi durumları avukatlarınıza danışabilirsiniz.

Genel olarak istenilen belgeler şu şekildedir:

Kararın Kesinleşme Şerhi,
Apostil Şerhi,
Tanıma Tenfiz Dilekçesi,
Yabancı mahkeme tarafından alınan kararın aslı,
Tüm belgelerin noter onaylı yeminli tercüman tarafından tercümesi

İngiltere’de Boşandım Türkiye’de Evli miyim

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu