MANŞET

İsim Değiştirme Davası Ne Kadar Sürer

İsim Değiştirme Davası Ne Kadar Sürer

İsim değiştirmek için önceleri mahkemeye dava açmak gerekliydi. Ancak artık dava açmadan da isim değişikliği söz konusu olabilir. Asliye Hukuk Mahkemesine dilekçe vererek isim değişikliği yapılabilir. Dilekçe verildikten sonra ise gerekli ödemeler yapılır.
Genel ahlaka uymayan ya da toplum tarafından gülünç bulunan adlar mahkeme kararı aranmaksızın değiştirilebilir. Bu durumlarda İl veya İlçe İdare Kurullarınca isim değiştirilebilir.

İsim nasıl değiştirilir 2021?

İsim değiştirme ismini veya soyisimini değiştirmek isteyen kişinin ikametgah adresindeki yetkili ve görevli Asliye Hukuk Mahkemesine yazılı bir dilekçeyle başvurmasıyla yapılır. İsim ve soy ismin değiştirilebilmesi için haklı sebeplerin varlığı şarttır.

İsim değiştirme davası yalnızca haklı sebepler için açılabilir. Ancak bu noktada haklı sebep olarak hukuki anlamda geniş bir perspektiften bahsedilir. Nüfus Hizmetleri Kanuna ek olarak getirilen 8. Madde yörüngesinde; vatandaşlar belirlenen sınırlar içinde ve verilen süre kapsamında dava açmadan isim değiştirme işlemini yapabiliyorlar.

Getirilen ek madde uyarınca; yazım hatası, düzeltme işaretinin kullanılmaması halinden doğan anlam kayması, toplum önünde alay konusu olma veya gülünç duruma düşme halinde isimler dava açılmadan değiştirilebilir. Bu hallerde kişilerin bağlı bulundukları Nüfus Müdürlüklerine giderek isim değiştirme talebini iletmesi yeterlidir.

İsim Değiştirme Davası Ne Kadar Sürer?

İsim ve soyadı değiştirme davası, gerekli prosedürler hızlı şekilde yerine getirildiğinde bir veya iki celsede tamamlanabilir. Dava mahkemeden mahkemeye değişmekle birlikte 2 ay-6 ay gibi bir sürede tamamlanmaktadır.

Çocuğun isim değişikliği nasıl yapılır 2021?

Çocuğun adında değişiklik yapma, dava açmadan mümkün değildir. Nüfus kayıtlarının değişikliğine neden olacak bu işlem için dava açılması şarttır. Yeni doğan bebeğin ismini değiştirmek veya sildirmek isteyenler açısından da bu sorunun yanıtı aynıdır.

İsim Değiştirmek İçin Haklı Sebepler Nelerdir?

İsim değişikliği için haklı sebep olarak görülen durumlara şunlar örnek verilebilir;

İsmin gülünç, alay konusu, çirkin, kötü yahut ahlaka mugayir bir anlam taşıyor olması,
İsmin elverişsiz olması yahut telaffuzunun zor olması
Aynı adın birden fazla kişi tarafından kullanılması sebebiyle karışıklığa yol açması
Dinin ve vatandaşlığın değiştirilmesi durumunda,

Cinsiyet değiştirilmesi halinde,

Kişinin aile veya arkadaş çevresinde başka bir isim ile biliniyor / çağrılıyor olması,
Adın kişinin sosyal hayatına veya ticari faaliyetlerine sekte vurması,
Adı taşıyan kişinin ailesinden birinin ağır bir suç işlemesi veya kötü nam sahibi olması,
Kullanılması yasak bir adın söz konusu olması,
sebepleri haklı sebeplere örnek olarak gösterilebilir. Ancak haklı sebepler bu örneklerle sınırlı değildir. Her durum kendi içinde değerlendirilmelidir.

İsim ekleme davası nereye açılır?

İsim ve soyisim değişikliği davası için yetkili mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesi’dir. Davacı, davayı ikametgahının bulunduğu yer Asliye Hukuk Mahkemesi‘nde açabilir. İsim ve soyadı değiştirme davasına Nüfus Müdürlüğü tarafından görevlendirilmiş bir memur davalı olarak katılır.

İsim değişikliği davası nasıl açılır?

İsim değişikliği davası için yetkili mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesi’dir. Davacının nüfusa kayıtlı olduğu yerdeki Asliye Hukuk Mahkemesinden açabilir. Davacı davayı kayıtlı olduğu nüfus müdürlüklerinden bir kişiye temsili olarak açar.

İsim Değişikliği Davası Sonrası Süreç Nasıl İşler?

İsim değişikliği davaları genellikle tek celsede karar çıkan davalardandır. Kararın verilmesi sonrası mahkeme kararı taraflara tebliğe çıkarır. Taraflar kararı tebliğ aldıktan sonra 15 günlük istinaf yoluna başvurma süreleri vardır. Nüfus Müdürlükleri çok olağanüstü bir durum olmadığı müddetçe hemen hemen hiçbir zaman istinaf yoluna başvurmamaktadır.

15 günlük süre itirazsız geçtikten sonra karar kesinleştirilir. Kesinleşme şerhli karar Basın İlan Kurumu’na ilan için gönderilir. İlanın yapılması ve ilan gazetesinin mahkemeye gönderilmesi ortalama 10-15 gün almaktadır. Bu aşamadan sonra mahkeme kararını ilgili nüfus müdürlüğüne gönderir ve kişi nüfus müdürlüğünden yeni nüfus cüzdanını / kimlik kartını alabilir.

İsim Değiştirme Davası Ne Kadar Sürer

E Devletten isim DEĞİŞTİRME 2021,
İsim değiştirme e-Devlet,
Mahkemesiz isim DEĞİŞTİRME 2021,
Keyfi isim DEĞİŞTİRME,
Bebeğimin ismini değiştirmek istiyorum 2021,
E Devletten isim DEĞİŞTİRME 2020,
Mahkemesiz isim DEĞİŞTİRME 2021,

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu