İş Hukuku Avukatı İstanbul Fatih | İş Hukuku Davaları
İş Hukuku Avukatı İstanbul Fatih | İş Hukuku Davaları
7036 sayılı Kanun kapsamında bazı iş davaları bakımından dava açılmadan önce arabuluculuk siciline kayıtlı arabuluculara başvurulması artık bir zorunluluktur. Arabuluculuk kurumunun dava şartı haline getirilmesiyle bundan sonra arabulucuya başvurulmadan açılacak iş davalarının dava şartı eksikliği sebebiyle usulden reddedileceği anlamına gelmektedir.
7036 Sayılı Kanun’un 3.maddesine göre, işçilik alacakları sebebiyle ve işe iade davalarında arabuluculuk kurumuna başvuru dava şartı haline getirilmiştir. Artık öncelikle arabulucuya gidilecek, taraflar arabulucuda da anlaşamazlarsa açılacak davada davacı, anlaşmaya varılamadığına dair arabuluculuk tutanağının bir örneğini dava dilekçesine ekleyerek davasını açacaktır. Aksi halde dava şartı eksikliğinden dava usulden reddedilecektir.
İş davası açmadan evvel dava şartı arabuluculuk başvuru sürecini de tamamladıysanız ve anlaşma sağlanamadıysa artık dava açmanıza bir engel bulunmamaktadır. Hukuk Muhakemeleri Kanunu kapsamında dava dilekçenizde yer alması zorunlu unsurlar ile birlikte İş Mahkemelerine başvurarak davanızı açabilirsiniz.
İş Mahkemesinde Hangi Davalar Görülür?
İş Mahkemesinde görülecek davalar hususunda kanunda düzenleme yapılmış olmakla beraber bu davalara başlıca aşağıdaki dava çeşitleri örnek verilebilecektir.
Kıdem ve ihbar tazminatına ilişkin davalar,
İşe iade davası,
Hizmet tespit davası,
Ücret alacaklarına ilişkin davalar,
Fazla mesai alacağına ilişkin davalar.
İş mahkemelerinde (İş Mahkemesi olmaması halinde Asliye Hukuk Mahkemelerinde) iş davaları 2 şekilde açılabilecektir.
Davacının dava dilekçesi ile iş mahkemesine başvurması yolu.
İdari makamların iş mahkemesine başvurması yolu.
Arabuluculuk Görüşmesi Sonrası Dava Açma Süresi Nedir?
Taraflar arasında arabuluculuk görüşmesiyle uzlaşma sağlanamazsa son görüşme tutanağının tebliğinden itibaren iki hafta içinde dava açılması gerekir. Bu süre hak düşürücü süredir.
İş Mahkemesi Kararına Karşı Kanun Yolları
Kanun yolları, davanın taraflarına tanınan ve yanlış olan kararın değiştirilmesini, yeniden incelenmesini sağlayan hukuki bir yoldur. İş mahkemesi kararının tebliğinden itibaren 2 hafta içinde istinaf kanun yoluna başvurulabilir. HMK da belirlenen miktarın üzerindeki alacak ve tazminat kalemlerine ilişkin olarak da İstinaf mahkemesi kararlarının temyiz edilmesi mümkündür.
İş Hukuku Davası; Kıdem Tazminatı Davası Ne Sürede Tamamlanır?
İşçi ve işveren arasında iş hukuku davası arasında bulunan kıdem tazminatı davasının sonuçlandırılması ortalama 540 gün yani 17 ila 18 ay olarak hedeflenir. Bölge adliyelerinde iş davaları 6 ila 9 ay içinde sonuçlanırken, davanın Yargıtay aşamasına gelmesi durumunda dava, 12 ila 18 ay içinde sonuçlanır. İşçi ve işveren arasında yaşanan uyuşmazlık ve anlaşmazlıklarda iş hukuku davaları konusunda uzman ve deneyimli olan iş hukuku avukatı ile iletişime geçilerek, sürecin daha sağlıklı takip edilmesi önem kazanır.
İş Hukuku Davası; İşe İade Davası Nasıl Açılır?
İşe iade davası; iş güvencesi altında çalışırken, işçinin iş sözleşmesinin, geçerli herhangi bir nedene dayandırılmadan, feshedilmesi durumunda, İş Kanunu’nun 20.maddesine göre; fesih sebebinin gösterilmemesi ya da gösterilse de kanuni bir geçerliliği olmadığı durumlarda, fesih bildirim tebliğinden itibaren, 1 ay içinde, iş mahkemesine dava açılır. İş hukuku davaları arasında sıklıkla rastlanan işe iade davasında; davanın sonuçlanmasının ardından, işverenin işçiyi işe başlatması zorunludur. Bu süre içinde işçi işine geri dönmezse, mahkemenin belirlediği tazminatı ödemek zorundadır.
İş Hukuku Avukatı İstanbul Fatih | İş Hukuku Davaları