MANŞET

İnsani İkamet İzni İçin Gereken Şartları Nedir

İnsani İkamet İzni İçin Gereken Şartları Nedir

İÇİNDEKİLER

İnsani İkamet İzni Düzenlenebilecek Yabancılar Kimlerdir?,

İnsani İkamet İzni Ne Kadar Süreyle Düzenlenebilir?,

İnsani İkamet İzni İçin Gereken Şartları Nedir?,

İnsani İkamet İzni Red, İptal Veya Uzatılmama Nedenleri Nelerdir?,

6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nun öngördüğü ikamet türlerinden biridir. Md. 46 ve md.47’de düzenlenmiştir.
Kanunda öngörülen diğer ikamet izinlerinden daha istisna bir izin türüdür. Başvurucuların özel durumları dikkate alınır ve idarece kişilerin özel hayatlarında olan durumlar geniş bir çerçevede değerlendirilir.
İnsani ikamet sahip olan kişiler, bu izinlerinin süresi içinde uzun dönem ikamet izni hariç olmak üzere şartlarını taşıdıkları diğer ikamet izinlerinden birisi için başvurabilirler.

İZNİ DÜZENLENEBİLECEK YABANCILAR KİMLERDİR?

Aşağıda belirtilen durumlarda insani ikamet izni için başvuru yapılabilir;

– Çocuğun yüksek yararı söz konusu olduğunda,

– Haklarında sınır dışı etme veya Türkiye ye giriş yasağı kararı alındığı hâlde, yabancıların Türkiye’den çıkışları yaptırılamadığında ya da Türkiye’den ayrılmaları makul veya mümkün görülmediğinde,

– Kanunun 55 inci maddesi uyarınca yabancı hakkında sınır dışı etme kararı alınmadığında,

Bunlar;

1)Sınır dışı edileceği ülkede ölüm cezasına, işkenceye, insanlık dışı ya da onur kırıcı ceza veya muameleye maruz kalacağı konusunda ciddi emare bulunanlar,

2)Ciddi sağlık sorunları, yaş ve hamilelik durumu nedeniyle seyahat etmesi riskli görülenler,

3)Hayati tehlike arz eden hastalıkları için tedavisi devam etmekte iken sınır dışı edileceği ülkede tedavi imkânı bulunmayanlar,

4)Mağdur destek sürecinden yararlanmakta olan insan ticareti mağdurları,

5)Tedavileri tamamlanıncaya kadar, psikolojik, fiziksel veya cinsel şiddet mağdurlarıdır.)

– Kanunun 53 üncü, 72 nci ve 77 nci maddelerine göre yapılan işlemlere karşı yargı yoluna başvurulduğunda,

(Bahsedilen yargı yoluna gidilen işlemler; sınır dışı kararı, uluslararası korumada kabul edilemez başvuru ve uluslararası korumanın geri çekilmiş sayılmasıdır)
– Başvuru sahibinin ilk iltica ülkesi veya güvenli üçüncü ülkeye geri gönderilmesi işlemlerinin devamı süresince,

– Acil nedenlerden dolayı veya ülke menfaatlerinin korunması ile kamu düzeni ve kamu güvenliği açısından Türkiye’ye girişine ve Türkiye’de kalmasına izin verilmesi gereken yabancıların, ikamet izni verilmesine engel teşkil eden durumları sebebiyle diğer ikamet izinlerinden birini alma imkânı bulunmadığında,

– Olağanüstü durumlarda insani ikamet izni düzenlenebilir.

NE KADAR SÜREYLE DÜZENLENEBİLİR?

Bakanlıkça belirlenen sürelerle sınırlı olmak kaydıyla ve Genel Müdürlüğün onayı alınarak valiliklerce verilebilir ve bu izinler uzatılabilir.
Bakanlıkça belirlenen sürelerle sınırlı olmak kaydıyla ve Genel Müdürlüğün onayı alınarak valiliklerce verilebilir ve bu izinler uzatılabilir. (YUKK md.46/1)
Yabancılar iznin veriliş tarihinden itibaren en geç yirmi iş günü içinde adres kayıt sistemine kayıt yaptırmak zorundadır.
Geçirilen süreler, Kanunda öngörülen ikamet izin sürelerinin toplanmasında hesaba katılmamaktadır.

GEREKEN ŞARTLARI NEDİR?

Kanunda öngörülen nedenlerle verilir, diğer ikamet izinlerinin verilmesindeki şartlar aranmamaktadır.

RED, İPTAL VEYA UZATILMAMA NEDENLERİ NELERDİR?

Bakanlığın onayı alınmak kaydıyla, iznin verilmesini zorunlu kılan şartlar ortadan kalktığında valiliklerce iptal edilir ve uzatılmaz.(YUUK md.47)

Talebini açıkça belirttiği bir dilekçe, 4 fotoğraf, noter onaylı başvurucu adına kira sözleşmesi ve durumunu destekleyen elinde olan belgeler gereklidir.

İlgili Göç İdaresi Kurumuna başvurucunun kendisi gidebildiği gibi avukatı var ise onun da eşlik etmesi başvurucunun özel durumunu ilgili memura anlatmada çok büyük bir fayda sağlayacaktır. Başvuru, yapıldıktan üç ay içinde sonuçlandırılır. Başvuru sonucu, idare tarafından başvurucunun telefonuna sms atılır.

İnsani İkamet İzni İçin Gereken Şartları Nedir

Av. Kübra DEMİR

Makale Yazarlığı İçin

Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu